Április 24. szerda, György
  • Kezdőlap
  • "Szegények Akadémiája"-ként cimkézett hírek listázása
A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

2024. április 23. 12:33 | Szegények Akadémiája

A Mai IGE című három havonta megjelenő ingyenes kiadványt százezrek olvassák rendszeresen – nem csak kis hazánkban, de a világ számos pontján, helyi nyelvre fordítva. A kis füzetecske napi felosztásban néhány soros bátorító üzeneteket tartalmaz bibliai igeversek talaján, Bob Gass ír származású brit keresztény igehirdető-író tollából. A kiskőrösi illetőségű Keresztyén Média UCB Hungary Alapítványtól térítésmentesen megrendelhető kiadványból, illetve társlapjaiból keddenként Tódor Norbert, a Wojtyla Barátság Központ munkatársa olvas fel szemelvényeket egy-egy tárgykör kapcsán, majd a népkonyha érdeklődő gondozottjai társaságában személyes gondolatokat fűz az elhangzottakhoz, szabad teret engedve a kötetlen véleménynyilvánításnak. Április 23-án igencsak sokakat foglakoztató téma került terítékre: Jézus, a sorsfordító. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Megválasztották a 2024-es év élőlényeit

Megválasztották a 2024-es év élőlényeit

2024. április 18. 13:09 | Szegények Akadémiája

A természetvédelemmel foglalkozó országos szervezetek minden évben megválasztják az adott esztendő élőlényeit. Tóth Endre, a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársa összegyűjtötte, mi lett 2024 emlőse, hüllője, madara, hala, rovara, lepkéje, vadvirága, fája és gombája. Ezekkel ismertette meg a Wojtyla Barátság Központ gondozottjait csütörtök délelőtti előadásában. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Wojtyla Akadémia – A drónok meteorológiai célú alkalmazása

Wojtyla Akadémia – A drónok meteorológiai célú alkalmazása

2024. április 17. 13:17 | Szegények Akadémiája

Ország Ferenc, a Magyar Honvédség ifjú hadnagya meteorológus tisztként teljesít szolgálatot a Szolnoki Helikopter Bázison. Szerdán immáron sokadik alkalommal látogatott a Wojtyla Barátság Központba, hogy feltárja különleges szakmájának „titkait” a szociális-közművelődési intézmény gondozottjai előtt. Ezúttal a drónok meteorológiai célú alkalmazása került terítékre. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Bűncselekmények áldozatain segítenek a kecskeméti Áldozatsegítő Központban

Bűncselekmények áldozatain segítenek a kecskeméti Áldozatsegítő Központban

2024. április 16. 13:11 | Szegények Akadémiája

Bűncselekmények és tulajdon elleni szabálysértések áldozatait karolja fel a Kecskeméten 2020 decemberében megnyílt Áldozatsegítő Központ (ÁSK), melynek irodája az Arany János utca 10. alatt található. Az intézmény szolgáltatásairól nyújtott átfogó felvilágosítást dr. Barta Gábor koordinátor a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai számára. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Változz, hogy megváltozzon a világ – Kommunikációs tréning a Wojtylában

Változz, hogy megváltozzon a világ – Kommunikációs tréning a Wojtylában

2024. április 15. 13:22 | Szegények Akadémiája

„A „gyógyító” nem valaki, akihez elmész, hogy meggyógyítson. A gyógyító az a valaki, aki kihozza belőled a képességedet, hogy meggyógyítod magad”. E mottó adja rövid összefoglalását ama missziós tevékenységnek, melyet a kecskeméti Angyalsziget Léleksegítő és Oktató Központ végez Kecskeméten, Garaczi Margó vezetésével. A hölgy – aki egyébiránt a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségének állandó támogatója – mindennek talaján hétfői előadásában kifejtette: ahhoz, hogy másképp lássuk és értékeljük a körülöttünk lévő világot, előbb mi magunknak kell változnunk. Ne vegyük át másoktól a rosszat, ám alkalmazkodjunk embertársainkhoz, a közösség adta keretekhez. Tanuljunk meg békességben élni önmagunkkal és másokkal. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Az év… – Horváthné Terike előadásában

Az év… – Horváthné Terike előadásában

2024. április 10. 13:48 | Szegények Akadémiája

„Csodáljuk a természetet” címmel Az év gombája, gyógynövénye, fája, emlőse, hala, madara, rovarja, vadvirága, hüllője és egyéb fajai kerültek terítékre Horváthné Terike, a Kecskeméti Gombász- és Gyógynövény Klub vezetőjének vetítéssel egybekötött beszámolója keretében, melyet a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak tartott szerda délelőtt a szociális-közművelődési intézmény dísztermében. A fotókon túlmenően bőséges tudásanyaggal is ellátta a jobb sorsra érdemes szegényeket a karitatív létesítmény rendkívül közkedvelt „gombás” Terikéje. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Megnyílt Sütő Éva grafikusművész kiállítása a Wojtylában

Megnyílt Sütő Éva grafikusművész kiállítása a Wojtylában

2024. április 8. 13:34 | Szegények Akadémiája

Tegnap megalkottuk a mát, ma a holnapot, holnap megteremtjük a végtelent – szólítja meg a Wojtyla Barátság Központ gondozottjait és a művészet iránt érdeklődőket Sütő Éva eme hitvallása azon a tárlaton, melyet a szociális-közművelődési központban nyitott meg hitvestársa, dr. Turai G. Kamil művészetfilozófus, esztéta. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Amerikai kaland – Irány Los Angeles

Amerikai kaland – Irány Los Angeles

2024. április 2. 13:14 | Szegények Akadémiája

Szűcs László, a Kecskeméti Planetárium igazgatója ezúttal is korábbi amerikai élményeit osztotta meg a Wojtyla Barátság Központ gondozottjaival. Mint beszámolójából kiderült, egyik alkalommal Los Angeles közelében szállt meg családjával, majd egy hatalmas bérautóval bejárták a nagyvárost és környékét. A kaliforniai óriástelepülésen egyebek között Hollywoodban is megfordultak. Előadását a helyszínen készült gazdag kép- és videó anyaggal illusztrálta a világjáró csillagász. Az útibeszámolók sorozata május 7-én folytatódik a Wojtyla Házban. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Laczi János: A hazai méztermelők helyzete és lehetőségeik

Laczi János: A hazai méztermelők helyzete és lehetőségeik

2024. március 25. 13:08 | Szegények Akadémiája

A Wojtyla Akadémia programsorozat hétfői előadásában Laczi János kerekegyházi méhész átfogó ismertetőt nyújtott a méhészetet illető legfrissebb piaci tendenciákról, valamint arról, hogy milyen kihívásokkal kell szembenézniük a méztermelőknek a klímaváltozás kapcsán. Beszámolója végén ajándékként egy láda mézzel kedveskedett a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Szabó Antal bibliaórát tartott

Szabó Antal bibliaórát tartott

2024. március 21. 13:20 | Szegények Akadémiája

Évek óta rendszeresen tart biblikus témájú előadásokat Szabó Antal, a bócsai Poli-Farbe festékgyár ügyvezető-tulajdonosa a Wojtyla Barátság Központban. Csütörtök délelőtt is ó- és újszövetségi idézetekkel, szakrális vonatkozású kérdésekkel-válaszokkal szolgált a népkonyha gondozottjainak lelki épülésére. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Amerikai kaland – Irány San Diego (2. rész)

