Március 22. szerda, Beáta, Izolda
  • Kezdőlap
  • "Szegények Akadémiája"-ként cimkézett hírek listázása
Japán nap a Wojtylában

Japán nap a Wojtylában

2023. március 21. 13:07 | Szegények Akadémiája

Immár második alkalommal kerül megrendezésre április 1-jén Kecskeméten a Yamato Budo Gála, a japán tradíciók és harcművészetek napja. Ennek apropóján tartott előadást Prikkel Antal, a program főszervezője a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai számára. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

2023. március 7. 13:04 | Szegények Akadémiája

A Mai IGE című három havonta megjelenő ingyenes kiadványt százezrek olvassák rendszeresen – nem csak kis hazánkban, de a világ számos pontján, helyi nyelvre fordítva. A kis füzetecske napi felosztásban néhány soros bátorító üzeneteket tartalmaz bibliai igeversek talaján, Bob Gass ír származású brit keresztény igehirdető-író tollából. A kiskőrösi illetőségű Keresztyén Média UCB Hungary Alapítványtól térítésmentesen megrendelhető kiadványból keddenként Tódor Norbert, a Wojtyla Barátság Központ munkatársa olvas fel szemelvényeket egy-egy tárgykör kapcsán, majd a népkonyha érdeklődő gondozottjai társaságában személyes gondolatokat fűz az elhangzottakhoz, szabad teret engedve a kötetlen véleménynyilvánításnak. Március 7-én a szelídségről, alázatosságról beszélgettek a résztvevők. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Kosztka testvérekre emlékeztek az izsáki Vino Étteremben

A Kosztka testvérekre emlékeztek az izsáki Vino Étteremben

2023. február 28. 18:36 | Szegények Akadémiája

Csontváry Kosztka Tivadar, a 19-20. század egyik legjelentősebb magyar festőművésze és testvérbátyja, az Izsákon gazdálkodó Kostka László (1858-1918) szőlőtermesztő élete és munkássága került terítékre az izsáki Vino Étteremben, az Arany Sárfehér Közösség és a Wojtyla Barátság Központ szervezésében megrendezett keddi szakmai előadás alkalmával. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szabó Antal februárban is segített

Szabó Antal februárban is segített

2023. február 24. 13:09 | Szegények Akadémiája

A Poli-Farbe Kft. ügyvezetőjének ebédjét ízlelhették pénteken a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai: százharminc nehézsorsú, testi-lelki értelemben egyaránt szükséget szenvedő embertársunk, akik a népkonyha támogatásának biztos tudatában indulnak el nap mint nap Kecskemét belvárosába, az Egressy utca 5/b. számú épület irányába. A rántott csirkemellet rizibizi, savanyúság, valamint kenyér és sütemény, továbbá édesség egészítette ki – utóbbi a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet felajánlásával. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szabó Antal bibliaórát tartott

Szabó Antal bibliaórát tartott

2023. február 24. 12:41 | Szegények Akadémiája

Évek óta rendszeresen tart biblikus témájú előadásokat Szabó Antal, a bócsai Poli-Farbe festékgyár ügyvezető-tulajdonosa a Wojtyla Barátság Központban. Péntek délelőtt is ó- és újszövetségi idézetekkel, szakrális vonatkozású kérdésekkel-válaszokkal szolgált a népkonyha gondozottjainak lelki épülésére. Naamán gyógyulásának ószövetségi történetén keresztül rámutatott: Krisztus gyógyító hatalma mindenkinek rendelkezésére áll, csak keressük meg a természetben. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Fülöp Joci bábjátékozott a Wojtyla Ház pódiumán

Fülöp Joci bábjátékozott a Wojtyla Ház pódiumán

2023. február 15. 12:16 | Szegények Akadémiája

Az Aranyszőrű bárány című magyar népmese bábelőadásával ajándékozta meg Fülöp Joci bábszínész a Wojtyla Barátság Központ gondozottjait. A népkonyha ebédlőjében több tucat érdeklődőt ragadott magával a kiváló produkció, melynek végén tapsviharral jutalmazta a Ciróka Bábszínház művészét az ebédosztás előtt sebtében verbuválódott hálás közönség. Fülöp Joci ígérte: nem utoljára látták őt fellépni a Wojtyla Házban. Mondhatnánk így is: Viszlát márciusban! (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Wojtyla Akadémia: Dependenciák és terápiás lehetőségek a mindennapokban

Wojtyla Akadémia: Dependenciák és terápiás lehetőségek a mindennapokban

2023. február 14. 17:29 | Szegények Akadémiája

A személyes életeket mellékvágányra futtató, családi- és párkapcsolatokat megsemmisítő függőségek, azaz a szenvedélybetegségek kerültek terítékre Hodánics Tamás református lelkipásztor, klinikai lelkigondozó, addiktológiai konzultáns kedd délelőtti előadásában. A Wojtyla Barátság Központ ebédlőjében megtartott beszámoló során a szakember tájékoztatta a jelenlévőket az alkoholizmus, valamint más szerfüggések test- és lélekromboló hatásmechanizmusáról, egyúttal azonnal hasznosítható javaslatokkal is szolgált a kiutat illetően. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Hungary Helps programról hallhattak előadást a Wojtyla Házban

