Szeptember 30. szombat, Jeromos
  • Kezdőlap
  • "Szegények Akadémiája"-ként cimkézett hírek listázása
Nyár végi és őszi gyógynövények

Nyár végi és őszi gyógynövények

2023. szeptember 25. 13:17 | Szegények Akadémiája

A természetes gyógymódok kezdettől fogva fontos szerepet játszottak az emberiség egészségügyi gyakorlatában. Az ősi és későbbi korokban egyaránt használták, és egészen mostanáig alkalmazzák is ezeket, hogy enyhítsék a betegségek következményeit. A hétfői ismeretterjesztő előadás során Horváth Lászlóné Terike a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak tartott érdekes beszámolót a nyár végi és őszi gyógynövényekről. (Fotók: Kolláth Andrea)

Részletek
A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

2023. szeptember 19. 13:37 | Szegények Akadémiája

A Mai IGE című három havonta megjelenő ingyenes kiadványt százezrek olvassák rendszeresen – nem csak kis hazánkban, de a világ számos pontján, helyi nyelvre fordítva. A kis füzetecske napi felosztásban néhány soros bátorító üzeneteket tartalmaz bibliai igeversek talaján, Bob Gass ír származású brit keresztény igehirdető-író tollából. A kiskőrösi illetőségű Keresztyén Média UCB Hungary Alapítványtól térítésmentesen megrendelhető kiadványból, illetve társlapjaiból keddenként Tódor Norbert, a Wojtyla Barátság Központ munkatársa olvas fel szemelvényeket egy-egy tárgykör kapcsán, majd a népkonyha érdeklődő gondozottjai társaságában személyes gondolatokat fűz az elhangzottakhoz, szabad teret engedve a kötetlen véleménynyilvánításnak. Szeptember 19-én igencsak sokakat foglakoztató téma került terítékre a Mai Forrás Magazinból: „Nekem Jézus kell!” – Hogyan változik át egy bandavezér lelkipásztorrá? – Bányik Roland története. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Kommunikációs tréning a Wojtylában

Kommunikációs tréning a Wojtylában

2023. szeptember 18. 13:19 | Szegények Akadémiája

„A „gyógyító” nem valaki, akihez elmész, hogy meggyógyítson. A gyógyító az a valaki, aki kihozza belőled a képességedet, hogy meggyógyítod magad.”. E mottó adja rövid összefoglalását ama missziós tevékenységnek, melyet a kecskeméti Angyalsziget Léleksegítő és Oktató Központ végez Kecskeméten, Garaczi Margó vezetésével. A hölgy – aki egyébiránt a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségének állandó támogatója – mindennek talaján olyan fogalmakat töltött meg valódi tartalommal a szociális-közművelődési intézmény gondozottjai számára tartott hétfői előadásában, mint állati- és emberi kommunikáció, a kommunikáció helyzetei és korlátai, a korlátok megelőzése, valamint az információtorzulás. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Virtuális kiállítás a Karol Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak

Virtuális kiállítás a Karol Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak

2023. szeptember 15. 13:21 | Szegények Akadémiája

A kecskeméti Karol Wojtyla Barátság Központtal való együttműködés keretében 2023. szeptember 15-én, Harsányi Zsuzsanna festőművész a Kecskeméti Szent László Lions Club aktivitásaként virtuális kiállításon mutatta be, legutóbbi 3 évben készült alkotásait a mélyszegénységben élőknek. A tárlatvezetés során beszélt az alkotás folyamatáról, örömeiről, nehézségeiről, a témaválasztásról, a covid alatti időszakról és jövőbeni terveiről. A jelenlévők nagy érdeklődéssel nézték a kivetítőn bemutatott több mint félszáz alkotást, köztük a legfrissebbeket is, melyek most először kerültek közönség elé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Miami kaland napfogyival

Miami kaland napfogyival

2023. szeptember 13. 12:35 | Szegények Akadémiája

Szűcs László, a Kecskeméti Planetárium igazgatója ezúttal 2017-es floridai élményeit osztotta meg a Wojtyla Barátság Központ gondozottjaival. Mint beszámolójából kiderült, Orlandoban és Miamiban szállt meg családjával, majd egy hatalmas bérautóval közösen bejárták egész Floridát. Többek között a világhírű Clearwater Marine Aquariumban is megfordultak, melynek egyik medencéjében a Delfines kaland című amerikai filmben szereplő delfin is élt. Mindemellett Cape Canaveralban úgyszintén jártak, ahol megtekintették a Kennedy Space Centert, egyúttal számos űrhajót láthattak közelről, valamint egy teljes napfogyatkozásnak is szemtanúi lehettek. Az amerikai „kalandtúra” október 3-án folytatódik a Wojtyla Házban. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

2023. szeptember 5. 14:09 | Szegények Akadémiája

A Mai IGE című három havonta megjelenő ingyenes kiadványt százezrek olvassák rendszeresen – nem csak kis hazánkban, de a világ számos pontján, helyi nyelvre fordítva. A kis füzetecske napi felosztásban néhány soros bátorító üzeneteket tartalmaz bibliai igeversek talaján, Bob Gass ír származású brit keresztény igehirdető-író tollából. A kiskőrösi illetőségű Keresztyén Média UCB Hungary Alapítványtól térítésmentesen megrendelhető kiadványból, illetve társlapjaiból keddenként Tódor Norbert, a Wojtyla Barátság Központ munkatársa olvas fel szemelvényeket egy-egy tárgykör kapcsán, majd a népkonyha érdeklődő gondozottjai társaságában személyes gondolatokat fűz az elhangzottakhoz, szabad teret engedve a kötetlen véleménynyilvánításnak. Szeptember 9-én igencsak sokakat foglakoztató téma került terítékre a Mai Forrás Magazinból: „Isten kezében”, „Feltétel nélkül bízni” – Földiné Ádámkó Eszter története 2 részben. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Wojtyla Akadémia: Mérgező gombák az erdőben

Wojtyla Akadémia: Mérgező gombák az erdőben

2023. augusztus 31. 11:52 | Szegények Akadémiája

Horváth Lászlóné Terike, a Kecskeméti Gombász- és Gyógynövényklub vezetője közreműködésével erősen- és kevésbé mérgező gombafajták között „válogathattak” a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai. A csütörtök délelőtti diavetítés alkalmával a népkonyha szegényei közelebbről is megismerhették például a galócákat, a susulykákat. Mint kiderült, a gyilkos galóca a mérgezésből adódó halálesetek 90%-áért felelős. Egy alfa-amanitin nevű peptiddel fejti ki végzetes hatását. Ez olyan amatoxin, amely súlyos máj- és veseelégtelenséget okoz – hangzott el sok más – szó szerint életbevágó fontosságú tudnivaló mellett a Wojtyla Ház dísztermében. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
A Tioman-szigeten jártak-keltek a Wojtylások