Amerikai kaland – Irány San Diego (2. rész)

2024. március 12. 13:09 | Szegények Akadémiája

Szűcs László, a Kecskeméti Planetárium igazgatója ezúttal is korábbi amerikai élményeit osztotta meg a Wojtyla Barátság Központ gondozottjaival. Mint beszámolójából kiderült, San Diego közelében szállt meg családjával, majd egy hatalmas bérautóval bejárták a nagyvárost és környékét. A kaliforniai óriástelepülésen egyebek között a helyi állat- és növénykertben is megfordultak. Előadását a helyszínen készült gazdag kép- és videó anyaggal illusztrálta a világjáró csillagász. Az amerikai „kalandtúra” április 2-án folytatódik a Wojtyla Házban. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Tojásokat festett Zsigóné Kati a Wojtyla Ház gondozottjaival

Tojásokat festett Zsigóné Kati a Wojtyla Ház gondozottjaival

2024. március 11. 13:08 | Szegények Akadémiája

Zsigóné Kati világhírű kecskeméti népi iparművész, Európa legkiemelkedőbb tojásdíszítője, „Az Ország Nyuszija”, „A Tojásdíszítés Királynője”, „Az Ország Tojásának” megalkotója szociálisan hátrányos helyzetű embereket tanított tojásfestésre hétfőn a Wojtyla Barátság Központban. A sorsközösség kitörő lelkesedéssel fogadta a nagytekintélyű alkotót az Egressy utcai népkonyha ebédlőjében. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Szépen szólt a tárogató a Wojtyla Házban

Szépen szólt a tárogató a Wojtyla Házban

2024. március 7. 17:38 | Szegények Akadémiája

Beremendi-Schultz Henrik énekes, tárogatóművész volt a Wojtyla Barátság Központ vendége csütörtök délelőtt. Az Ágasegyházán és Kecskeméten élő zenész klasszikus-, szórakoztató-, illetve énekművekből állította össze a népkonyha gondozottjainak szóló tárogatós minikoncertjének zenei anyagát. (Fotók: Kolláth Andrea)

Részletek
Szabó Antal bibliaórát tartott

Szabó Antal bibliaórát tartott

2024. február 23. 14:42 | Szegények Akadémiája

Évek óta rendszeresen tart biblikus témájú előadásokat Szabó Antal, a bócsai Poli-Farbe festékgyár ügyvezető-tulajdonosa a Wojtyla Barátság Központban. Péntek délelőtt is ó- és újszövetségi idézetekkel, szakrális vonatkozású kérdésekkel-válaszokkal szolgált a népkonyha gondozottjainak lelki épülésére. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Amerikai kaland – Irány San Diego

Amerikai kaland – Irány San Diego

2024. február 20. 12:58 | Szegények Akadémiája

Szűcs László, a Kecskeméti Planetárium igazgatója ezúttal is korábbi amerikai élményeit osztotta meg a Wojtyla Barátság Központ gondozottjaival. Mint beszámolójából kiderült, San Diego közelében szállt meg családjával, majd egy hatalmas bérautóval bejárták a nagyvárost és környékét. A kaliforniai óriástelepülésen egyebek között egy 1945-ben üzembe helyezett és egészen a ’80-as évek elejéig hadrendben állt repülőgép-anyahajó fedélzetén is megfordultak. Előadását gazdag kép- és videó anyaggal illusztrálta a világjáró csillagász. Az amerikai „kalandtúra” március 12-én folytatódik a Wojtyla Házban. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Az immunrendszer erősítése gyógynövényekkel (2. rész)

Az immunrendszer erősítése gyógynövényekkel (2. rész)

2024. február 8. 13:08 | Szegények Akadémiája

Horváth Lászlóné Terike, a Kecskeméti Gombász- és Gyógynövényklub vezetője a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak tartott csütörtök délelőtti előadásában – január 30-ai, azonos témában tartott prezentációját követően – folytatta az immunrendszert erősítő fűszernövények, gyümölcsök bemutatását. Az alkalmat ezúttal is főhajtásnak szánta a kecskeméti füvesember, Kovács Sanyi bácsi becses emléke előtt. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Amerikai kaland – Irány a Grand Canyon

Amerikai kaland – Irány a Grand Canyon

2024. február 6. 13:21 | Szegények Akadémiája

Szűcs László, a Kecskeméti Planetárium igazgatója ezúttal is 2019-es amerikai élményeit osztotta meg a Wojtyla Barátság Központ gondozottjaival. Mint előző beszámolójából kiderült, többek között Los Angelesben és Las Vegasban szállt meg családjával, majd egy hatalmas bérautóval és repülővel közösen bejárták egész Kaliforniát. Ezt követően Nevada és Arizona államba is átruccantak. Utóbbiban pedig felkeresték a világhírű Grand Canyont. Az amerikai „kalandtúra” február 20-án folytatódik a Wojtyla Házban. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Elengedés a szeretet tükrében – Kommunikációs tréning a Wojtylában

Elengedés a szeretet tükrében – Kommunikációs tréning a Wojtylában

2024. február 5. 13:02 | Szegények Akadémiája

„A „gyógyító” nem valaki, akihez elmész, hogy meggyógyítson. A gyógyító az a valaki, aki kihozza belőled a képességedet, hogy meggyógyítod magad.”. E mottó adja rövid összefoglalását ama missziós tevékenységnek, melyet a kecskeméti Angyalsziget Léleksegítő és Oktató Központ végez Kecskeméten, Garaczi Margó vezetésével. A hölgy – aki egyébiránt a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségének állandó támogatója – mindennek talaján olyan fogalmakat töltött meg valódi tartalommal a szociális-közművelődési intézmény gondozottjai számára tartott hétfői előadásában, mint az elengedés a szeretet tükrében, illetve a gyászfeldolgozás. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Az immunrendszer erősítése gyógynövényekkel – Horváth Lászlóné Terike előadása a Wojtylában

Az immunrendszer erősítése gyógynövényekkel – Horváth Lászlóné Terike előadása a Wojtylában

2024. január 30. 13:09 | Szegények Akadémiája

Vajon tudjuk-e, mi az immunrendszer? Valami megfogható vagy olyan, mint a lélek; nem tudjuk pontosan, hol rejtőzik? – tette fel a kérdést Horváth Lászlóné Terike a Kecskeméti Gombász- és Gyógynövényklub vezetője a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak tartott kedd délelőtti előadásában, melyet egyúttal főhajtásnak is szánt a kecskeméti füvesember, Kovács Sanyi bácsi becses emléke előtt. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szabó Antal bibliaórát tartott

Szabó Antal bibliaórát tartott

2024. január 26. 11:56 | Szegények Akadémiája

Évek óta rendszeresen tart biblikus témájú előadásokat Szabó Antal, a bócsai Poli-Farbe festékgyár ügyvezető-tulajdonosa a Wojtyla Barátság Központban. Szerda délelőtt is ó- és újszövetségi idézetekkel, szakrális vonatkozású kérdésekkel-válaszokkal szolgált a népkonyha gondozottjainak lelki épülésére. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Amerikai kaland – Irány Nevada állam