A Hungary Helps programról hallhattak előadást a Wojtyla Házban

2023. február 8. 14:32 | Szegények Akadémiája

A Hungary Helps program és a Törökország és Szíria határánál történt földrengés volt a fő téma szerdán a Karol Wojtyla Barátság Központban. Érszegi Márk Aurél, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Vallásdiplomáciai és Elemző Osztályának vezetője tartott előadást a helyszínen. Mint elmondta: a magyar csapatok közel 150 emberrel, 30 kutyával segítik a túlélők utáni kutatást. (Fotók: Mátyus István – Alföldi Civil Napló)

Részletek
Indiában „jártak” a wojtylások

Indiában „jártak” a wojtylások

2023. február 7. 13:17 | Szegények Akadémiája

A dél-ázsiai országba röpítette a Wojtyla Barátság Központ gondozottjait Szilágyi Áron dorombjátékos, a Leskowsky Hangszergyűjtemény vezetője kedden, a Wojtyla Akadémia előadássorozat keretében. A fotókkal gazdagon illusztrált útibeszámoló apropóját egy négy évvel ezelőtti indiai fellépés szolgáltatta, mely Goa államban valósult meg egy helyi koncertszervező meghívására. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Bálint Sándor etnográfusról tartott előadást Bárth professzor

Bálint Sándor etnográfusról tartott előadást Bárth professzor

2023. február 2. 13:21 | Szegények Akadémiája

Dr. Bárth János néprajzkutató, nyugalmazott múzeumigazgató, címzetes egyetemi tanár jeles elődjéről, a „legszögedibb szögediként” közismertté vált Bálint Sándor néprajztudósról tartott a kiváló kutató teljes életpályáját összefoglaló beszámolót a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai számára, a nehézsorsú rászorultak határozott érdeklődésétől övezve. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szabó Antal bibliaórát tartott

Szabó Antal bibliaórát tartott

2023. január 27. 13:19 | Szegények Akadémiája

Évek óta rendszeresen tart biblikus témájú előadásokat Szabó Antal, a bócsai Poli-Farbe festékgyár ügyvezető-tulajdonosa a Wojtyla Barátság Központban. Péntek délelőtt is ó- és újszövetségi idézetekkel, szakrális vonatkozású kérdésekkel-válaszokkal szolgált a népkonyha gondozottjainak lelki épülésére. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szabó Antal bibliaórát tartott

Szabó Antal bibliaórát tartott

2022. december 16. 15:34 | Szegények Akadémiája

Évek óta rendszeresen tart biblikus témájú előadásokat Szabó Antal, a bócsai Poli-Farbe festékgyár ügyvezető-tulajdonosa a Wojtyla Barátság Központban. Péntek délelőtt is ó- és újszövetségi idézetekkel, szakrális vonatkozású kérdésekkel-válaszokkal szolgált a népkonyha gondozottjainak lelki épülésére. (Fotók: Mátyus István - archív)

Részletek
Wojtyla Akadémia: Nemzeti parkjaink élővilága

Wojtyla Akadémia: Nemzeti parkjaink élővilága

2022. december 15. 13:27 | Szegények Akadémiája

Magyarország nemzeti parkjainak növény- és állatvilágát tárta a Wojtyla Barátság Központ szegényei elé Tóth Endre, a Kiskunsági Nemzeti Park ökoturisztikai referense. A Wojtyla Akadémia csütörtöki programja keretében diaképek segítségével követték nyomon a jobb sorsra érdemes gondozottak, milyen élőlények tarkítják hazánk eme természeti ékköveit. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Légkörünk összetétele

Légkörünk összetétele

2022. december 14. 13:54 | Szegények Akadémiája

Szűcs László, a Kecskeméti Planetárium igazgatója szerdai előadásával újfent elvarázsolta a Wojtyla Barátság Központ szegényeit. A Wojtyla Akadémia programsorozat legújabb fejezetében a Föld légkörének összetétele került terítékre. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Mivel etessük télen a madarakat?

Mivel etessük télen a madarakat?

2022. december 12. 20:49 | Szegények Akadémiája

Vörösváczki Mónika, a Kecskeméti Arborétum vezetője nyújtott áttekintést hétfőn a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak a téli madáretetés szabályait illetően. Beszámolójából kiderült, hogy (nem sózott) földimogyoró, szalonna, valamint csipkebogyó, kökény, földre szórt kukorica vagy félbevágott alma kiváló táplálékul szolgálhat a madaraknak. Ellenben ne kínáljunk kenyeret, zsemlét a kis jószágoknak, mert puffasztó hatásúak. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Hetvenegy év a teljesség jegyében – Dr. Gyenes Vilmos a Wojtyla Házban

Hetvenegy év a teljesség jegyében – Dr. Gyenes Vilmos a Wojtyla Házban

2022. december 9. 13:17 | Szegények Akadémiája

Több mint öt évtizeddel ezelőtt döntött úgy, hogy életét beteg gyermekek gyógyításának szenteli. Választott hivatását diplomája megszerzése óta örömmel, szívvel-lélekkel végzi. Elsősorban Kecskeméten és Budapesten számíthatnak rá a kicsinyek és persze azok szülei, ám mivel szabadidejének jelentős részét is a gyógyítás tölti ki, az erdélyi és a kárpátaljai betegek is találkozhatnak vele. Pénteken dr. Gyenes Vilmos volt a Wojtyla Barátság Központ vendége. A Wojtyla Akadémia programsorozat keretében mesélt eddigi pályafutásáról. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Teák, gyógynövények és a tél gombái