A Tioman-szigeten jártak-keltek a Wojtylások

2023. augusztus 29. 13:03 | Szegények Akadémiája

Szűcs László, a Kecskeméti Planetárium igazgatója múlt havi beszámolóját követően ismét előadást tartott a Wojtyla Barátság Központban. A Wojtyla Akadémia legújabb programja keretében Malajziában „kirándultak” a népkonyha szegényei. Ezúttal a Tioman-sziget nevezetességeit tekinthették meg az érdeklődők fényképfelvételek segítségével. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Győri András városi főkertész a Wojtylában

Győri András városi főkertész a Wojtylában

2023. augusztus 17. 13:28 | Szegények Akadémiája

Kecskemét város főkertésze tartott ismeretterjesztő előadást a Wojtyla Házban. A csütörtök délelőtti vizitáció alkalmával a Polgármesteri Hivatal Várostervezési Osztályának vezető tanácsosa egyebek mellett arról számolt be, hogy mi jelenti a legnagyobb kihívás „zöld” szempontból Bács-Kiskun megye székhelyén. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Kiskunsági Nemzeti Park „köznevelője” a Wojtylában

A Kiskunsági Nemzeti Park „köznevelője” a Wojtylában

2023. augusztus 10. 12:18 | Szegények Akadémiája

Gilly Zsolt, a Kiskunsági Nemzeti Park Pro Natura-díjas környezeti nevelője vendégeskedett csütörtök délelőtt a Wojtyla Barátság Központban. Farkas P. József, a szociális-közművelődési intézmény alapító-igazgatója invitálta a népkonyha épületébe a neves szakembert, aki a látogatás során környezetünk élővilágába nyújtott betekintést a karitatív létesítmény jobb sorsra érdemes gondozottjai számára. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Postagalambokat röptettek a 18 éves Wojtyla Ház előtt

Postagalambokat röptettek a 18 éves Wojtyla Ház előtt

2023. augusztus 8. 18:11 | Szegények Akadémiája

Garaczi János Venesz-díjas mesterszakács, a Tanyacsárda tulajdonosa nemcsak ízletes finomsággal érkezett a szegényekhez a Wojtyla Barátság Központba, hanem jó néhány postagalambot is hozott magával a népkonyha elindításának 18. évfordulója alkalmából. Szabadtéri előadása végén elengedte a madarakat, melyek néhány perc alatt hazaszálltak. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Kuala Lumpurban jártak-keltek a Wojtylások

Kuala Lumpurban jártak-keltek a Wojtylások

2023. augusztus 3. 13:19 | Szegények Akadémiája

Szűcs László, a Kecskeméti Planetárium igazgatója múlt havi beszámolóját követően ismét előadást tartott a Wojtyla Barátság Központban. A Wojtyla Akadémia legújabb programja keretében Malajziában „kirándultak” a népkonyha szegényei. Ezúttal a főváros, Kuala Lumpur nevezetességeit tekinthették meg az érdeklődők fényképfelvételek segítségével. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szabó Antal bibliaórát tartott

Szabó Antal bibliaórát tartott

2023. július 28. 13:12 | Szegények Akadémiája

Évek óta rendszeresen tart biblikus témájú előadásokat Szabó Antal, a bócsai Poli-Farbe festékgyár ügyvezető-tulajdonosa a Wojtyla Barátság Központban. Péntek délelőtt is ó- és újszövetségi idézetekkel, szakrális vonatkozású kérdésekkel-válaszokkal szolgált a népkonyha gondozottjainak lelki épülésére. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

2023. július 25. 12:48 | Szegények Akadémiája

A Mai IGE című három havonta megjelenő ingyenes kiadványt százezrek olvassák rendszeresen – nem csak kis hazánkban, de a világ számos pontján, helyi nyelvre fordítva. A kis füzetecske napi felosztásban néhány soros bátorító üzeneteket tartalmaz bibliai igeversek talaján, Bob Gass ír származású brit keresztény igehirdető-író tollából. A kiskőrösi illetőségű Keresztyén Média UCB Hungary Alapítványtól térítésmentesen megrendelhető kiadványból, illetve társlapjaiból keddenként Tódor Norbert, a Wojtyla Barátság Központ munkatársa olvas fel szemelvényeket egy-egy tárgykör kapcsán, majd a népkonyha érdeklődő gondozottjai társaságában személyes gondolatokat fűz az elhangzottakhoz, szabad teret engedve a kötetlen véleménynyilvánításnak. Július 25-én igencsak sokakat foglakoztató téma került terítékre a Mai Forrás Magazinból: Út a kemény drogoktól egy tiszta életig. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

2023. július 18. 12:57 | Szegények Akadémiája

A Mai IGE című három havonta megjelenő ingyenes kiadványt százezrek olvassák rendszeresen – nem csak kis hazánkban, de a világ számos pontján, helyi nyelvre fordítva. A kis füzetecske napi felosztásban néhány soros bátorító üzeneteket tartalmaz bibliai igeversek talaján, Bob Gass ír származású brit keresztény igehirdető-író tollából. A kiskőrösi illetőségű Keresztyén Média UCB Hungary Alapítványtól térítésmentesen megrendelhető kiadványból keddenként Tódor Norbert, a Wojtyla Barátság Központ munkatársa olvas fel szemelvényeket egy-egy tárgykör kapcsán, majd a népkonyha érdeklődő gondozottjai társaságában személyes gondolatokat fűz az elhangzottakhoz, szabad teret engedve a kötetlen véleménynyilvánításnak. Július 18-án igencsak sokakat foglakoztató téma került terítékre: Maximilian Kolbe atya helyettes áldozata az auschwitzi haláltáborban. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Wojtyla Akadémia: térségünk élővilága

Wojtyla Akadémia: térségünk élővilága

2023. július 12. 12:34 | Szegények Akadémiája

Közelebbi és távolabbi környezetünk növény- és állatvilágát tárta a Wojtyla Barátság Központ szegényei elé Tóth Endre, a Kiskunsági Nemzeti Park ökoturisztikai referense. A Wojtyla Akadémia szerdai programja keretében diaképek segítségével követték nyomon a jobb sorsra érdemes gondozottak, milyen élőlények tarkítják hazánk természeti tájait. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szabó Antal bibliaórát tartott