Amerikai kaland – Irány Nevada állam

2024. január 23. 12:48 | Szegények Akadémiája

Szűcs László, a Kecskeméti Planetárium igazgatója ezúttal is 2019-es amerikai élményeit osztotta meg a Wojtyla Barátság Központ gondozottjaival. Mint előző beszámolójából kiderült, Los Angelesben és Las Vegasban szállt meg családjával, majd egy hatalmas bérautóval és repülővel közösen bejárták egész Kaliforniát. Ezt követően Nevada államba is átruccantak, ahol – a teljesség igénye nélkül – az alábbi látnivalók ejtették rabul őket: Redrock Canyon, Mount Charleston, Hoover Dam, Valley of Fire. Az amerikai „kalandtúra” február 6-án folytatódik a Wojtyla Házban. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

2024. január 16. 13:36 | Szegények Akadémiája

A Mai IGE című három havonta megjelenő ingyenes kiadványt százezrek olvassák rendszeresen – nem csak kis hazánkban, de a világ számos pontján, helyi nyelvre fordítva. A kis füzetecske napi felosztásban néhány soros bátorító üzeneteket tartalmaz bibliai igeversek talaján, Bob Gass ír származású brit keresztény igehirdető-író tollából. A kiskőrösi illetőségű Keresztyén Média UCB Hungary Alapítványtól térítésmentesen megrendelhető kiadványból, illetve társlapjaiból keddenként Tódor Norbert, a Wojtyla Barátság Központ munkatársa olvas fel szemelvényeket egy-egy tárgykör kapcsán, majd a népkonyha érdeklődő gondozottjai társaságában személyes gondolatokat fűz az elhangzottakhoz, szabad teret engedve a kötetlen véleménynyilvánításnak. Január 16-án igencsak sokakat foglakoztató téma került terítékre: hogyan szeressük ellenségeinket? (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Kaliforniai kaland – Irány Los Angeles és Las Vegas (1. rész)

Kaliforniai kaland – Irány Los Angeles és Las Vegas (1. rész)

2024. január 10. 13:04 | Szegények Akadémiája

Szűcs László, a Kecskeméti Planetárium igazgatója ezúttal 2019-es kaliforniai élményeit osztotta meg a Wojtyla Barátság Központ gondozottjaival. Mint beszámolójából kiderült, Los Angelesben és Las Vegasban szállt meg családjával, majd egy hatalmas bérautóval és repülővel közösen bejárták egész Kaliforniát. Az amerikai „kalandtúra” január 23-án folytatódik a Wojtyla Házban. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Hanuka, a fény ünnepe

Hanuka, a fény ünnepe

2023. december 21. 13:51 | Szegények Akadémiája

A hanuka zsidó örömünnep, ami Jeruzsálem i. e. 2. századi visszafoglalásának állít emléket. Ennek történeti előzményeit ismertette prof. dr. Róna Tamás, az alföldi régió főrabbija a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak szóló csütörtöki előadásában. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Floridai kaland napfogyival – 4. rész

Floridai kaland napfogyival – 4. rész

2023. december 7. 12:46 | Szegények Akadémiája

Szűcs László, a Kecskeméti Planetárium igazgatója ezúttal is 2017-es floridai élményeit osztotta meg a Wojtyla Barátság Központ gondozottjaival – immáron negyedik alkalommal. Mint beszámolójából kiderült, Orlandoban és Miamiban szállt meg családjával, majd egy hatalmas bérautóval közösen bejárták egész Floridát. Többek között Miami Beach-en is megfordultak, ahol egyebek mellett filmforgatások helyszíneit is szemügyre vehették. Az amerikai „kalandtúra” január 10-én folytatódik a Wojtyla Házban – californiai „kalandtúrával”. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Közlekedésbiztonsági előadás a Wojtylában

Közlekedésbiztonsági előadás a Wojtylában

2023. december 1. 13:12 | Szegények Akadémiája

Farkas Attila címzetes rendőr főtörzszászlós, a Bács-Kiskun Megyei Rendőrfőkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának balesetmegelőzési előadója a téli gyalogos-kerékpáros közlekedés legfontosabb írott és íratlan szabályait ismertette a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai számára, helyi példákkal illusztrálva. A népkonyha gondozottjai végül kérdéseket is feltehettek a rendőrség munkatársának. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Szabó Antal bibliaórát tartott

Szabó Antal bibliaórát tartott

2023. november 29. 12:07 | Szegények Akadémiája

Évek óta rendszeresen tart biblikus témájú előadásokat Szabó Antal, a bócsai Poli-Farbe festékgyár ügyvezető-tulajdonosa a Wojtyla Barátság Központban. Szerda délelőtt is ó- és újszövetségi idézetekkel, szakrális vonatkozású kérdésekkel-válaszokkal szolgált a népkonyha gondozottjainak lelki épülésére. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Wojtylába látogatott a hírös város egykori polgármestere

A Wojtylába látogatott a hírös város egykori polgármestere

2023. november 28. 17:24 | Szegények Akadémiája

A szociális-közművelődési intézmény története során hagyománnyá vált, hogy dr. Szécsi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem dékánja, Kecskemét korábbi első embere időnként felkeresi a népkonyha sorsközösségét, és ismeretterjesztő előadással, valamint ebéddel szolgál az elesettek számára. Kedd délelőtt a kecskemétiségről, illetve az egyetemek szerepéről osztotta meg gondolatait a szép számban megjelent érdeklődőkkel. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Floridai kaland napfogyival – 3. rész

Floridai kaland napfogyival – 3. rész

2023. november 14. 12:43 | Szegények Akadémiája

Szűcs László, a Kecskeméti Planetárium igazgatója ezúttal is 2017-es floridai élményeit osztotta meg a Wojtyla Barátság Központ gondozottjaival – immáron harmadik alkalommal. Mint beszámolójából kiderült, Orlandoban és Miamiban szállt meg családjával, majd egy hatalmas bérautóval közösen bejárták egész Floridát. Többek között az orlandoi Seaworld-ben is megfordultak, ahol egyebek mellett delfinshowban volt részük. Az amerikai „kalandtúra” december 5-én folytatódik a Wojtyla Házban. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szegények Akadémiája: Két évszázad orvos- és gyógyszerészettörténeti emlékei Bács-Kiskun vármegyében

Szegények Akadémiája: Két évszázad orvos- és gyógyszerészettörténeti emlékei Bács-Kiskun vármegyében

2023. november 9. 12:44 | Szegények Akadémiája

Hajagos Csaba, a Kecskeméti Katona József Múzeum történeti-néprajzi osztályvezetője újabb előadással gazdagította a Wojtyla Barátság Központ gondozottjait a „Szegények Akadémiája” programsorozat keretében. Ezúttal a helyi Orvos- és Gyógyszerészettörténeti Gyűjtemény kincseit mutatta be a széles körben közmegbecsülésnek örvendő történész-muzeológus. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szabó Antal bibliaórát tartott

Szabó Antal bibliaórát tartott

2023. október 27. 13:16 | Szegények Akadémiája

Évek óta rendszeresen tart biblikus témájú előadásokat Szabó Antal, a bócsai Poli-Farbe festékgyár ügyvezető-tulajdonosa a Wojtyla Barátság Központban. Péntek délelőtt is ó- és újszövetségi idézetekkel, szakrális vonatkozású kérdésekkel-válaszokkal szolgált a népkonyha gondozottjainak lelki épülésére. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Az eltávozottakra emlékeztek a Wojtylában