Teák, gyógynövények és a tél gombái

2022. december 8. 12:19 | Szegények Akadémiája

A kecskeméti Gombász- és Gyógynövényklub vezetőjének csütörtöki ismeretterjesztő előadásán ezúttal a karácsonyi népszokásokról esett szó Horváthné Terike „Baba” tolmácsolásában – teák, gyógynövények, gyümölcsök és a tél gombái tükrében. A Wojtyla Akadémia mai programjában egyebek mellett a betlehemezést, mint karácsonyi magyar népszokást ismerhették meg a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai. Ugyanakkor gyümölcs- és gyógynövényteák, valamint a tél gyümölcsei, gyógynövényei, fűszerei – úgymint például az alma, narancs, mogyoró, csipkebogyó, medvehagyma, zsálya, turbolya, gyömbér, köménymag, kurkuma, lestyán, majoránna és társai – kerültek terítékre az előadás során. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Feröer-szigetekre „látogattak” a wojtylások

A Feröer-szigetekre „látogattak” a wojtylások

2022. november 29. 13:08 | Szegények Akadémiája

A Skócia és Izland között elterülő, az Atlanti-óceán északi részén fekvő, 55 ezer lakosú, mindössze 1400 négyzetkilométernyi, 18 szigetből álló kis szigetcsoport, a Feröer-szigetek rejtelmes világába engedett betekintést Szilágyi Áron dorombjátékos, a Leskowsky Hangszergyűjtemény vezetője csütörtökön, a Wojtyla Akadémia előadássorozat keretében. A fotókkal gazdagon illusztrált útibeszámoló apropóját egy korábbi Feröer-szigeteki koncerttúra szolgáltatta. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szabó Antal bibliaórája

Szabó Antal bibliaórája

2022. november 25. 12:08 | Szegények Akadémiája

Évek óta rendszeresen tart biblikus témájú előadásokat Szabó Antal, a bócsai Poli-Farbe festékgyár ügyvezető-tulajdonosa a Wojtyla Barátság Központban. Péntek délelőtt is ó- és újszövetségi idézetekkel, szakrális vonatkozású kérdésekkel-válaszokkal szolgált a népkonyha gondozottjainak lelki épülésére. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Közlekedésbiztonsági előadás a Wojtylában

Közlekedésbiztonsági előadás a Wojtylában

2022. november 8. 19:57 | Szegények Akadémiája

Farkas Attila címzetes rendőr főtörzszászlós, a Bács-Kiskun Megyei Rendőrfőkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának balesetmegelőzési előadója a közlekedés legfontosabb írott és íratlan szabályait ismertette a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai számára, helyi példákkal illusztrálva. A szociális-közművelődési intézmény szegényei végül kérdéseket is feltehettek a rendőrség munkatársának.

Részletek
Miért vannak évszakok?

Miért vannak évszakok?

2022. október 27. 13:24 | Szegények Akadémiája

Szűcs László, a Kecskeméti Planetárium igazgatója szeptemberi bemutatóját követően ma ismét előadást tartott a Wojtyla Barátság Központban. A Wojtyla Akadémia legújabb programja keretében elmondta a gondozottaknak, miért alakultak ki évszakok a Földön. Mint kiderült, az évszakok kialakulásának oka a Föld Nap körüli keringése és a földtengely ferdesége, amely a keringés folyamán nem változik. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Rózsafüzér-imádság a Wojtyla Házban

Rózsafüzér-imádság a Wojtyla Házban

2022. október 15. 13:05 | Szegények Akadémiája

2022. február 1-jén új programsorozat indult a Wojtyla Barátság Központban. A népkonyha egyik kedves, elkötelezett önkéntese heti rendszerességgel rózsafüzér imádságot vezet a népkonyha gondozottjainak körében. Szombaton sokadszor imádkozták végig közösen a dicsőséges rózsafüzért – biblikus tartalmú beszélgetéssel fűszerezve. Az eseményen Hortobágyi T. Cirill atya, a pannonhalmi Szent Márton monostor főapátja is tiszteletét tette. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szabó Antal bibliaórája

Szabó Antal bibliaórája

2022. október 12. 12:32 | Szegények Akadémiája

Évek óta rendszeresen tart biblikus témájú előadásokat Szabó Antal, a bócsai Poli-Farbe festékgyár ügyvezető-tulajdonosa a Wojtyla Barátság Központban. Szerda délelőtt is ó- és újszövetségi idézetekkel, szakrális vonatkozású kérdésekkel-válaszokkal szolgált a népkonyha gondozottjainak lelki épülésére. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Miért vannak évszakok?

Miért vannak évszakok?

2022. szeptember 7. 12:43 | Szegények Akadémiája

Szűcs László, a Kecskeméti Planetárium igazgatója augusztusi bemutatóját követően ma ismét előadást tartott a Wojtyla Barátság Központban. A Wojtyla Akadémia legújabb programja keretében elmondta a gondozottaknak, miért alakultak ki évszakok a Földön. Mint kiderült, az évszakok kialakulásának oka a Föld Nap körüli keringése és a földtengely ferdesége, amely a keringés folyamán nem változik. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Rózsafüzér-imádság a Wojtyla Házban

Rózsafüzér-imádság a Wojtyla Házban

2022. augusztus 30. 13:04 | Szegények Akadémiája

2022. február 1-jén új programsorozat indult a Wojtyla Barátság Központban. A népkonyha egyik kedves, elkötelezett önkéntese hetente egy alkalommal rózsafüzér imádságot vezet a népkonyha gondozottjainak körében. Kedden sokadszor imádkozták végig a dicsőséges rózsafüzért – biblikus tartalmú beszélgetéssel fűszerezve. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Szabó Antal bibliaórája

Szabó Antal bibliaórája

2022. augusztus 26. 13:18 | Szegények Akadémiája

Évek óta rendszeresen tart biblikus témájú előadásokat Szabó Antal, a bócsai Poli-Farbe festékgyár ügyvezető-tulajdonosa a Wojtyla Barátság Központban. Péntek délelőtt is ó- és újszövetségi idézetekkel, szakrális vonatkozású kérdésekkel-válaszokkal szolgált a népkonyha gondozottjainak lelki épülésére. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Miért menjünk a Marsra?