Szabó Antal bibliaórát tartott

2023. június 30. 12:07 | Szegények Akadémiája

Évek óta rendszeresen tart biblikus témájú előadásokat Szabó Antal, a bócsai Poli-Farbe festékgyár ügyvezető-tulajdonosa a Wojtyla Barátság Központban. Péntek délelőtt is ó- és újszövetségi idézetekkel, szakrális vonatkozású kérdésekkel-válaszokkal szolgált a népkonyha gondozottjainak lelki épülésére. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Gyógyító gondolatok a Wojtylában

Gyógyító gondolatok a Wojtylában

2023. június 26. 12:08 | Szegények Akadémiája

„A „gyógyító” nem valaki, akihez elmész, hogy meggyógyítson. A gyógyító az a valaki, aki kihozza belőled a képességedet, hogy meggyógyítod magad.”. E mottó adja rövid összefoglalását ama missziós tevékenységnek, melyet a kecskeméti Angyalsziget Léleksegítő és Oktató Központ végez Kecskeméten, Garaczi Margó vezetésével. A hölgy – aki egyébiránt a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségének állandó támogatója – mindennek talaján olyan fogalmakat töltött meg valódi tartalommal a szociális-közművelődési intézmény gondozottjai számára tartott hétfői előadásában, mint az igazság, erkölcs, becsület, béke, jóság, szeretet, segítségnyújtás, adakozás, erőszakmentesség. Ezen értékek mindennapi megélését ajánlotta hallgatóságának figyelmébe a rászorultak szerdai ebédfelajánlója. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Wojtyla Akadémia: Ősi és mai-, valamint Szent Iván-napi gyógynövények

Wojtyla Akadémia: Ősi és mai-, valamint Szent Iván-napi gyógynövények

2023. június 7. 17:02 | Szegények Akadémiája

A természetes gyógymódok kezdettől fogva fontos szerepet játszottak az emberiség egészségügyi gyakorlatában. Az ősi és későbbi korokban egyaránt használták, és egészen mostanáig alkalmazzák is ezeket, hogy enyhítsék a betegségek következményeit. A szerdai ismeretterjesztő előadás során Horváth Lászlóné Terike a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak tartott érdekes beszámolót az ősi és mai-, továbbá Szent Iván-napi gyógynövényekről. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szabó Antal bibliaórát tartott

Szabó Antal bibliaórát tartott

2023. május 26. 13:28 | Szegények Akadémiája

Évek óta rendszeresen tart biblikus témájú előadásokat Szabó Antal, a bócsai Poli-Farbe festékgyár ügyvezető-tulajdonosa a Wojtyla Barátság Központban. Péntek délelőtt is ó- és újszövetségi idézetekkel, szakrális vonatkozású kérdésekkel-válaszokkal szolgált a népkonyha gondozottjainak lelki épülésére. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Herman Ottóra emlékeztek a Wojtyla Házban

Herman Ottóra emlékeztek a Wojtyla Házban

2023. május 24. 13:26 | Szegények Akadémiája

Az egyik utolsó magyar polihisztor, számos tudományos könyv szerzője, Herman Ottó természettudós, néprajzkutató, régész, politikus életét és munkásságát idézte fel Tóth Endre, a Kiskunsági Nemzeti Park ökoturisztikai referense szerdán a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai számára tartott előadásában. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

2023. május 23. 13:24 | Szegények Akadémiája

A Mai IGE című három havonta megjelenő ingyenes kiadványt százezrek olvassák rendszeresen – nem csak kis hazánkban, de a világ számos pontján, helyi nyelvre fordítva. A kis füzetecske napi felosztásban néhány soros bátorító üzeneteket tartalmaz bibliai igeversek talaján, Bob Gass ír származású brit keresztény igehirdető-író tollából. A kiskőrösi illetőségű Keresztyén Média UCB Hungary Alapítványtól térítésmentesen megrendelhető kiadványból keddenként Tódor Norbert, a Wojtyla Barátság Központ munkatársa olvas fel szemelvényeket egy-egy tárgykör kapcsán, majd a népkonyha érdeklődő gondozottjai társaságában személyes gondolatokat fűz az elhangzottakhoz, szabad teret engedve a kötetlen véleménynyilvánításnak. Május 23-án igencsak sokakat foglakoztató téma került terítékre: Isten kegyelme. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Hogyan élnek a méhcsaládok?

Hogyan élnek a méhcsaládok?

2023. május 16. 13:24 | Szegények Akadémiája

A Wojtyla Akadémia programsorozat keddi előadásának keretében Laczi János kerekegyházi méhész árult el kulisszatitkokat a méhészkedés rejtelmes világáról. A háromszáz méhcsaláddal gazdálkodó szakember a közelgő méhek világnapja alkalmából részletesen kifejtette, miként élnek és tevékenykednek a méhkolóniák. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Dorombbemutató a Wojtylában

Dorombbemutató a Wojtylában

2023. május 11. 13:07 | Szegények Akadémiája

Szilágyi Áron, a kecskeméti Leskowsky Hangszergyűjtemény vezetője 1997 óta a nemzetközi dorombmozgalom aktív tagja és azóta rendszeresen részt vesz koncertkörutakon a világ számos pontján. Gazdag munkássága mellett ismeretterjesztő előadásokkal is gyakran megörvendezteti hallgatóságát, többek között a Wojtyla Barátság Központban. Ezt tette csütörtökön is, amikor a szociális-közművelődési intézmény dísztermében betekintéssel szolgált a doromb nyújtotta instrumentális élményvilágba – élőszóval és hangszerrel egyaránt. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Életéről mesélt az ifjú biztosítási üzletkötő

Életéről mesélt az ifjú biztosítási üzletkötő

2023. május 8. 13:38 | Szegények Akadémiája

Seiben Balázs, az Aegon Biztosító fiatal értékesítője életútjának bemutatásával igyekezett némi fényt vinni a Wojtyla Barátság Központ nehézsorsú gondozottjainak nem ritkán borús hétköznapjaiba, amikor hétfő délelőtt Tódor Norbert, a népkonyha munkatársa meghívására az Egressy utcai karitatív létesítmény épületébe vezetett útja. Mint arról a helyszínen beszámolt, eddigi éveit magasságok és mélységek egyaránt tarkították. Végül Jézus Krisztusban találta meg vezérlő csillagát, lelki gazdagodásának egyedüli forrását, melyből azóta is erőt merít mindennapjai során. Az Úr által kijelölt keskeny ösvényen igyekszik előre haladni, mely ugyan néha kissé göröngyös, megpróbáltatásoktól terhes, ám – hite és megélt tapasztalatai szerint – legmesszebb mégis ez vezet. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Puerto Rico-ban jártam, rádiótávcsövet láttam… - folytatás