Az eltávozottakra emlékeztek a Wojtylában

2023. október 26. 13:35 | Szegények Akadémiája

Horváth Lászlóné Terike – kissé rendhagyó módon – a halottak napjához kötötte gondolatait a Wojtyla Barátság Központ rászorultjai számára tartott csütörtöki előadásában. A Kecskeméti Gombász és Gyógynövény Klub vezetője egészen az ókorig vezette vissza történeti megemlékezésének szálait, folytatva egészen napjainkig. A szomorú alkalom Gárdonyi Géza: Ha meghalok című versének soraival ért véget. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

2023. október 17. 13:12 | Szegények Akadémiája

A Mai IGE című három havonta megjelenő ingyenes kiadványt százezrek olvassák rendszeresen – nem csak kis hazánkban, de a világ számos pontján, helyi nyelvre fordítva. A kis füzetecske napi felosztásban néhány soros bátorító üzeneteket tartalmaz bibliai igeversek talaján, Bob Gass ír származású brit keresztény igehirdető-író tollából. A kiskőrösi illetőségű Keresztyén Média UCB Hungary Alapítványtól térítésmentesen megrendelhető kiadványból, illetve társlapjaiból keddenként Tódor Norbert, a Wojtyla Barátság Központ munkatársa olvas fel szemelvényeket egy-egy tárgykör kapcsán, majd a népkonyha érdeklődő gondozottjai társaságában személyes gondolatokat fűz az elhangzottakhoz, szabad teret engedve a kötetlen véleménynyilvánításnak. Október 17-én igencsak sokakat foglakoztató téma került terítékre a Mai Ige előző számából: a tudomány is elismeri az ima erejét. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Floridai kaland napfogyival – 2. rész

Floridai kaland napfogyival – 2. rész

2023. október 10. 13:17 | Szegények Akadémiája

Szűcs László, a Kecskeméti Planetárium igazgatója ezúttal 2017-es floridai élményeit osztotta meg a Wojtyla Barátság Központ gondozottjaival – immáron második alkalommal. Mint beszámolójából kiderült, Orlandoban és Miamiban szállt meg családjával, majd egy hatalmas bérautóval közösen bejárták egész Floridát. Többek között a világhírű Clearwater Marine Aquariumban is megfordultak, melynek egyik medencéjében a Delfines kaland című amerikai filmben szereplő delfin is élt. Mindemellett Cape Canaveralban úgyszintén jártak, ahol megtekintették a Kennedy Space Centert, egyúttal számos űrhajót láthattak közelről, valamint egy teljes napfogyatkozásnak is szemtanúi lehettek. Az amerikai „kalandtúra” november 14-én folytatódik a Wojtyla Házban. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Szabó Antal bibliaórát tartott

Szabó Antal bibliaórát tartott

2023. szeptember 29. 13:01 | Szegények Akadémiája

Évek óta rendszeresen tart biblikus témájú előadásokat Szabó Antal, a bócsai Poli-Farbe festékgyár ügyvezető-tulajdonosa a Wojtyla Barátság Központban. Péntek délelőtt is ó- és újszövetségi idézetekkel, szakrális vonatkozású kérdésekkel-válaszokkal szolgált a népkonyha gondozottjainak lelki épülésére. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Nyár végi és őszi gyógynövények

Nyár végi és őszi gyógynövények

2023. szeptember 25. 13:17 | Szegények Akadémiája

A természetes gyógymódok kezdettől fogva fontos szerepet játszottak az emberiség egészségügyi gyakorlatában. Az ősi és későbbi korokban egyaránt használták, és egészen mostanáig alkalmazzák is ezeket, hogy enyhítsék a betegségek következményeit. A hétfői ismeretterjesztő előadás során Horváth Lászlóné Terike a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak tartott érdekes beszámolót a nyár végi és őszi gyógynövényekről. (Fotók: Kolláth Andrea)

Részletek
A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

2023. szeptember 19. 13:37 | Szegények Akadémiája

A Mai IGE című három havonta megjelenő ingyenes kiadványt százezrek olvassák rendszeresen – nem csak kis hazánkban, de a világ számos pontján, helyi nyelvre fordítva. A kis füzetecske napi felosztásban néhány soros bátorító üzeneteket tartalmaz bibliai igeversek talaján, Bob Gass ír származású brit keresztény igehirdető-író tollából. A kiskőrösi illetőségű Keresztyén Média UCB Hungary Alapítványtól térítésmentesen megrendelhető kiadványból, illetve társlapjaiból keddenként Tódor Norbert, a Wojtyla Barátság Központ munkatársa olvas fel szemelvényeket egy-egy tárgykör kapcsán, majd a népkonyha érdeklődő gondozottjai társaságában személyes gondolatokat fűz az elhangzottakhoz, szabad teret engedve a kötetlen véleménynyilvánításnak. Szeptember 19-én igencsak sokakat foglakoztató téma került terítékre a Mai Forrás Magazinból: „Nekem Jézus kell!” – Hogyan változik át egy bandavezér lelkipásztorrá? – Bányik Roland története. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Kommunikációs tréning a Wojtylában

Kommunikációs tréning a Wojtylában

2023. szeptember 18. 13:19 | Szegények Akadémiája

„A „gyógyító” nem valaki, akihez elmész, hogy meggyógyítson. A gyógyító az a valaki, aki kihozza belőled a képességedet, hogy meggyógyítod magad.”. E mottó adja rövid összefoglalását ama missziós tevékenységnek, melyet a kecskeméti Angyalsziget Léleksegítő és Oktató Központ végez Kecskeméten, Garaczi Margó vezetésével. A hölgy – aki egyébiránt a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségének állandó támogatója – mindennek talaján olyan fogalmakat töltött meg valódi tartalommal a szociális-közművelődési intézmény gondozottjai számára tartott hétfői előadásában, mint állati- és emberi kommunikáció, a kommunikáció helyzetei és korlátai, a korlátok megelőzése, valamint az információtorzulás. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Virtuális kiállítás a Karol Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak

Virtuális kiállítás a Karol Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak

2023. szeptember 15. 13:21 | Szegények Akadémiája

A kecskeméti Karol Wojtyla Barátság Központtal való együttműködés keretében 2023. szeptember 15-én, Harsányi Zsuzsanna festőművész a Kecskeméti Szent László Lions Club aktivitásaként virtuális kiállításon mutatta be, legutóbbi 3 évben készült alkotásait a mélyszegénységben élőknek. A tárlatvezetés során beszélt az alkotás folyamatáról, örömeiről, nehézségeiről, a témaválasztásról, a covid alatti időszakról és jövőbeni terveiről. A jelenlévők nagy érdeklődéssel nézték a kivetítőn bemutatott több mint félszáz alkotást, köztük a legfrissebbeket is, melyek most először kerültek közönség elé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Miami kaland napfogyival

Miami kaland napfogyival

2023. szeptember 13. 12:35 | Szegények Akadémiája

Szűcs László, a Kecskeméti Planetárium igazgatója ezúttal 2017-es floridai élményeit osztotta meg a Wojtyla Barátság Központ gondozottjaival. Mint beszámolójából kiderült, Orlandoban és Miamiban szállt meg családjával, majd egy hatalmas bérautóval közösen bejárták egész Floridát. Többek között a világhírű Clearwater Marine Aquariumban is megfordultak, melynek egyik medencéjében a Delfines kaland című amerikai filmben szereplő delfin is élt. Mindemellett Cape Canaveralban úgyszintén jártak, ahol megtekintették a Kennedy Space Centert, egyúttal számos űrhajót láthattak közelről, valamint egy teljes napfogyatkozásnak is szemtanúi lehettek. Az amerikai „kalandtúra” október 3-án folytatódik a Wojtyla Házban. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

