Június 17. hétfő, Alida, Laura
Gong Rádió nap a Wojtyla Házban

Gong Rádió nap a Wojtyla Házban

2013. november 21. 15:03 | Wojtyla Ház

Wojtyla nap volt november 21-én csütörtökön egész nap a Gong Rádióban. Így a mai napot önkéntes szakácsnők a Gong Rádió kollektívája által felajánlott alapanyagokból nagyon ízletes, igazi magyaros ízű babgulyást készített. A délelőtt folyamán pedig a rádió egyik műsorvezetője, Faragó Miki járta körbe a házat megkérdezve a központ dolgozóit az adventi időszak programjairól, terveikről. Majd délben Tőzsér Judit a Gong Rádió ügyvezető igazgatója köszöntötte a Wojtyla Ház szegényeit, akik az ebéd közben, után a „déli kiwi”-ben kívántak jobbnál jobb zeneszámokat. Az interjúkat fogadják szeretettel.

Részletek
SZOCIÁLIS VÁROSREHABILITÁCIÓ: A TERVEZETTNÉL HAMARABB BEFEJEZŐDNEK AZ ÚTÉPÍTÉSEK

SZOCIÁLIS VÁROSREHABILITÁCIÓ: A TERVEZETTNÉL HAMARABB BEFEJEZŐDNEK AZ ÚTÉPÍTÉSEK

2013. november 20. 08:30

Rendben zajlanak a kivitelezési munkálatok Kecskeméten, a „Mezeiváros és Ürgés intergált szociális jellegű városrehabilitáció” című, DAOP-5.1.2/C-09-2f-2012-0001 azonosító számú projekt keretében. Az útépítéseket, útfelújításokat a kivitelező a tervezettnél sokkal korábban befejezi. Mint ismeretes, az önkormányzat a városrehabilitációs projektre 487.815.358 forint uniós és hazai támogatást nyert, a teljes költség 573.900.421 forint. A fejlesztés során a város konzorciumi partnere a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Alföldi Régió.

Részletek
Hulladékmentesítést végeztek a Kórház utcán

Hulladékmentesítést végeztek a Kórház utcán

2013. november 15. 09:43 | Adományok Wojtyla Ház

Felszámolják a város egyik szégyenfoltját a Mezei város és Ürgés integrált jellegű szociális város rehabilitációs projekt keretében. A Porta egyesület is részt vállalt a városrészt megújító feladatokban, így a Kurucz téri faültetés után november 13-án a Belső Szegedi úton és a Kórház utca körforgalom felőli területén végeztek gépi hulladékmentesítést. A kétmillió forint összköltségű alprojektnek köszönhetően az egyesület ezen felül hátrányos helyzetű gyermekeknek szervez kézműves foglalkozásokat, valamint a városrészben élő felnőtteknek előadásokat is tartanak majd a környezettudatos magatartásról.

Részletek
Nyitórendezvény: fásítás a Kurucz téren

Nyitórendezvény: fásítás a Kurucz téren

2013. november 13. 09:37 | Wojtyla Ház

Elkezdődött a Porta Egyesület mini-projekt sorozata a Mezeiváros és Ürgés integrált szociális jellegű városrehabilitáció projekt keretén belül november 11-én. A nyitóprogramnak a szervezők a Kurucz téri kereszt környékét és a környező utcákat választották helyszínül. Összesen 28 facsemetét – köztük kőrist, vérszilvát, díszalmát és ostorfát – ültettek el a KEMU Erzsébet körúti speciális iskola diákjai, a Wojtyla Barátság Központ és a Porta Egyesület önkéntesei. A résztvevők ezenkívül összegereblyézték az elszáradt faleveleket, az előző nap levágott füvet, kitakarították az út melletti vízelvezetőárkokat és rendbe tették a kereszt környékét.

Részletek
Mindenszentek és Halottak napja: elfeledett embertársainkra emlékeztek

Mindenszentek és Halottak napja: elfeledett embertársainkra emlékeztek

2013. november 1. 11:12 | Adományok Wojtyla Ház

A Wojtyla Barátság Központ és a Porta Egyesület aktivistái november 1-én megemlékezést tartottak a Memento keresztnél. Azokért az elhunyt testvéreinkért gyújtottak gyertyát, vittek virágot, akiket halálukkor elfelejtettek, nem kísérte el senki utolsó útjukra. Nincs egy barát, egy gyermek, egy feleség, egy anya, egy nagyszülő, aki sírjára tenne ilyenkor egy szál mécsest a lelki üdvéért. A megemlékezést a Meditáció című fuvolaművel kezdte Németh Emese előadásában. Pisch Ferenc Mindenszentek ünnepén című versét Ömböli Magdolna szavalta. Majd Bárkányi Ernő a Barátok temploma templomigazgatója beszélt az elmúlásról, a gyászról, a Mindenszentek és a Halottak napja fontosságáról. Az ilyenkor oly sokszor olvasott Kosztolányi Dezső Halotti beszédét Molnár Zoltántól hallhattuk. A közös gyertya gyújtás és ima után a megemlékező közönség átsétált a szociálisan eltemetettek sírjaihoz, ahol mécsest és virágot raktak a kriptákra.