Puerto Rico-ban jártam, rádiótávcsövet láttam… - folytatás

2023. május 4. 13:07 | Szegények Akadémiája

Szűcs László, a Kecskeméti Planetárium igazgatója áprilisi bemutatóját követően ismét előadást tartott a Wojtyla Barátság Központban. A Wojtyla Akadémia legújabb programja keretében amerikai – Puerto Rico-i – útibeszámolóját folytatta a népkonyha gondozottjai számára. Ezúttal az El Yunque esőerdő növény- és állatvilágát, Cabo Rojo, Mayagüez települések, San Juan főváros, valamint Culebra nevezetességeit tekinthették meg az érdeklődők. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

2023. május 2. 12:44 | Szegények Akadémiája

A Mai IGE című három havonta megjelenő ingyenes kiadványt százezrek olvassák rendszeresen – nem csak kis hazánkban, de a világ számos pontján, helyi nyelvre fordítva. A kis füzetecske napi felosztásban néhány soros bátorító üzeneteket tartalmaz bibliai igeversek talaján, Bob Gass ír származású brit keresztény igehirdető-író tollából. A kiskőrösi illetőségű Keresztyén Média UCB Hungary Alapítványtól térítésmentesen megrendelhető kiadványból keddenként Tódor Norbert, a Wojtyla Barátság Központ munkatársa olvas fel szemelvényeket egy-egy tárgykör kapcsán, majd a népkonyha érdeklődő gondozottjai társaságában személyes gondolatokat fűz az elhangzottakhoz, szabad teret engedve a kötetlen véleménynyilvánításnak. Május 2-án igencsak sokakat foglakoztató téma került terítékre: tényleg létezik Isten? – ezúttal nem a Mai Ige, hanem a Harmati Kiadó három kiadványa és a Biblia alapján. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Wojtyla Akadémia – A nyári félév időjárási kockázatai

Wojtyla Akadémia – A nyári félév időjárási kockázatai

2023. április 12. 13:28 | Szegények Akadémiája

Ország Ferenc, a Magyar Honvédség ifjú hadnagya meteorológus tisztként teljesít szolgálatot a Szolnoki Helikopter Bázison. Szerdán immáron negyedik alkalommal látogatott a Wojtyla Barátság Központba, hogy feltárja különleges szakmájának „titkait” a szociális-közművelődési intézmény gondozottjai előtt. Ezúttal a nyári félév időjárási kockázatai kerültek terítékre. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Puerto Ricoban jártam, rádiótávcsövet láttam…

Puerto Ricoban jártam, rádiótávcsövet láttam…

2023. április 4. 13:42 | Szegények Akadémiája

Szűcs László, a Kecskeméti Planetárium igazgatója múlt havi bemutatóját követően ismét előadást tartott a Wojtyla Barátság Központban. A Wojtyla Akadémia legújabb programja keretében amerikai – Puerto Rico-i – útibeszámolóval szolgált a megjelentek számára. A kinti élmények sokasága okán az előadás május elején folytatódik. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szabó Antal bibliaórát tartott

Szabó Antal bibliaórát tartott

2023. március 31. 16:22 | Szegények Akadémiája

Évek óta rendszeresen tart biblikus témájú előadásokat Szabó Antal, a bócsai Poli-Farbe festékgyár ügyvezető-tulajdonosa a Wojtyla Barátság Központban. Péntek délelőtt is ó- és újszövetségi idézetekkel, szakrális vonatkozású kérdésekkel-válaszokkal szolgált a népkonyha gondozottjainak lelki épülésére. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

2023. március 28. 12:23 | Szegények Akadémiája

A Mai IGE című három havonta megjelenő ingyenes kiadványt százezrek olvassák rendszeresen – nem csak kis hazánkban, de a világ számos pontján, helyi nyelvre fordítva. A kis füzetecske napi felosztásban néhány soros bátorító üzeneteket tartalmaz bibliai igeversek talaján, Bob Gass ír származású brit keresztény igehirdető-író tollából. A kiskőrösi illetőségű Keresztyén Média UCB Hungary Alapítványtól térítésmentesen megrendelhető kiadványból keddenként Tódor Norbert, a Wojtyla Barátság Központ munkatársa olvas fel szemelvényeket egy-egy tárgykör kapcsán, majd a népkonyha érdeklődő gondozottjai társaságában személyes gondolatokat fűz az elhangzottakhoz, szabad teret engedve a kötetlen véleménynyilvánításnak. Március 28-án igencsak sokakat foglakoztató téma került terítékre: miért engedi meg Isten a szenvedést? – ezúttal nem a Mai Ige, hanem Hartmuth Jaeger német teológus, lelkipásztor Mindez miért van? című kötete alapján. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Dénus Kiss Jenő festményei a Wojtylában

Dénus Kiss Jenő festményei a Wojtylában

2023. március 27. 12:19 | Szegények Akadémiája

Rövidesen megnyílik Dénus Kiss Jenő kecskeméti festőművész tárlata a Wojtyla Barátság Központban. A kiállítás első szemlélője főtisztelendő Felföldi László, a Pécsi Egyházmegye püspöke lesz, aki hétfő délután teszi tiszteletét a szociális-közművelődési intézményben, ahol maga a mester mutatja be munkáit a főpásztornak és minden megjelentnek. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Japán nap a Wojtylában

Japán nap a Wojtylában

2023. március 21. 13:07 | Szegények Akadémiája

Immár második alkalommal kerül megrendezésre április 1-jén Kecskeméten a Yamato Budo Gála, a japán tradíciók és harcművészetek napja. Ennek apropóján tartott előadást Prikkel Antal, a program főszervezője a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai számára. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

2023. március 7. 13:04 | Szegények Akadémiája

A Mai IGE című három havonta megjelenő ingyenes kiadványt százezrek olvassák rendszeresen – nem csak kis hazánkban, de a világ számos pontján, helyi nyelvre fordítva. A kis füzetecske napi felosztásban néhány soros bátorító üzeneteket tartalmaz bibliai igeversek talaján, Bob Gass ír származású brit keresztény igehirdető-író tollából. A kiskőrösi illetőségű Keresztyén Média UCB Hungary Alapítványtól térítésmentesen megrendelhető kiadványból keddenként Tódor Norbert, a Wojtyla Barátság Központ munkatársa olvas fel szemelvényeket egy-egy tárgykör kapcsán, majd a népkonyha érdeklődő gondozottjai társaságában személyes gondolatokat fűz az elhangzottakhoz, szabad teret engedve a kötetlen véleménynyilvánításnak. Március 7-én a szelídségről, alázatosságról beszélgettek a résztvevők. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Kosztka testvérekre emlékeztek az izsáki Vino Étteremben