2023. szeptember 5. 14:09 | Szegények Akadémiája

A Mai IGE című három havonta megjelenő ingyenes kiadványt százezrek olvassák rendszeresen – nem csak kis hazánkban, de a világ számos pontján, helyi nyelvre fordítva. A kis füzetecske napi felosztásban néhány soros bátorító üzeneteket tartalmaz bibliai igeversek talaján, Bob Gass ír származású brit keresztény igehirdető-író tollából. A kiskőrösi illetőségű Keresztyén Média UCB Hungary Alapítványtól térítésmentesen megrendelhető kiadványból, illetve társlapjaiból keddenként Tódor Norbert, a Wojtyla Barátság Központ munkatársa olvas fel szemelvényeket egy-egy tárgykör kapcsán, majd a népkonyha érdeklődő gondozottjai társaságában személyes gondolatokat fűz az elhangzottakhoz, szabad teret engedve a kötetlen véleménynyilvánításnak. Szeptember 9-én igencsak sokakat foglakoztató téma került terítékre a Mai Forrás Magazinból: „Isten kezében”, „Feltétel nélkül bízni” – Földiné Ádámkó Eszter története 2 részben. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Wojtyla Akadémia: Mérgező gombák az erdőben

Wojtyla Akadémia: Mérgező gombák az erdőben

2023. augusztus 31. 11:52 | Szegények Akadémiája

Horváth Lászlóné Terike, a Kecskeméti Gombász- és Gyógynövényklub vezetője közreműködésével erősen- és kevésbé mérgező gombafajták között „válogathattak” a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai. A csütörtök délelőtti diavetítés alkalmával a népkonyha szegényei közelebbről is megismerhették például a galócákat, a susulykákat. Mint kiderült, a gyilkos galóca a mérgezésből adódó halálesetek 90%-áért felelős. Egy alfa-amanitin nevű peptiddel fejti ki végzetes hatását. Ez olyan amatoxin, amely súlyos máj- és veseelégtelenséget okoz – hangzott el sok más – szó szerint életbevágó fontosságú tudnivaló mellett a Wojtyla Ház dísztermében. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
A Tioman-szigeten jártak-keltek a Wojtylások

A Tioman-szigeten jártak-keltek a Wojtylások

2023. augusztus 29. 13:03 | Szegények Akadémiája

Szűcs László, a Kecskeméti Planetárium igazgatója múlt havi beszámolóját követően ismét előadást tartott a Wojtyla Barátság Központban. A Wojtyla Akadémia legújabb programja keretében Malajziában „kirándultak” a népkonyha szegényei. Ezúttal a Tioman-sziget nevezetességeit tekinthették meg az érdeklődők fényképfelvételek segítségével. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Győri András városi főkertész a Wojtylában

Győri András városi főkertész a Wojtylában

2023. augusztus 17. 13:28 | Szegények Akadémiája

Kecskemét város főkertésze tartott ismeretterjesztő előadást a Wojtyla Házban. A csütörtök délelőtti vizitáció alkalmával a Polgármesteri Hivatal Várostervezési Osztályának vezető tanácsosa egyebek mellett arról számolt be, hogy mi jelenti a legnagyobb kihívás „zöld” szempontból Bács-Kiskun megye székhelyén. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Kiskunsági Nemzeti Park „köznevelője” a Wojtylában

A Kiskunsági Nemzeti Park „köznevelője” a Wojtylában

2023. augusztus 10. 12:18 | Szegények Akadémiája

Gilly Zsolt, a Kiskunsági Nemzeti Park Pro Natura-díjas környezeti nevelője vendégeskedett csütörtök délelőtt a Wojtyla Barátság Központban. Farkas P. József, a szociális-közművelődési intézmény alapító-igazgatója invitálta a népkonyha épületébe a neves szakembert, aki a látogatás során környezetünk élővilágába nyújtott betekintést a karitatív létesítmény jobb sorsra érdemes gondozottjai számára. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Postagalambokat röptettek a 18 éves Wojtyla Ház előtt

Postagalambokat röptettek a 18 éves Wojtyla Ház előtt

2023. augusztus 8. 18:11 | Szegények Akadémiája

Garaczi János Venesz-díjas mesterszakács, a Tanyacsárda tulajdonosa nemcsak ízletes finomsággal érkezett a szegényekhez a Wojtyla Barátság Központba, hanem jó néhány postagalambot is hozott magával a népkonyha elindításának 18. évfordulója alkalmából. Szabadtéri előadása végén elengedte a madarakat, melyek néhány perc alatt hazaszálltak. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Kuala Lumpurban jártak-keltek a Wojtylások

Kuala Lumpurban jártak-keltek a Wojtylások

2023. augusztus 3. 13:19 | Szegények Akadémiája

Szűcs László, a Kecskeméti Planetárium igazgatója múlt havi beszámolóját követően ismét előadást tartott a Wojtyla Barátság Központban. A Wojtyla Akadémia legújabb programja keretében Malajziában „kirándultak” a népkonyha szegényei. Ezúttal a főváros, Kuala Lumpur nevezetességeit tekinthették meg az érdeklődők fényképfelvételek segítségével. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szabó Antal bibliaórát tartott

Szabó Antal bibliaórát tartott

2023. július 28. 13:12 | Szegények Akadémiája

Évek óta rendszeresen tart biblikus témájú előadásokat Szabó Antal, a bócsai Poli-Farbe festékgyár ügyvezető-tulajdonosa a Wojtyla Barátság Központban. Péntek délelőtt is ó- és újszövetségi idézetekkel, szakrális vonatkozású kérdésekkel-válaszokkal szolgált a népkonyha gondozottjainak lelki épülésére. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

2023. július 25. 12:48 | Szegények Akadémiája

A Mai IGE című három havonta megjelenő ingyenes kiadványt százezrek olvassák rendszeresen – nem csak kis hazánkban, de a világ számos pontján, helyi nyelvre fordítva. A kis füzetecske napi felosztásban néhány soros bátorító üzeneteket tartalmaz bibliai igeversek talaján, Bob Gass ír származású brit keresztény igehirdető-író tollából. A kiskőrösi illetőségű Keresztyén Média UCB Hungary Alapítványtól térítésmentesen megrendelhető kiadványból, illetve társlapjaiból keddenként Tódor Norbert, a Wojtyla Barátság Központ munkatársa olvas fel szemelvényeket egy-egy tárgykör kapcsán, majd a népkonyha érdeklődő gondozottjai társaságában személyes gondolatokat fűz az elhangzottakhoz, szabad teret engedve a kötetlen véleménynyilvánításnak. Július 25-én igencsak sokakat foglakoztató téma került terítékre a Mai Forrás Magazinból: Út a kemény drogoktól egy tiszta életig. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