Miért menjünk a Marsra?

2022. augusztus 11. 12:38 | Szegények Akadémiája

E kérdést tette fel Szűcs László, a Kecskeméti Planetárium igazgatója hallgatóságának a Wojtyla Barátság Központban. A csütörtök délelőtti ismeretterjesztő előadás keretében pedig választ is adott saját kérdésére a népkonyha gondozottjainak. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Rózsafüzér-imádság a Wojtyla Házban

Rózsafüzér-imádság a Wojtyla Házban

2022. augusztus 9. 11:47 | Szegények Akadémiája

2022. február 1-jén új programsorozat indult a Wojtyla Barátság Központban. A népkonyha egyik kedves, elkötelezett önkéntese hetente egy alkalommal rózsafüzér imádságot vezet a népkonyha gondozottjainak körében. Kedden sokadszor imádkozták végig a dicsőséges rózsafüzért – biblikus tartalmú beszélgetéssel fűszerezve. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Memóriatréning a Wojtyla Házban

Memóriatréning a Wojtyla Házban

2022. július 11. 12:26 | Szegények Akadémiája

Magyarországon Kecskemét városa elsőként és ez idáig egyedülállóan dolgozott ki települési szintű demencia programot. A szakemberek újszerű eszközökkel és videókkal segítik az érintetteket. A családok, hozzátartozók, önkéntesek felkészítéséhez és tanulásának támogatásához elkészült a részletes képzési tematika és a kapcsolódó digitális tananyag is. Az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Piaristák terén található központi épületében pedig tavaly szeptemberben megnyílt egy kivételes Memória Pont is. Erről számolt be a Wojtyla Házban az intézmény két munkatársa, Molnárné Hegyi Eszter és Szécsényi Regina. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Rózsafüzér-imádság a Wojtyla Házban

Rózsafüzér-imádság a Wojtyla Házban

2022. június 28. 13:25 | Szegények Akadémiája

2022. február 1-jén új programsorozat indult a Wojtyla Barátság Központban. A népkonyha egyik kedves, elkötelezett önkéntese hetente egy alkalommal rózsafüzér imádságot vezet a népkonyha gondozottjainak körében. Kedden sokadszor imádkozták végig a dicsőséges rózsafüzért – biblikus tartalmú beszélgetéssel fűszerezve. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Szabó Antal bibliaórája

Szabó Antal bibliaórája

2022. június 24. 13:58 | Szegények Akadémiája

Évek óta rendszeresen tart biblikus témájú előadásokat Szabó Antal, a bócsai Poli-Farbe festékgyár ügyvezető-tulajdonosa a Wojtyla Barátság Központban. Péntek délelőtt is ó- és újszövetségi idézetekkel, szakrális vonatkozású kérdésekkel-válaszokkal szolgált a népkonyha gondozottjainak lelki épülésére. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Petőfi 200 – Petőfi Sándor választási küzdelme Szabadszálláson

Petőfi 200 – Petőfi Sándor választási küzdelme Szabadszálláson

2022. június 10. 13:40 | Szegények Akadémiája

Hlbocsányi Norbert, a Bács-Kiskun Megyei Levéltár főlevéltárosa és Gönczi Gergő levéltáros a Petőfi 200 programsorozat égisze alatt a Wojtyla Barátság Központban is felelevenítette Petőfi Sándor Szabadszálláshoz kötődő 1848-as országgyűlési követválasztásának botrányba fulladt eseménysorozatát. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Róna Tamás főrabbi a Wojtyla Házban

Róna Tamás főrabbi a Wojtyla Házban

2022. június 8. 12:04 | Adományok Szegények Akadémiája

Az alföldi régió vezető rabbija a héber eredetű köznyelvi kifejezések vonatkozásában fejtette ki gondolatait a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai számára tartott szerdai előadásában. Emellett – dióhéjban – a zsidóság történetére is kitért beszámolója keretében. A találkozó végén kérdésekre válaszolt a jeles vallási vezető. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Ki üdvözül? – Szabó Antal bibliaórája

Ki üdvözül? – Szabó Antal bibliaórája

2022. május 27. 13:21 | Szegények Akadémiája

Évek óta rendszeresen tart biblikus témájú előadásokat Szabó Antal, a bócsai Poli-Farbe festékgyár ügyvezető-tulajdonosa a Wojtyla Barátság Központban. Péntek délelőtt is ó- és újszövetségi idézetekkel, szakrális vonatkozású kérdésekkel-válaszokkal szolgált a népkonyha gondozottjainak lelki épülésére. A nehézsorsú emberek megtudhatták, hogy a Biblia szerint, aki életében nem fogadja el Jézus Krisztus keresztáldozatát, az úgy távozott a minden élők útján, hogy alszik a föld porában. Krisztus azonban feltámasztja mindazokat, akik belé vetett hittel aludtak el. Hit nélkül tehát értelmetlen élni az örökkévalóság tükrében. Lehet az Egyházon kívül is üdvözülni, azonban Krisztuson kívül biztosan nem – hangoztatta egyebek mellett az előadó. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Bizonyságot tett a kékkeresztes vezető