A Kosztka testvérekre emlékeztek az izsáki Vino Étteremben

2023. február 28. 18:36 | Szegények Akadémiája

Csontváry Kosztka Tivadar, a 19-20. század egyik legjelentősebb magyar festőművésze és testvérbátyja, az Izsákon gazdálkodó Kostka László (1858-1918) szőlőtermesztő élete és munkássága került terítékre az izsáki Vino Étteremben, az Arany Sárfehér Közösség és a Wojtyla Barátság Központ szervezésében megrendezett keddi szakmai előadás alkalmával. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szabó Antal februárban is segített

Szabó Antal februárban is segített

2023. február 24. 13:09 | Szegények Akadémiája

A Poli-Farbe Kft. ügyvezetőjének ebédjét ízlelhették pénteken a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai: százharminc nehézsorsú, testi-lelki értelemben egyaránt szükséget szenvedő embertársunk, akik a népkonyha támogatásának biztos tudatában indulnak el nap mint nap Kecskemét belvárosába, az Egressy utca 5/b. számú épület irányába. A rántott csirkemellet rizibizi, savanyúság, valamint kenyér és sütemény, továbbá édesség egészítette ki – utóbbi a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet felajánlásával. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szabó Antal bibliaórát tartott

Szabó Antal bibliaórát tartott

2023. február 24. 12:41 | Szegények Akadémiája

Évek óta rendszeresen tart biblikus témájú előadásokat Szabó Antal, a bócsai Poli-Farbe festékgyár ügyvezető-tulajdonosa a Wojtyla Barátság Központban. Péntek délelőtt is ó- és újszövetségi idézetekkel, szakrális vonatkozású kérdésekkel-válaszokkal szolgált a népkonyha gondozottjainak lelki épülésére. Naamán gyógyulásának ószövetségi történetén keresztül rámutatott: Krisztus gyógyító hatalma mindenkinek rendelkezésére áll, csak keressük meg a természetben. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Fülöp Joci bábjátékozott a Wojtyla Ház pódiumán

Fülöp Joci bábjátékozott a Wojtyla Ház pódiumán

2023. február 15. 12:16 | Szegények Akadémiája

Az Aranyszőrű bárány című magyar népmese bábelőadásával ajándékozta meg Fülöp Joci bábszínész a Wojtyla Barátság Központ gondozottjait. A népkonyha ebédlőjében több tucat érdeklődőt ragadott magával a kiváló produkció, melynek végén tapsviharral jutalmazta a Ciróka Bábszínház művészét az ebédosztás előtt sebtében verbuválódott hálás közönség. Fülöp Joci ígérte: nem utoljára látták őt fellépni a Wojtyla Házban. Mondhatnánk így is: Viszlát márciusban! (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Wojtyla Akadémia: Dependenciák és terápiás lehetőségek a mindennapokban

Wojtyla Akadémia: Dependenciák és terápiás lehetőségek a mindennapokban

2023. február 14. 17:29 | Szegények Akadémiája

A személyes életeket mellékvágányra futtató, családi- és párkapcsolatokat megsemmisítő függőségek, azaz a szenvedélybetegségek kerültek terítékre Hodánics Tamás református lelkipásztor, klinikai lelkigondozó, addiktológiai konzultáns kedd délelőtti előadásában. A Wojtyla Barátság Központ ebédlőjében megtartott beszámoló során a szakember tájékoztatta a jelenlévőket az alkoholizmus, valamint más szerfüggések test- és lélekromboló hatásmechanizmusáról, egyúttal azonnal hasznosítható javaslatokkal is szolgált a kiutat illetően. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Hungary Helps programról hallhattak előadást a Wojtyla Házban

A Hungary Helps programról hallhattak előadást a Wojtyla Házban

2023. február 8. 14:32 | Szegények Akadémiája

A Hungary Helps program és a Törökország és Szíria határánál történt földrengés volt a fő téma szerdán a Karol Wojtyla Barátság Központban. Érszegi Márk Aurél, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Vallásdiplomáciai és Elemző Osztályának vezetője tartott előadást a helyszínen. Mint elmondta: a magyar csapatok közel 150 emberrel, 30 kutyával segítik a túlélők utáni kutatást. (Fotók: Mátyus István – Alföldi Civil Napló)

Részletek
Indiában „jártak” a wojtylások

Indiában „jártak” a wojtylások

2023. február 7. 13:17 | Szegények Akadémiája

A dél-ázsiai országba röpítette a Wojtyla Barátság Központ gondozottjait Szilágyi Áron dorombjátékos, a Leskowsky Hangszergyűjtemény vezetője kedden, a Wojtyla Akadémia előadássorozat keretében. A fotókkal gazdagon illusztrált útibeszámoló apropóját egy négy évvel ezelőtti indiai fellépés szolgáltatta, mely Goa államban valósult meg egy helyi koncertszervező meghívására. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Bálint Sándor etnográfusról tartott előadást Bárth professzor

Bálint Sándor etnográfusról tartott előadást Bárth professzor

2023. február 2. 13:21 | Szegények Akadémiája

Dr. Bárth János néprajzkutató, nyugalmazott múzeumigazgató, címzetes egyetemi tanár jeles elődjéről, a „legszögedibb szögediként” közismertté vált Bálint Sándor néprajztudósról tartott a kiváló kutató teljes életpályáját összefoglaló beszámolót a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai számára, a nehézsorsú rászorultak határozott érdeklődésétől övezve. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szabó Antal bibliaórát tartott

Szabó Antal bibliaórát tartott

2023. január 27. 13:19 | Szegények Akadémiája

Évek óta rendszeresen tart biblikus témájú előadásokat Szabó Antal, a bócsai Poli-Farbe festékgyár ügyvezető-tulajdonosa a Wojtyla Barátság Központban. Péntek délelőtt is ó- és újszövetségi idézetekkel, szakrális vonatkozású kérdésekkel-válaszokkal szolgált a népkonyha gondozottjainak lelki épülésére. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szabó Antal bibliaórát tartott

Szabó Antal bibliaórát tartott

2022. december 16. 15:34 | Szegények Akadémiája

Évek óta rendszeresen tart biblikus témájú előadásokat Szabó Antal, a bócsai Poli-Farbe festékgyár ügyvezető-tulajdonosa a Wojtyla Barátság Központban. Péntek délelőtt is ó- és újszövetségi idézetekkel, szakrális vonatkozású kérdésekkel-válaszokkal szolgált a népkonyha gondozottjainak lelki épülésére. (Fotók: Mátyus István - archív)

Részletek
Wojtyla Akadémia: Nemzeti parkjaink élővilága

Wojtyla Akadémia: Nemzeti parkjaink élővilága

2022. december 15. 13:27 | Szegények Akadémiája

Magyarország nemzeti parkjainak növény- és állatvilágát tárta a Wojtyla Barátság Központ szegényei elé Tóth Endre, a Kiskunsági Nemzeti Park ökoturisztikai referense. A Wojtyla Akadémia csütörtöki programja keretében diaképek segítségével követték nyomon a jobb sorsra érdemes gondozottak, milyen élőlények tarkítják hazánk eme természeti ékköveit. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Légkörünk összetétele

Légkörünk összetétele

2022. december 14. 13:54 | Szegények Akadémiája

Szűcs László, a Kecskeméti Planetárium igazgatója szerdai előadásával újfent elvarázsolta a Wojtyla Barátság Központ szegényeit. A Wojtyla Akadémia programsorozat legújabb fejezetében a Föld légkörének összetétele került terítékre. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Mivel etessük télen a madarakat?