2023. július 18. 12:57 | Szegények Akadémiája

A Mai IGE című három havonta megjelenő ingyenes kiadványt százezrek olvassák rendszeresen – nem csak kis hazánkban, de a világ számos pontján, helyi nyelvre fordítva. A kis füzetecske napi felosztásban néhány soros bátorító üzeneteket tartalmaz bibliai igeversek talaján, Bob Gass ír származású brit keresztény igehirdető-író tollából. A kiskőrösi illetőségű Keresztyén Média UCB Hungary Alapítványtól térítésmentesen megrendelhető kiadványból keddenként Tódor Norbert, a Wojtyla Barátság Központ munkatársa olvas fel szemelvényeket egy-egy tárgykör kapcsán, majd a népkonyha érdeklődő gondozottjai társaságában személyes gondolatokat fűz az elhangzottakhoz, szabad teret engedve a kötetlen véleménynyilvánításnak. Július 18-án igencsak sokakat foglakoztató téma került terítékre: Maximilian Kolbe atya helyettes áldozata az auschwitzi haláltáborban. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Wojtyla Akadémia: térségünk élővilága

Wojtyla Akadémia: térségünk élővilága

2023. július 12. 12:34 | Szegények Akadémiája

Közelebbi és távolabbi környezetünk növény- és állatvilágát tárta a Wojtyla Barátság Központ szegényei elé Tóth Endre, a Kiskunsági Nemzeti Park ökoturisztikai referense. A Wojtyla Akadémia szerdai programja keretében diaképek segítségével követték nyomon a jobb sorsra érdemes gondozottak, milyen élőlények tarkítják hazánk természeti tájait. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szabó Antal bibliaórát tartott

Szabó Antal bibliaórát tartott

2023. június 30. 12:07 | Szegények Akadémiája

Évek óta rendszeresen tart biblikus témájú előadásokat Szabó Antal, a bócsai Poli-Farbe festékgyár ügyvezető-tulajdonosa a Wojtyla Barátság Központban. Péntek délelőtt is ó- és újszövetségi idézetekkel, szakrális vonatkozású kérdésekkel-válaszokkal szolgált a népkonyha gondozottjainak lelki épülésére. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Gyógyító gondolatok a Wojtylában

Gyógyító gondolatok a Wojtylában

2023. június 26. 12:08 | Szegények Akadémiája

„A „gyógyító” nem valaki, akihez elmész, hogy meggyógyítson. A gyógyító az a valaki, aki kihozza belőled a képességedet, hogy meggyógyítod magad.”. E mottó adja rövid összefoglalását ama missziós tevékenységnek, melyet a kecskeméti Angyalsziget Léleksegítő és Oktató Központ végez Kecskeméten, Garaczi Margó vezetésével. A hölgy – aki egyébiránt a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségének állandó támogatója – mindennek talaján olyan fogalmakat töltött meg valódi tartalommal a szociális-közművelődési intézmény gondozottjai számára tartott hétfői előadásában, mint az igazság, erkölcs, becsület, béke, jóság, szeretet, segítségnyújtás, adakozás, erőszakmentesség. Ezen értékek mindennapi megélését ajánlotta hallgatóságának figyelmébe a rászorultak szerdai ebédfelajánlója. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Wojtyla Akadémia: Ősi és mai-, valamint Szent Iván-napi gyógynövények

Wojtyla Akadémia: Ősi és mai-, valamint Szent Iván-napi gyógynövények

2023. június 7. 17:02 | Szegények Akadémiája

A természetes gyógymódok kezdettől fogva fontos szerepet játszottak az emberiség egészségügyi gyakorlatában. Az ősi és későbbi korokban egyaránt használták, és egészen mostanáig alkalmazzák is ezeket, hogy enyhítsék a betegségek következményeit. A szerdai ismeretterjesztő előadás során Horváth Lászlóné Terike a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak tartott érdekes beszámolót az ősi és mai-, továbbá Szent Iván-napi gyógynövényekről. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szabó Antal bibliaórát tartott

Szabó Antal bibliaórát tartott

2023. május 26. 13:28 | Szegények Akadémiája

Évek óta rendszeresen tart biblikus témájú előadásokat Szabó Antal, a bócsai Poli-Farbe festékgyár ügyvezető-tulajdonosa a Wojtyla Barátság Központban. Péntek délelőtt is ó- és újszövetségi idézetekkel, szakrális vonatkozású kérdésekkel-válaszokkal szolgált a népkonyha gondozottjainak lelki épülésére. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Herman Ottóra emlékeztek a Wojtyla Házban

Herman Ottóra emlékeztek a Wojtyla Házban

2023. május 24. 13:26 | Szegények Akadémiája

Az egyik utolsó magyar polihisztor, számos tudományos könyv szerzője, Herman Ottó természettudós, néprajzkutató, régész, politikus életét és munkásságát idézte fel Tóth Endre, a Kiskunsági Nemzeti Park ökoturisztikai referense szerdán a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai számára tartott előadásában. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

2023. május 23. 13:24 | Szegények Akadémiája

A Mai IGE című három havonta megjelenő ingyenes kiadványt százezrek olvassák rendszeresen – nem csak kis hazánkban, de a világ számos pontján, helyi nyelvre fordítva. A kis füzetecske napi felosztásban néhány soros bátorító üzeneteket tartalmaz bibliai igeversek talaján, Bob Gass ír származású brit keresztény igehirdető-író tollából. A kiskőrösi illetőségű Keresztyén Média UCB Hungary Alapítványtól térítésmentesen megrendelhető kiadványból keddenként Tódor Norbert, a Wojtyla Barátság Központ munkatársa olvas fel szemelvényeket egy-egy tárgykör kapcsán, majd a népkonyha érdeklődő gondozottjai társaságában személyes gondolatokat fűz az elhangzottakhoz, szabad teret engedve a kötetlen véleménynyilvánításnak. Május 23-án igencsak sokakat foglakoztató téma került terítékre: Isten kegyelme. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Hogyan élnek a méhcsaládok?

Hogyan élnek a méhcsaládok?

2023. május 16. 13:24 | Szegények Akadémiája

A Wojtyla Akadémia programsorozat keddi előadásának keretében Laczi János kerekegyházi méhész árult el kulisszatitkokat a méhészkedés rejtelmes világáról. A háromszáz méhcsaláddal gazdálkodó szakember a közelgő méhek világnapja alkalmából részletesen kifejtette, miként élnek és tevékenykednek a méhkolóniák. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Dorombbemutató a Wojtylában

Dorombbemutató a Wojtylában

2023. május 11. 13:07 | Szegények Akadémiája

Szilágyi Áron, a kecskeméti Leskowsky Hangszergyűjtemény vezetője 1997 óta a nemzetközi dorombmozgalom aktív tagja és azóta rendszeresen részt vesz koncertkörutakon a világ számos pontján. Gazdag munkássága mellett ismeretterjesztő előadásokkal is gyakran megörvendezteti hallgatóságát, többek között a Wojtyla Barátság Központban. Ezt tette csütörtökön is, amikor a szociális-közművelődési intézmény dísztermében betekintéssel szolgált a doromb nyújtotta instrumentális élményvilágba – élőszóval és hangszerrel egyaránt. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Életéről mesélt az ifjú biztosítási üzletkötő