Részletek
A felajánlott terményeket szentelte meg érsek atya a Barátok templomában

A felajánlott terményeket szentelte meg érsek atya a Barátok templomában

2013. október 7. 09:10 | Wojtyla Ház

Terményáldás volt október 5-én, szombaton a Barátok temploma udvarán, ahol Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek szentelte meg a Bács-Zöldért Zrt. által felajánlott gyümölcsöket, zöldségeket, és egyéb őszi terményeket. A gyümölcs-zöldség kiállítást a Szent Ferenc szobor elé rendezték be, ahol egész nap látható volt. Az ünnepségen hálát adtunk Istennek a terményekért, amelyeket az emberek javára érlelt a föld. A megszentelt terményeket hagyományosan a Wojtyla Barátság Központ szegényei között került szétosztásra. Majd a látogatók, érdeklődők átmentek a műkertvárosi Szent Ferenc kápolnába, ahol megtartották a templom búcsúját. Ennek keretében ünnepi szentmisét tartott Excellenciás és Főtisztelendő Dr. Bábel Balázs érsek úr. A napot szerény agape és beszélgetés zárta.

Részletek
Kóbor János járt a Wojtyla Házban és osztott ebédet a rászorulóknak

Kóbor János járt a Wojtyla Házban és osztott ebédet a rászorulóknak

2013. szeptember 23. 15:36 | Wojtyla Ház

A Wojtyla Ház pódiumának vendége volt a Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar énekes, Kóbor János szeptember 23-án. Nem akár milyen okból, céllal jött el közénk, ugyanis elkezdték tervezni az Omega Oratórium címmel egy koncertsorozatot. A helyszínek annyiban változnak, hogy a templomokban fog játszani az Omega együttes. –jelentette be Trunkos András menedzser és Kóbor János énekes a Wojtyla Ház szegényei előtt. A terveket még aznap délután Dr. Bábel Balázs Kalocsa-Kecskeméti érsekkel is megbeszélték. Ha minden jól megy hamarosan a Nagytemplomban koncertezhet az Omega együttes. Kóbor János becenevén „Mecky”, arról is beszélt, hogy azt szeretnék, ha minden réteg-szegény, gazdag-egyaránt élvezhesse a koncertet. Trunkos András menedzser pedig felajánlotta, hogy a bevétel egy részét a Wojtyla Ház alapítványának eljuttatják, mert legalább tudják, hogy jó helyre kerül az összeg. A koncertsorozat iránt egyébként máris rendkívüli az érdeklődés Magyarországon. Sőt nemcsak itt, hanem külföldön is. Kóbor János elmondta, hogy vélhetően lesz Omega Oratórium a kolozsvári Szent Mihály templomban, Kassán és Marosvásárhelyen, a brassói Fekete templomban, valamint a pozsonyi koronázó templomban is. Az Omega Oratóriumban az Omega együttes mintegy 300 dalból álló életművéből 15-20 fog felcsendülni a templomokban. A gyors számok – mint például a Petróleum lámpa, vagy a Trombitás Frédi – szóba sem jöhetnek. Viszont a „Ballada a fegyverkovács fiáról”, „Az éjszakai országúton”, az „Égi vándor” és a „Koncert a mennyben” a templomi körülmények között még hangsúlyosabbak lesznek. Az orgona kíséretet mindenhol a templomi orgona adná. Lesz kórus is, valamint nem maradhat el a lézertechnika sem.

Részletek
Megkoszorúzták a város egyik legrégebbi szakrális emlékét

Megkoszorúzták a város egyik legrégebbi szakrális emlékét

2013. augusztus 28. 10:55 | Wojtyla Ház

Már korábban hírt adtunk arról, hogy július közepén leszedték az Izsáki út és a Bagoly utca kereszteződésében található kereszt korpuszát, majd a Poli-Farbe Kft. segítségével a Wojtyla Ház önkéntesei lefestették a szakrális emléket. Augusztus 28-án szerda reggel pedig Dr. Zombor Gábor, Kecskemét Város polgármestere, Farkas P. József, a Wojtyla Ház alapítója, Molnár Zoltán, a Wojtyla Ház intézményvezetője, a kereszt felújítók és a sajtó jelenlétében „átadták”, helyszíni szemlét tartottak és megkoszorúzták az út menti kálváriát. Az 5,5 méter magas fa feszületet 1869. májusában Pataki István és Tóth Julianna állítatta. A feszület rekonstrukcióját dr. Zombor Gábor polgármester úr javaslatára határozta el a Porta Egyesület 2006-ban. A keresztet akkor Laczkó János, a Katona József Múzeum igazgatója és munkatársai hozták rendbe. Majd 2007 húsvétján Dr. Bábel Balázs Kalocsa-Kecskeméti Egyház megye érseke szentelte fel. Az idő nem volt túl kegyes ehhez az emlékhez, ezért is döntöttek úgy a keresztújítók idén, hogy felújítják. A kereszt múltjáról nem sokat tudunk, de azt igen, hogy Kecskemét egyik legszerényebb, a népművészet eszközeivel kialakított legrégebbi emléke.

Részletek