Mivel etessük télen a madarakat?

2022. december 12. 20:49 | Szegények Akadémiája

Vörösváczki Mónika, a Kecskeméti Arborétum vezetője nyújtott áttekintést hétfőn a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak a téli madáretetés szabályait illetően. Beszámolójából kiderült, hogy (nem sózott) földimogyoró, szalonna, valamint csipkebogyó, kökény, földre szórt kukorica vagy félbevágott alma kiváló táplálékul szolgálhat a madaraknak. Ellenben ne kínáljunk kenyeret, zsemlét a kis jószágoknak, mert puffasztó hatásúak. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Hetvenegy év a teljesség jegyében – Dr. Gyenes Vilmos a Wojtyla Házban

Hetvenegy év a teljesség jegyében – Dr. Gyenes Vilmos a Wojtyla Házban

2022. december 9. 13:17 | Szegények Akadémiája

Több mint öt évtizeddel ezelőtt döntött úgy, hogy életét beteg gyermekek gyógyításának szenteli. Választott hivatását diplomája megszerzése óta örömmel, szívvel-lélekkel végzi. Elsősorban Kecskeméten és Budapesten számíthatnak rá a kicsinyek és persze azok szülei, ám mivel szabadidejének jelentős részét is a gyógyítás tölti ki, az erdélyi és a kárpátaljai betegek is találkozhatnak vele. Pénteken dr. Gyenes Vilmos volt a Wojtyla Barátság Központ vendége. A Wojtyla Akadémia programsorozat keretében mesélt eddigi pályafutásáról. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Teák, gyógynövények és a tél gombái

Teák, gyógynövények és a tél gombái

2022. december 8. 12:19 | Szegények Akadémiája

A kecskeméti Gombász- és Gyógynövényklub vezetőjének csütörtöki ismeretterjesztő előadásán ezúttal a karácsonyi népszokásokról esett szó Horváthné Terike „Baba” tolmácsolásában – teák, gyógynövények, gyümölcsök és a tél gombái tükrében. A Wojtyla Akadémia mai programjában egyebek mellett a betlehemezést, mint karácsonyi magyar népszokást ismerhették meg a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai. Ugyanakkor gyümölcs- és gyógynövényteák, valamint a tél gyümölcsei, gyógynövényei, fűszerei – úgymint például az alma, narancs, mogyoró, csipkebogyó, medvehagyma, zsálya, turbolya, gyömbér, köménymag, kurkuma, lestyán, majoránna és társai – kerültek terítékre az előadás során. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Feröer-szigetekre „látogattak” a wojtylások

A Feröer-szigetekre „látogattak” a wojtylások

2022. november 29. 13:08 | Szegények Akadémiája

A Skócia és Izland között elterülő, az Atlanti-óceán északi részén fekvő, 55 ezer lakosú, mindössze 1400 négyzetkilométernyi, 18 szigetből álló kis szigetcsoport, a Feröer-szigetek rejtelmes világába engedett betekintést Szilágyi Áron dorombjátékos, a Leskowsky Hangszergyűjtemény vezetője csütörtökön, a Wojtyla Akadémia előadássorozat keretében. A fotókkal gazdagon illusztrált útibeszámoló apropóját egy korábbi Feröer-szigeteki koncerttúra szolgáltatta. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szabó Antal bibliaórája

Szabó Antal bibliaórája

2022. november 25. 12:08 | Szegények Akadémiája

Évek óta rendszeresen tart biblikus témájú előadásokat Szabó Antal, a bócsai Poli-Farbe festékgyár ügyvezető-tulajdonosa a Wojtyla Barátság Központban. Péntek délelőtt is ó- és újszövetségi idézetekkel, szakrális vonatkozású kérdésekkel-válaszokkal szolgált a népkonyha gondozottjainak lelki épülésére. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Közlekedésbiztonsági előadás a Wojtylában

Közlekedésbiztonsági előadás a Wojtylában

2022. november 8. 19:57 | Szegények Akadémiája

Farkas Attila címzetes rendőr főtörzszászlós, a Bács-Kiskun Megyei Rendőrfőkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának balesetmegelőzési előadója a közlekedés legfontosabb írott és íratlan szabályait ismertette a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai számára, helyi példákkal illusztrálva. A szociális-közművelődési intézmény szegényei végül kérdéseket is feltehettek a rendőrség munkatársának.

Részletek
Miért vannak évszakok?

Miért vannak évszakok?

2022. október 27. 13:24 | Szegények Akadémiája

Szűcs László, a Kecskeméti Planetárium igazgatója szeptemberi bemutatóját követően ma ismét előadást tartott a Wojtyla Barátság Központban. A Wojtyla Akadémia legújabb programja keretében elmondta a gondozottaknak, miért alakultak ki évszakok a Földön. Mint kiderült, az évszakok kialakulásának oka a Föld Nap körüli keringése és a földtengely ferdesége, amely a keringés folyamán nem változik. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Rózsafüzér-imádság a Wojtyla Házban

Rózsafüzér-imádság a Wojtyla Házban

2022. október 15. 13:05 | Szegények Akadémiája

2022. február 1-jén új programsorozat indult a Wojtyla Barátság Központban. A népkonyha egyik kedves, elkötelezett önkéntese heti rendszerességgel rózsafüzér imádságot vezet a népkonyha gondozottjainak körében. Szombaton sokadszor imádkozták végig közösen a dicsőséges rózsafüzért – biblikus tartalmú beszélgetéssel fűszerezve. Az eseményen Hortobágyi T. Cirill atya, a pannonhalmi Szent Márton monostor főapátja is tiszteletét tette. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szabó Antal bibliaórája

Szabó Antal bibliaórája

2022. október 12. 12:32 | Szegények Akadémiája

Évek óta rendszeresen tart biblikus témájú előadásokat Szabó Antal, a bócsai Poli-Farbe festékgyár ügyvezető-tulajdonosa a Wojtyla Barátság Központban. Szerda délelőtt is ó- és újszövetségi idézetekkel, szakrális vonatkozású kérdésekkel-válaszokkal szolgált a népkonyha gondozottjainak lelki épülésére. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Miért vannak évszakok?