Életéről mesélt az ifjú biztosítási üzletkötő

2023. május 8. 13:38 | Szegények Akadémiája

Seiben Balázs, az Aegon Biztosító fiatal értékesítője életútjának bemutatásával igyekezett némi fényt vinni a Wojtyla Barátság Központ nehézsorsú gondozottjainak nem ritkán borús hétköznapjaiba, amikor hétfő délelőtt Tódor Norbert, a népkonyha munkatársa meghívására az Egressy utcai karitatív létesítmény épületébe vezetett útja. Mint arról a helyszínen beszámolt, eddigi éveit magasságok és mélységek egyaránt tarkították. Végül Jézus Krisztusban találta meg vezérlő csillagát, lelki gazdagodásának egyedüli forrását, melyből azóta is erőt merít mindennapjai során. Az Úr által kijelölt keskeny ösvényen igyekszik előre haladni, mely ugyan néha kissé göröngyös, megpróbáltatásoktól terhes, ám – hite és megélt tapasztalatai szerint – legmesszebb mégis ez vezet. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Puerto Rico-ban jártam, rádiótávcsövet láttam… - folytatás

Puerto Rico-ban jártam, rádiótávcsövet láttam… - folytatás

2023. május 4. 13:07 | Szegények Akadémiája

Szűcs László, a Kecskeméti Planetárium igazgatója áprilisi bemutatóját követően ismét előadást tartott a Wojtyla Barátság Központban. A Wojtyla Akadémia legújabb programja keretében amerikai – Puerto Rico-i – útibeszámolóját folytatta a népkonyha gondozottjai számára. Ezúttal az El Yunque esőerdő növény- és állatvilágát, Cabo Rojo, Mayagüez települések, San Juan főváros, valamint Culebra nevezetességeit tekinthették meg az érdeklődők. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

2023. május 2. 12:44 | Szegények Akadémiája

A Mai IGE című három havonta megjelenő ingyenes kiadványt százezrek olvassák rendszeresen – nem csak kis hazánkban, de a világ számos pontján, helyi nyelvre fordítva. A kis füzetecske napi felosztásban néhány soros bátorító üzeneteket tartalmaz bibliai igeversek talaján, Bob Gass ír származású brit keresztény igehirdető-író tollából. A kiskőrösi illetőségű Keresztyén Média UCB Hungary Alapítványtól térítésmentesen megrendelhető kiadványból keddenként Tódor Norbert, a Wojtyla Barátság Központ munkatársa olvas fel szemelvényeket egy-egy tárgykör kapcsán, majd a népkonyha érdeklődő gondozottjai társaságában személyes gondolatokat fűz az elhangzottakhoz, szabad teret engedve a kötetlen véleménynyilvánításnak. Május 2-án igencsak sokakat foglakoztató téma került terítékre: tényleg létezik Isten? – ezúttal nem a Mai Ige, hanem a Harmati Kiadó három kiadványa és a Biblia alapján. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Wojtyla Akadémia – A nyári félév időjárási kockázatai

Wojtyla Akadémia – A nyári félév időjárási kockázatai

2023. április 12. 13:28 | Szegények Akadémiája

Ország Ferenc, a Magyar Honvédség ifjú hadnagya meteorológus tisztként teljesít szolgálatot a Szolnoki Helikopter Bázison. Szerdán immáron negyedik alkalommal látogatott a Wojtyla Barátság Központba, hogy feltárja különleges szakmájának „titkait” a szociális-közművelődési intézmény gondozottjai előtt. Ezúttal a nyári félév időjárási kockázatai kerültek terítékre. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Puerto Ricoban jártam, rádiótávcsövet láttam…

Puerto Ricoban jártam, rádiótávcsövet láttam…

2023. április 4. 13:42 | Szegények Akadémiája

Szűcs László, a Kecskeméti Planetárium igazgatója múlt havi bemutatóját követően ismét előadást tartott a Wojtyla Barátság Központban. A Wojtyla Akadémia legújabb programja keretében amerikai – Puerto Rico-i – útibeszámolóval szolgált a megjelentek számára. A kinti élmények sokasága okán az előadás május elején folytatódik. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szabó Antal bibliaórát tartott

Szabó Antal bibliaórát tartott

2023. március 31. 16:22 | Szegények Akadémiája

Évek óta rendszeresen tart biblikus témájú előadásokat Szabó Antal, a bócsai Poli-Farbe festékgyár ügyvezető-tulajdonosa a Wojtyla Barátság Központban. Péntek délelőtt is ó- és újszövetségi idézetekkel, szakrális vonatkozású kérdésekkel-válaszokkal szolgált a népkonyha gondozottjainak lelki épülésére. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

2023. március 28. 12:23 | Szegények Akadémiája

A Mai IGE című három havonta megjelenő ingyenes kiadványt százezrek olvassák rendszeresen – nem csak kis hazánkban, de a világ számos pontján, helyi nyelvre fordítva. A kis füzetecske napi felosztásban néhány soros bátorító üzeneteket tartalmaz bibliai igeversek talaján, Bob Gass ír származású brit keresztény igehirdető-író tollából. A kiskőrösi illetőségű Keresztyén Média UCB Hungary Alapítványtól térítésmentesen megrendelhető kiadványból keddenként Tódor Norbert, a Wojtyla Barátság Központ munkatársa olvas fel szemelvényeket egy-egy tárgykör kapcsán, majd a népkonyha érdeklődő gondozottjai társaságában személyes gondolatokat fűz az elhangzottakhoz, szabad teret engedve a kötetlen véleménynyilvánításnak. Március 28-án igencsak sokakat foglakoztató téma került terítékre: miért engedi meg Isten a szenvedést? – ezúttal nem a Mai Ige, hanem Hartmuth Jaeger német teológus, lelkipásztor Mindez miért van? című kötete alapján. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Dénus Kiss Jenő festményei a Wojtylában

Dénus Kiss Jenő festményei a Wojtylában

2023. március 27. 12:19 | Szegények Akadémiája

Rövidesen megnyílik Dénus Kiss Jenő kecskeméti festőművész tárlata a Wojtyla Barátság Központban. A kiállítás első szemlélője főtisztelendő Felföldi László, a Pécsi Egyházmegye püspöke lesz, aki hétfő délután teszi tiszteletét a szociális-közművelődési intézményben, ahol maga a mester mutatja be munkáit a főpásztornak és minden megjelentnek. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Japán nap a Wojtylában

Japán nap a Wojtylában

2023. március 21. 13:07 | Szegények Akadémiája

Immár második alkalommal kerül megrendezésre április 1-jén Kecskeméten a Yamato Budo Gála, a japán tradíciók és harcművészetek napja. Ennek apropóján tartott előadást Prikkel Antal, a program főszervezője a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai számára. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

2023. március 7. 13:04 | Szegények Akadémiája

A Mai IGE című három havonta megjelenő ingyenes kiadványt százezrek olvassák rendszeresen – nem csak kis hazánkban, de a világ számos pontján, helyi nyelvre fordítva. A kis füzetecske napi felosztásban néhány soros bátorító üzeneteket tartalmaz bibliai igeversek talaján, Bob Gass ír származású brit keresztény igehirdető-író tollából. A kiskőrösi illetőségű Keresztyén Média UCB Hungary Alapítványtól térítésmentesen megrendelhető kiadványból keddenként Tódor Norbert, a Wojtyla Barátság Központ munkatársa olvas fel szemelvényeket egy-egy tárgykör kapcsán, majd a népkonyha érdeklődő gondozottjai társaságában személyes gondolatokat fűz az elhangzottakhoz, szabad teret engedve a kötetlen véleménynyilvánításnak. Március 7-én a szelídségről, alázatosságról beszélgettek a résztvevők. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Kosztka testvérekre emlékeztek az izsáki Vino Étteremben