Bizonyságot tett a kékkeresztes vezető

2022. május 20. 15:17 | Szegények Akadémiája

Nemesvári József, a Kecskeméti Kékkereszt Alapítvány elnöke péntek délelőtt ismeretterjesztő előadást tartott a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai számára. Mint elmondta, az alapítvány a Magyar Kékkereszt Egyesület ökumenikus jellegű, református kötődésű iszákosmentő misszió kecskeméti utógondozó csoportjának támogatására jött létre. A működésük során keletkező bevételek teljes egészében a gyógyulni vágyó kékkeresztesek absztinenciájának megőrzését, a tagok lelki megújulását szolgálják olyképpen, hogy a szervezet Kuratóriuma, illetve a csoport pasztorális és világi vezetője terápiás jellegű közösségi programokat szervez az érintettek számára. A kékkeresztesek minden kedden és szerdán este 6 órai kezdettel tartják missziói alkalmaikat a Kecskeméti Református Egyházközség Kálvin téri Gyülekezeti Központjában, ahová minden érdeklődőt szeretettel várnak. Mindemellett bizonyságtétel is elhangzott a beszámoló során.

Részletek
Az Arborétum növény- és állatvilága

Az Arborétum növény- és állatvilága

2022. május 13. 13:06 | Szegények Akadémiája

Vörösváczki Mónika, a Kecskeméti Arborétum vezetője nyújtott áttekintést pénteken a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak a botanikuskert élővilágát illetően – a számok tükrében. A Wojtyla Akadémia előadássorozat keretében megtartott előadáson az arborétum növény- és állatvilága egyaránt terítékre került. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Az Ortodox Egyház története

Az Ortodox Egyház története

2022. május 12. 13:08 | Szegények Akadémiája

Borisz atya, a kecskeméti Szentháromság görögkeleti templom lelkipásztora régi ismerőse – mi több, közeli barátja – a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségének. Csütörtökönként látják viszont őt leggyakrabban a szociális-közművelődési intézmény gondozottjai, amikor ebédosztás előtt egy-egy bibliai igevers alapján az étkezdében elmondja rövid prédikációját a népkonyha rászorultjainak, hogy megismertesse a jelenlévőkkel az Atyát, a Fiút, és a Szentlelket; az egy, örök és igaz Istent. Csütörtök délelőtt nem csak biblikus gondolatait fogalmazta meg hallgatóságának, az Ortodox Egyház történetéről is beszélt a Wojtyla Akadémia programsorozat keretében. (Fotók: Mátyus istván)

Részletek
Szabó Antal bibliaórája

Szabó Antal bibliaórája

2022. május 11. 13:09 | Szegények Akadémiája

Évek óta rendszeresen tart biblikus témájú előadásokat Szabó Antal, a bócsai Poli-Farbe festékgyár ügyvezető-tulajdonosa a Wojtyla Barátság Központban. Szerda délelőtt is ó- és újszövetségi idézetekkel, szakrális vonatkozású kérdésekkel-válaszokkal szolgált a népkonyha gondozottjainak lelki épülésére. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Egzotikus fűszernövények a Wojtyla Akadémián

Egzotikus fűszernövények a Wojtyla Akadémián

2022. május 4. 12:39 | Szegények Akadémiája

Horváth Lászlóné Terike, a Kecskeméti Gombász- és Gyógynövényklub vezetője segítségével különleges fűszerek között szemezgettek a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai. A szerda délelőtti színes diavetítésen a népkonyha szegényei közelebbről is megismerhették a fahéjat, gyömbért, kurkumát, tárkonyt, rozmaringot, babért, vaníliát, borsot, paprikát, ánizst, szegfűborsot, szegfűszeget, kapribogyót, sáfrányt, szerecsendiót, mustármagot és a sztíviát. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
A méhek varázslatos világa

A méhek varázslatos világa

2022. április 27. 13:09 | Szegények Akadémiája

Hajagos Norbert méhész szolgáltatott megdöbbentő tényekkel szerda délelőtt a Wojtyla Akadémia programsorozat keretében. A kiváló szakembertől sok más egyéb mellett azt is megtudhatták a népkonyha gondozottjai, hogy ha az apró állatkák kipusztulnának bolygónkon, utána 4-5 éven belül teljes egészében megszűnne a földi élet. Az érdekfeszítő előadást Farkas Pál, a szociális-közművelődési intézmény programszervező munkatársa konferálta, egyúttal hasznos információkkal is szolgált a téma kapcsán, hiszen jómaga korábban 28 esztendőt töltött méhészkedéssel. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Közlekedésbiztonsági előadás a Wojtylában

Közlekedésbiztonsági előadás a Wojtylában

2022. április 22. 13:38 | Szegények Akadémiája

Farkas Attila címzetes rendőr főtörzszászlós, a Bács-Kiskun Megyei Rendőrfőkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának balesetmegelőzési előadója a közlekedés legfontosabb írott és íratlan szabályait ismertette a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai számára, helyi példákkal illusztrálva. A szociális-közművelődési intézmény szegényei végül kérdéseket is feltehettek a rendőrség munkatársának, akit Bóbis Attila rendőr alezredes, osztályvezető kísért el a népkonyha épületébe, ily módon kifejezve tiszteletét Kecskemét rászorultjai előtt. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Életképek a Kiskunság homokpusztáiról