Miért vannak évszakok?

2022. szeptember 7. 12:43 | Szegények Akadémiája

Szűcs László, a Kecskeméti Planetárium igazgatója augusztusi bemutatóját követően ma ismét előadást tartott a Wojtyla Barátság Központban. A Wojtyla Akadémia legújabb programja keretében elmondta a gondozottaknak, miért alakultak ki évszakok a Földön. Mint kiderült, az évszakok kialakulásának oka a Föld Nap körüli keringése és a földtengely ferdesége, amely a keringés folyamán nem változik. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Rózsafüzér-imádság a Wojtyla Házban

Rózsafüzér-imádság a Wojtyla Házban

2022. augusztus 30. 13:04 | Szegények Akadémiája

2022. február 1-jén új programsorozat indult a Wojtyla Barátság Központban. A népkonyha egyik kedves, elkötelezett önkéntese hetente egy alkalommal rózsafüzér imádságot vezet a népkonyha gondozottjainak körében. Kedden sokadszor imádkozták végig a dicsőséges rózsafüzért – biblikus tartalmú beszélgetéssel fűszerezve. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Szabó Antal bibliaórája

Szabó Antal bibliaórája

2022. augusztus 26. 13:18 | Szegények Akadémiája

Évek óta rendszeresen tart biblikus témájú előadásokat Szabó Antal, a bócsai Poli-Farbe festékgyár ügyvezető-tulajdonosa a Wojtyla Barátság Központban. Péntek délelőtt is ó- és újszövetségi idézetekkel, szakrális vonatkozású kérdésekkel-válaszokkal szolgált a népkonyha gondozottjainak lelki épülésére. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Miért menjünk a Marsra?

Miért menjünk a Marsra?

2022. augusztus 11. 12:38 | Szegények Akadémiája

E kérdést tette fel Szűcs László, a Kecskeméti Planetárium igazgatója hallgatóságának a Wojtyla Barátság Központban. A csütörtök délelőtti ismeretterjesztő előadás keretében pedig választ is adott saját kérdésére a népkonyha gondozottjainak. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Rózsafüzér-imádság a Wojtyla Házban

Rózsafüzér-imádság a Wojtyla Házban

2022. augusztus 9. 11:47 | Szegények Akadémiája

2022. február 1-jén új programsorozat indult a Wojtyla Barátság Központban. A népkonyha egyik kedves, elkötelezett önkéntese hetente egy alkalommal rózsafüzér imádságot vezet a népkonyha gondozottjainak körében. Kedden sokadszor imádkozták végig a dicsőséges rózsafüzért – biblikus tartalmú beszélgetéssel fűszerezve. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Memóriatréning a Wojtyla Házban

Memóriatréning a Wojtyla Házban

2022. július 11. 12:26 | Szegények Akadémiája

Magyarországon Kecskemét városa elsőként és ez idáig egyedülállóan dolgozott ki települési szintű demencia programot. A szakemberek újszerű eszközökkel és videókkal segítik az érintetteket. A családok, hozzátartozók, önkéntesek felkészítéséhez és tanulásának támogatásához elkészült a részletes képzési tematika és a kapcsolódó digitális tananyag is. Az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Piaristák terén található központi épületében pedig tavaly szeptemberben megnyílt egy kivételes Memória Pont is. Erről számolt be a Wojtyla Házban az intézmény két munkatársa, Molnárné Hegyi Eszter és Szécsényi Regina. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Rózsafüzér-imádság a Wojtyla Házban

Rózsafüzér-imádság a Wojtyla Házban

2022. június 28. 13:25 | Szegények Akadémiája

2022. február 1-jén új programsorozat indult a Wojtyla Barátság Központban. A népkonyha egyik kedves, elkötelezett önkéntese hetente egy alkalommal rózsafüzér imádságot vezet a népkonyha gondozottjainak körében. Kedden sokadszor imádkozták végig a dicsőséges rózsafüzért – biblikus tartalmú beszélgetéssel fűszerezve. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Szabó Antal bibliaórája

Szabó Antal bibliaórája

2022. június 24. 13:58 | Szegények Akadémiája

Évek óta rendszeresen tart biblikus témájú előadásokat Szabó Antal, a bócsai Poli-Farbe festékgyár ügyvezető-tulajdonosa a Wojtyla Barátság Központban. Péntek délelőtt is ó- és újszövetségi idézetekkel, szakrális vonatkozású kérdésekkel-válaszokkal szolgált a népkonyha gondozottjainak lelki épülésére. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Petőfi 200 – Petőfi Sándor választási küzdelme Szabadszálláson

Petőfi 200 – Petőfi Sándor választási küzdelme Szabadszálláson

2022. június 10. 13:40 | Szegények Akadémiája

Hlbocsányi Norbert, a Bács-Kiskun Megyei Levéltár főlevéltárosa és Gönczi Gergő levéltáros a Petőfi 200 programsorozat égisze alatt a Wojtyla Barátság Központban is felelevenítette Petőfi Sándor Szabadszálláshoz kötődő 1848-as országgyűlési követválasztásának botrányba fulladt eseménysorozatát. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Róna Tamás főrabbi a Wojtyla Házban

Róna Tamás főrabbi a Wojtyla Házban

2022. június 8. 12:04 | Adományok Szegények Akadémiája

Az alföldi régió vezető rabbija a héber eredetű köznyelvi kifejezések vonatkozásában fejtette ki gondolatait a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai számára tartott szerdai előadásában. Emellett – dióhéjban – a zsidóság történetére is kitért beszámolója keretében. A találkozó végén kérdésekre válaszolt a jeles vallási vezető. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Ki üdvözül? – Szabó Antal bibliaórája