A Kosztka testvérekre emlékeztek az izsáki Vino Étteremben

2023. február 28. 18:36 | Szegények Akadémiája

Csontváry Kosztka Tivadar, a 19-20. század egyik legjelentősebb magyar festőművésze és testvérbátyja, az Izsákon gazdálkodó Kostka László (1858-1918) szőlőtermesztő élete és munkássága került terítékre az izsáki Vino Étteremben, az Arany Sárfehér Közösség és a Wojtyla Barátság Központ szervezésében megrendezett keddi szakmai előadás alkalmával. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szabó Antal februárban is segített

Szabó Antal februárban is segített

2023. február 24. 13:09 | Szegények Akadémiája

A Poli-Farbe Kft. ügyvezetőjének ebédjét ízlelhették pénteken a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai: százharminc nehézsorsú, testi-lelki értelemben egyaránt szükséget szenvedő embertársunk, akik a népkonyha támogatásának biztos tudatában indulnak el nap mint nap Kecskemét belvárosába, az Egressy utca 5/b. számú épület irányába. A rántott csirkemellet rizibizi, savanyúság, valamint kenyér és sütemény, továbbá édesség egészítette ki – utóbbi a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet felajánlásával. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szabó Antal bibliaórát tartott

Szabó Antal bibliaórát tartott

2023. február 24. 12:41 | Szegények Akadémiája

Évek óta rendszeresen tart biblikus témájú előadásokat Szabó Antal, a bócsai Poli-Farbe festékgyár ügyvezető-tulajdonosa a Wojtyla Barátság Központban. Péntek délelőtt is ó- és újszövetségi idézetekkel, szakrális vonatkozású kérdésekkel-válaszokkal szolgált a népkonyha gondozottjainak lelki épülésére. Naamán gyógyulásának ószövetségi történetén keresztül rámutatott: Krisztus gyógyító hatalma mindenkinek rendelkezésére áll, csak keressük meg a természetben. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Fülöp Joci bábjátékozott a Wojtyla Ház pódiumán

Fülöp Joci bábjátékozott a Wojtyla Ház pódiumán

2023. február 15. 12:16 | Szegények Akadémiája

Az Aranyszőrű bárány című magyar népmese bábelőadásával ajándékozta meg Fülöp Joci bábszínész a Wojtyla Barátság Központ gondozottjait. A népkonyha ebédlőjében több tucat érdeklődőt ragadott magával a kiváló produkció, melynek végén tapsviharral jutalmazta a Ciróka Bábszínház művészét az ebédosztás előtt sebtében verbuválódott hálás közönség. Fülöp Joci ígérte: nem utoljára látták őt fellépni a Wojtyla Házban. Mondhatnánk így is: Viszlát márciusban! (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Wojtyla Akadémia: Dependenciák és terápiás lehetőségek a mindennapokban

Wojtyla Akadémia: Dependenciák és terápiás lehetőségek a mindennapokban

2023. február 14. 17:29 | Szegények Akadémiája

A személyes életeket mellékvágányra futtató, családi- és párkapcsolatokat megsemmisítő függőségek, azaz a szenvedélybetegségek kerültek terítékre Hodánics Tamás református lelkipásztor, klinikai lelkigondozó, addiktológiai konzultáns kedd délelőtti előadásában. A Wojtyla Barátság Központ ebédlőjében megtartott beszámoló során a szakember tájékoztatta a jelenlévőket az alkoholizmus, valamint más szerfüggések test- és lélekromboló hatásmechanizmusáról, egyúttal azonnal hasznosítható javaslatokkal is szolgált a kiutat illetően. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Hungary Helps programról hallhattak előadást a Wojtyla Házban

A Hungary Helps programról hallhattak előadást a Wojtyla Házban

2023. február 8. 14:32 | Szegények Akadémiája

A Hungary Helps program és a Törökország és Szíria határánál történt földrengés volt a fő téma szerdán a Karol Wojtyla Barátság Központban. Érszegi Márk Aurél, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Vallásdiplomáciai és Elemző Osztályának vezetője tartott előadást a helyszínen. Mint elmondta: a magyar csapatok közel 150 emberrel, 30 kutyával segítik a túlélők utáni kutatást. (Fotók: Mátyus István – Alföldi Civil Napló)

Részletek
Indiában „jártak” a wojtylások

Indiában „jártak” a wojtylások

2023. február 7. 13:17 | Szegények Akadémiája

A dél-ázsiai országba röpítette a Wojtyla Barátság Központ gondozottjait Szilágyi Áron dorombjátékos, a Leskowsky Hangszergyűjtemény vezetője kedden, a Wojtyla Akadémia előadássorozat keretében. A fotókkal gazdagon illusztrált útibeszámoló apropóját egy négy évvel ezelőtti indiai fellépés szolgáltatta, mely Goa államban valósult meg egy helyi koncertszervező meghívására. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Bálint Sándor etnográfusról tartott előadást Bárth professzor

Bálint Sándor etnográfusról tartott előadást Bárth professzor

2023. február 2. 13:21 | Szegények Akadémiája

Dr. Bárth János néprajzkutató, nyugalmazott múzeumigazgató, címzetes egyetemi tanár jeles elődjéről, a „legszögedibb szögediként” közismertté vált Bálint Sándor néprajztudósról tartott a kiváló kutató teljes életpályáját összefoglaló beszámolót a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai számára, a nehézsorsú rászorultak határozott érdeklődésétől övezve. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szabó Antal bibliaórát tartott

Szabó Antal bibliaórát tartott

2023. január 27. 13:19 | Szegények Akadémiája

Évek óta rendszeresen tart biblikus témájú előadásokat Szabó Antal, a bócsai Poli-Farbe festékgyár ügyvezető-tulajdonosa a Wojtyla Barátság Központban. Péntek délelőtt is ó- és újszövetségi idézetekkel, szakrális vonatkozású kérdésekkel-válaszokkal szolgált a népkonyha gondozottjainak lelki épülésére. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szabó Antal bibliaórát tartott

Szabó Antal bibliaórát tartott

2022. december 16. 15:34 | Szegények Akadémiája

Évek óta rendszeresen tart biblikus témájú előadásokat Szabó Antal, a bócsai Poli-Farbe festékgyár ügyvezető-tulajdonosa a Wojtyla Barátság Központban. Péntek délelőtt is ó- és újszövetségi idézetekkel, szakrális vonatkozású kérdésekkel-válaszokkal szolgált a népkonyha gondozottjainak lelki épülésére. (Fotók: Mátyus István - archív)

Részletek
Wojtyla Akadémia: Nemzeti parkjaink élővilága

Wojtyla Akadémia: Nemzeti parkjaink élővilága

2022. december 15. 13:27 | Szegények Akadémiája

Magyarország nemzeti parkjainak növény- és állatvilágát tárta a Wojtyla Barátság Központ szegényei elé Tóth Endre, a Kiskunsági Nemzeti Park ökoturisztikai referense. A Wojtyla Akadémia csütörtöki programja keretében diaképek segítségével követték nyomon a jobb sorsra érdemes gondozottak, milyen élőlények tarkítják hazánk eme természeti ékköveit. (Fotók: Mátyus István)

Részletek