Életképek a Kiskunság homokpusztáiról

2022. április 20. 13:29 | Szegények Akadémiája

E címmel tárta szerda délelőtti előadásában a kunsági pusztaság régmúlt világát a Wojtyla Ház gondozottjai elé Tóth Endre, a Kiskunsági Nemzeti Park ökoturisztikai referense. A jeles szakember felidézte a bugaci pásztorélet legjobb hagyományait, valamint a rideg állattartás gyöngyszemeiről úgyszintén szót ejtett a szociális-közművelődési intézmény dísztermében. A népkonyha szegényei egyúttal azt is megtudhatták, hogy az itt élők miként tették élhetővé a homokhátság varázslatos tájait. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Sztojka „Kalapos” Zoltán a Wojtyla Házban

Sztojka „Kalapos” Zoltán a Wojtyla Házban

2022. április 7. 13:17 | Szegények Akadémiája

A Soltvadkerten élő Sztojka „Kalapos” Zoltán – a helyieknek egyszerűen Kalapos Zoli – nagyanyja hagyományát követve végzi a kártyavetést, tenyérjóslást. Csütörtökön a kecskeméti Wojtyla Barátság Központba látogatott, hogy bemutassa tudományát a szociális intézmény gondozottjainak. Nemrégiben Borzák Tibor újságíró tollából megjelent a Cigánylélek című kötet, mely „Kalapos Zoli” élettörténetén keresztül mutatja be a hazai cigányság mindennapi valóságát. Ennek kapcsán beszélgetett a szerző a soltvadkerti kártyavetővel a népkonyha pódiumán. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Győri András városi főkertész a Wojtylában

Győri András városi főkertész a Wojtylában

2022. április 5. 13:21 | Szegények Akadémiája

Kecskemét város főkertésze tartott ismeretterjesztő előadást a Wojtyla Házban. A csütörtök délelőtti vizitáció alkalmával a Polgármesteri Hivatal Várostervezési Osztályának vezető tanácsosa egyebek mellett arról számolt be, hogy mi jelenti a legnagyobb kihívás „zöld” szempontból Bács-Kiskun megye székhelyén. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Üstököst főztek a Wojtylában

Üstököst főztek a Wojtylában

2022. április 4. 13:38 | Szegények Akadémiája

Szűcs László, a Kecskeméti Planetárium igazgatója valósággal elvarázsolta hétfői előadásával a Wojtyla Barátság Központ szegényeit. A Wojtyla Akadémia programsorozat legújabb fejezetében az üstökösök kerültek terítékre. Egyebek mellett Szűcs Lászlótól azt is megtudhatták, hogy az üstökösök összetétele az alábbiakból tevődik össze: vízjég, szilikátok, fémek, szén, fagyott alkohol, ammónia, szárazjég. Ezen alkotóelemekből „főzött” Szűcs László üstököst mesterséges keretek között, a népkonyha gondozottjainak bevonásával. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szabó Antal biblikus előadása – Milyen sors vár a világra ilyen nehéz időkben?

Szabó Antal biblikus előadása – Milyen sors vár a világra ilyen nehéz időkben?

2022. március 25. 13:02 | Szegények Akadémiája

Évek óta rendszeresen tart biblikus témájú előadásokat Szabó Antal, a bócsai Poli-Farbe festékgyár ügyvezető-tulajdonosa a Wojtyla Barátság Központban. Milyen sors vár a világra ilyen nehéz időkben? Péntek délelőtt e kérdésre adott bibliai választ hallgatóságának Isten egyik gazdag Igéjével, Lukács evangéliuma 24. fejezetéből: „Amikor Jézus az Olajfák hegyén ült, odamentek hozzá tanítványai külön, és ezt kérdezték: Mondd meg nekünk, mikor lesz ez, és mi lesz a jele a te eljövetelednek és a világ végének? Jézus így válaszolt nekik: Vigyázzatok, nehogy valaki megtévesszen titeket! Mert sokan jönnek majd az én nevemben, és ezt mondják: Én vagyok a Krisztus! – és sokakat megtévesztenek. Fogtok hallani háborúkról, és hallotok háborús híreket. Vigyázzatok, ne rémüljetek meg, mert ennek meg kell lennie, de ez még nem a vég. Mert nemzet nemzet ellen és ország ország ellen támad, éhínségek és földrengések lesznek mindenfelé. De mindez a vajúdás kínjainak kezdete. Akkor átadnak titeket kínvallatásra, megölnek benneteket, és gyűlöl titeket minden nép az én nevemért. Akkor sokan eltántorodnak, elárulják és meggyűlölik egymást. Sok hamis próféta támad, és sokakat megtévesztenek. Mivel pedig megsokasodik a gonoszság, sokakban meghidegül a szeretet. De aki mindvégig kitart, az üdvözül. Isten országának ezt az evangéliumát pedig hirdetik majd az egész világon, bizonyságul minden népnek; és akkor jön el a vég.” (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Nepálba „utaztak” a wojtylások

Nepálba „utaztak” a wojtylások

2022. március 10. 13:16 | Szegények Akadémiája

A nepáli hétköznapok rejtelmes világába engedett betekintést Szilágyi Áron dorombjátékos, a Leskowsky Hangszergyűjtemény vezetője csütörtökön, a Wojtyla Akadémia előadássorozat keretében. A fotókkal gazdagon illusztrált útibeszámoló apropóját egy 1999-es, öt hétig tartó, spontán ötlettől vezérelt indiai-nepáli kalandtúra szolgáltatta. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Fülöp Joci bábjátékozott a Wojtyla Ház pódiumán