Ki üdvözül? – Szabó Antal bibliaórája

2022. május 27. 13:21 | Szegények Akadémiája

Évek óta rendszeresen tart biblikus témájú előadásokat Szabó Antal, a bócsai Poli-Farbe festékgyár ügyvezető-tulajdonosa a Wojtyla Barátság Központban. Péntek délelőtt is ó- és újszövetségi idézetekkel, szakrális vonatkozású kérdésekkel-válaszokkal szolgált a népkonyha gondozottjainak lelki épülésére. A nehézsorsú emberek megtudhatták, hogy a Biblia szerint, aki életében nem fogadja el Jézus Krisztus keresztáldozatát, az úgy távozott a minden élők útján, hogy alszik a föld porában. Krisztus azonban feltámasztja mindazokat, akik belé vetett hittel aludtak el. Hit nélkül tehát értelmetlen élni az örökkévalóság tükrében. Lehet az Egyházon kívül is üdvözülni, azonban Krisztuson kívül biztosan nem – hangoztatta egyebek mellett az előadó. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Bizonyságot tett a kékkeresztes vezető

Bizonyságot tett a kékkeresztes vezető

2022. május 20. 15:17 | Szegények Akadémiája

Nemesvári József, a Kecskeméti Kékkereszt Alapítvány elnöke péntek délelőtt ismeretterjesztő előadást tartott a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai számára. Mint elmondta, az alapítvány a Magyar Kékkereszt Egyesület ökumenikus jellegű, református kötődésű iszákosmentő misszió kecskeméti utógondozó csoportjának támogatására jött létre. A működésük során keletkező bevételek teljes egészében a gyógyulni vágyó kékkeresztesek absztinenciájának megőrzését, a tagok lelki megújulását szolgálják olyképpen, hogy a szervezet Kuratóriuma, illetve a csoport pasztorális és világi vezetője terápiás jellegű közösségi programokat szervez az érintettek számára. A kékkeresztesek minden kedden és szerdán este 6 órai kezdettel tartják missziói alkalmaikat a Kecskeméti Református Egyházközség Kálvin téri Gyülekezeti Központjában, ahová minden érdeklődőt szeretettel várnak. Mindemellett bizonyságtétel is elhangzott a beszámoló során.

Részletek
Az Arborétum növény- és állatvilága

Az Arborétum növény- és állatvilága

2022. május 13. 13:06 | Szegények Akadémiája

Vörösváczki Mónika, a Kecskeméti Arborétum vezetője nyújtott áttekintést pénteken a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak a botanikuskert élővilágát illetően – a számok tükrében. A Wojtyla Akadémia előadássorozat keretében megtartott előadáson az arborétum növény- és állatvilága egyaránt terítékre került. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Az Ortodox Egyház története

Az Ortodox Egyház története

2022. május 12. 13:08 | Szegények Akadémiája

Borisz atya, a kecskeméti Szentháromság görögkeleti templom lelkipásztora régi ismerőse – mi több, közeli barátja – a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségének. Csütörtökönként látják viszont őt leggyakrabban a szociális-közművelődési intézmény gondozottjai, amikor ebédosztás előtt egy-egy bibliai igevers alapján az étkezdében elmondja rövid prédikációját a népkonyha rászorultjainak, hogy megismertesse a jelenlévőkkel az Atyát, a Fiút, és a Szentlelket; az egy, örök és igaz Istent. Csütörtök délelőtt nem csak biblikus gondolatait fogalmazta meg hallgatóságának, az Ortodox Egyház történetéről is beszélt a Wojtyla Akadémia programsorozat keretében. (Fotók: Mátyus istván)

Részletek
Szabó Antal bibliaórája

Szabó Antal bibliaórája

2022. május 11. 13:09 | Szegények Akadémiája

Évek óta rendszeresen tart biblikus témájú előadásokat Szabó Antal, a bócsai Poli-Farbe festékgyár ügyvezető-tulajdonosa a Wojtyla Barátság Központban. Szerda délelőtt is ó- és újszövetségi idézetekkel, szakrális vonatkozású kérdésekkel-válaszokkal szolgált a népkonyha gondozottjainak lelki épülésére. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Egzotikus fűszernövények a Wojtyla Akadémián

Egzotikus fűszernövények a Wojtyla Akadémián

2022. május 4. 12:39 | Szegények Akadémiája

Horváth Lászlóné Terike, a Kecskeméti Gombász- és Gyógynövényklub vezetője segítségével különleges fűszerek között szemezgettek a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai. A szerda délelőtti színes diavetítésen a népkonyha szegényei közelebbről is megismerhették a fahéjat, gyömbért, kurkumát, tárkonyt, rozmaringot, babért, vaníliát, borsot, paprikát, ánizst, szegfűborsot, szegfűszeget, kapribogyót, sáfrányt, szerecsendiót, mustármagot és a sztíviát. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
A méhek varázslatos világa

A méhek varázslatos világa

2022. április 27. 13:09 | Szegények Akadémiája

Hajagos Norbert méhész szolgáltatott megdöbbentő tényekkel szerda délelőtt a Wojtyla Akadémia programsorozat keretében. A kiváló szakembertől sok más egyéb mellett azt is megtudhatták a népkonyha gondozottjai, hogy ha az apró állatkák kipusztulnának bolygónkon, utána 4-5 éven belül teljes egészében megszűnne a földi élet. Az érdekfeszítő előadást Farkas Pál, a szociális-közművelődési intézmény programszervező munkatársa konferálta, egyúttal hasznos információkkal is szolgált a téma kapcsán, hiszen jómaga korábban 28 esztendőt töltött méhészkedéssel. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Közlekedésbiztonsági előadás a Wojtylában

Közlekedésbiztonsági előadás a Wojtylában

2022. április 22. 13:38 | Szegények Akadémiája

Farkas Attila címzetes rendőr főtörzszászlós, a Bács-Kiskun Megyei Rendőrfőkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának balesetmegelőzési előadója a közlekedés legfontosabb írott és íratlan szabályait ismertette a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai számára, helyi példákkal illusztrálva. A szociális-közművelődési intézmény szegényei végül kérdéseket is feltehettek a rendőrség munkatársának, akit Bóbis Attila rendőr alezredes, osztályvezető kísért el a népkonyha épületébe, ily módon kifejezve tiszteletét Kecskemét rászorultjai előtt. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Életképek a Kiskunság homokpusztáiról

Életképek a Kiskunság homokpusztáiról

2022. április 20. 13:29 | Szegények Akadémiája

E címmel tárta szerda délelőtti előadásában a kunsági pusztaság régmúlt világát a Wojtyla Ház gondozottjai elé Tóth Endre, a Kiskunsági Nemzeti Park ökoturisztikai referense. A jeles szakember felidézte a bugaci pásztorélet legjobb hagyományait, valamint a rideg állattartás gyöngyszemeiről úgyszintén szót ejtett a szociális-közművelődési intézmény dísztermében. A népkonyha szegényei egyúttal azt is megtudhatták, hogy az itt élők miként tették élhetővé a homokhátság varázslatos tájait. (Fotók: Mátyus István)

Részletek