Fülöp Joci bábjátékozott a Wojtyla Ház pódiumán

2022. március 9. 13:18 | Szegények Akadémiája

Az Aranyszőrű bárány című magyar népmese bábelőadásával ajándékozta meg Fülöp Joci bábszínész a Wojtyla Barátság Központ gondozottjait. A népkonyha ebédlőjében több tucat érdeklődőt ragadott magával a kiváló produkció, melynek végén tapsviharral jutalmazta a Ciróka Bábszínház művészét az ebédosztás előtt sebtében verbuválódott hálás közönség. Fülöp Joci ígérte: nem utoljára látták őt fellépni a Wojtyla Házban. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A rózsák gyógyító ereje

A rózsák gyógyító ereje

2022. március 2. 13:07 | Szegények Akadémiája

A hazánkban őshonos rózsafajtákról és azok gyógyhatásairól tartott beszámolót szerdán Horváth Lászlóné Terike a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai számára. Az előadáson Horváthné „Baba” – a teljesség igénye nélkül – részletesen ismertette az egyes rózsafajtákhoz kötődő tudnivalókat. Mint például, hogy a rózsafélék többsége gyulladáscsökkentő, nyugtató hatással bír, továbbá az e növényekből készült kivonatok igen hasznosak szív- és érrendszeri megbetegedések esetén is. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szabó Antal biblikus előadása – Hányféle valódi örömforrás létezik?

Szabó Antal biblikus előadása – Hányféle valódi örömforrás létezik?

2022. február 25. 13:26 | Szegények Akadémiája

Évek óta rendszeresen tart biblikus témájú előadásokat Szabó Antal, a bócsai Poli-Farbe festékgyár ügyvezető-tulajdonosa a Wojtyla Barátság Központban. Péntek délelőtt azt mondta el hallgatóságának, hány igazi örömforrás van az életben? Mint rávilágított, három. A természeti szépségek – melyeket emberi beavatkozás gyakran tönkretesz –, az emberi kapcsolatok – melyek alakításába mindenképpen be kell vonnunk Istent –, valamint a lélek gyümölcsei: szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás. Ha az ember lelkében rend uralkodik, a testi megbetegedések is ritkábban fordulnak elő – hangsúlyozta Szabó Antal. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Indiába „kirándultak” a wojtylások

Indiába „kirándultak” a wojtylások

2022. február 9. 13:04 | Szegények Akadémiája

A dél-ázsiai országba röpítette a Wojtyla Barátság Központ gondozottjait Szilágyi Áron dorombjátékos, a Leskowsky Hangszergyűjtemény vezetője szerdán, a Wojtyla Akadémia előadássorozat keretében. A fotókkal gazdagon illusztrált útibeszámoló apropóját egy 1999-es, öt hétig tartó, spontán ötlettől vezérelt kalandtúra szolgáltatta. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Spanyolnátha járvány Kecskeméten 1918-ban

Spanyolnátha járvány Kecskeméten 1918-ban

2022. február 2. 13:06 | Szegények Akadémiája

1918–19 folyamán pusztító influenzajárvány söpört végig az egész világon, amely több áldozatot szedett, mint az első világháború. Az Amerikából kiindult járvány nevét onnan kapta, hogy a hadban álló országok lakossága a semleges spanyol állam szabadabb sajtójából átvett hírekből szerzett tudomást a betegségről – derült ki dr. Gyenesei József, a Bács-Kiskun Megyei Levéltár igazgatója előadásából, mely szerda délelőtt hangzott el a Wojtyla Barátság Központban. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Fülöpszállás polgármestere tartott előadást a Wojtyla Házban

Fülöpszállás polgármestere tartott előadást a Wojtyla Házban

2022. január 25. 13:18 | Szegények Akadémiája

Gubacsi Gyula Fülöpszállás első embere 2021 októberében látogatott első ízben a Wojtyla Barátság Központba. Az akkori találkozó alkalmával Farkas Pál, a népkonyha szervező munkatársa felkérésére a község polgármestere beszámolt települése fejlődéséről, valamint a Fülöpszállás nyújtotta lehetőségekről is szót ejtett az intézmény gondozottjainak. Korábbi szavait képes összeállítással illusztrálta ma Gubacsi Gyula, melynek során fotókat láthattak a karitatív létesítmény gondozottjai a falu jellegzetes épületeiről. Nevezetesen, a Közösségi tér és Könyvtár, az Óvoda, a Szőnyi Gyula Emlékház, az Egészségház a pedagóguslakásokkal, a Szociális Alapellátási Központ, a Művelődési Ház, a temető, az első világháborús emlékmű, Petőfi Sándor mellszobra, a Kelemenszék, valamint a Kígyósi Csárda, továbbá a Biczó Csárda és Lovaspanzió került terítékre az előadás során. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Közlekedésbiztonsági előadás a Wojtylában

Közlekedésbiztonsági előadás a Wojtylában

2021. december 1. 12:25 | Szegények Akadémiája

Farkas Attila címzetes rendőr főtörzszászlós, a Bács-Kiskun Megyei Rendőrfőkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának balesetmegelőzési előadója a téli gyalogos-kerékpáros közlekedés legfontosabb írott és íratlan szabályait ismertette a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai számára, helyi példákkal illusztrálva. A népkonyha gondozottjai végül kérdéseket is feltehettek a rendőrség munkatársának. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Miért nem esik vissza a Föld körül keringő űrhajó?

Miért nem esik vissza a Föld körül keringő űrhajó?

2021. november 30. 12:26 | Szegények Akadémiája

Szűcs László, a Kecskeméti Planetárium igazgatója valósággal elvarázsolta hétfői előadásával a Wojtyla Barátság Központ szegényeit. A Wojtyla Akadémia programsorozat legújabb fejezetében az űrkutatás került terítékre. Egyebek mellett Szűcs Lászlótól arra is választ kaphattak a jelenlévő gondozottak, hogy miért nem esik vissza a Föld körül keringő űrhajó. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szabó Antal biblikus előadása – Hogyan láthatjuk meg Isten orcáját?

Szabó Antal biblikus előadása – Hogyan láthatjuk meg Isten orcáját?

2021. október 28. 13:25 | Szegények Akadémiája

Évek óta rendszeresen tart biblikus témájú előadásokat Szabó Antal, a bócsai Poli-Farbe festékgyár ügyvezető-tulajdonosa a Wojtyla Barátság Központban. Csütörtök délelőtt egy ószövetségi idézettel, valamint szakrális vonatkozású kérdésekkel-válaszokkal szolgált a népkonyha gondozottjainak lelki épülésére. „Kívánjátok az Urat és az ő erejét; keressétek az ő orczáját szüntelen.” – idézte a Wojtyla sorsközösség régi támogatója a Zsoltárok könyvének 105. versének 4. bekezdését, majd feltette a kérdést: hogyan láthatjuk meg Isten orcáját? Bűnvallással, bűnbánattal, dicsőítéssel és hálaadással – hangzott a válasz. Isten kegyelme által pedig olyanokká válhatunk, mint Jézus Krisztus. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Moldvai táncház a Wojtyla a Házban

Moldvai táncház a Wojtyla a Házban

2021. október 26. 13:16 | Szegények Akadémiája

A moldvai csángó magyarság táncait, kultúráját ismerhette meg a Wojtyla Barátság Központ sorsközössége kedden délelőtt a Kecskemét Táncegyüttes interaktív előadásán. A műsor egy öt alkalmat magába foglaló programsorozat része, melyet a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával rendezhet meg az intézmény. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Gubacsi Gyula a szegények társaságában

Gubacsi Gyula a szegények társaságában

2021. október 18. 12:07 | Szegények Akadémiája

Fülöpszállás polgármestere első alkalommal látogatott a Wojtyla Barátság Központba. A hétfői ebédosztást megelőző találkozón Farkas Pál, a népkonyha szervező munkatársa felkérésére a község első embere beszámolt az általa irányított település fejlődéséről, valamint a Fülöpszállás adta lehetőségekről is szót ejtett a szociális intézmény gondozottjainak. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Dr. Fülöp Tamás rektor és munkatársai a Wojtyla Házban

Dr. Fülöp Tamás rektor és munkatársai a Wojtyla Házban

2021. október 14. 13:16 | Szegények Akadémiája

A Neumann János Egyetem rektora, dr. Fülöp Tamás és a társaságában érkezett dr. Sági Norberta oktatási rektorhelyettes, valamint Árvai Zoltán kommunikációs vezető átfogó képet nyújtott a wojtylásoknak a felsőoktatási intézményben folyó oktatási tevékenységről. Beszámolójukban az elmúlt esztendők nagyarányú fejlesztéseit is érintették. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Fotótárlat nyílt a Wojtyla Házban

Fotótárlat nyílt a Wojtyla Házban

2021. október 11. 12:09 | Szegények Akadémiája

El Camino de Santiago – Zarándoklat képekben és gondolatokban címmel fényképkiállítás nyílt a Wojtyla Barátság Központban. Az azonos címet viselő kötet társszerzője, Polner Tamás keretbe foglalt fotóit tekintheti meg hétfőtől az érdeklődő nagyközönség a népkonyha Pintér József-termében. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Dr. Drozdik Ferenc főállatorvos előadása a Wojtylában

Dr. Drozdik Ferenc főállatorvos előadása a Wojtylában

2021. október 5. 13:24 | Szegények Akadémiája

Ember és állat viszonya került terítékre kedd délelőtt a Wojtyla Barátság Központban. Dr. Drozdik Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály vezetője félórás beszámolójában aktuális kérdésekre világított rá, melyekre – mint mondta – mindenki maga adjon választ. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Wojtyla Akadémia – A covid 19-járványról szakértő szemmel

Wojtyla Akadémia – A covid 19-járványról szakértő szemmel

2021. szeptember 18. 12:31 | Szegények Akadémiája

Az orvostudomány oldaláról vette górcső alá a második esztendeje kisebb-nagyobb erősséggel tomboló pandémia következményeit Bagóné dr. Kollár Anita, a kecskeméti kórház fiatal belgyógyásza szombat délelőtt a Wojtyla Barátság Központban. A szakorvos a klinikai megtapasztalásokra támaszkodva részletesen ecsetelte, miért fontos, hogy mindenki felvegye a koronavírus okozta megbetegedés elleni első két vakcinát. A harmadik oltás is erősen ajánlott, hiszen újabb és újabb, ráadásul egyre agresszívebb mutánsok jelennek meg a világban, és e tény szükségessé teszi az ismételt oltakozást – mutatott rá a belgyógyász. A program végén a népkonyha gondozottjai kérdéseket tettek fel, melyekre készséggel válaszolt a kedves, mosolygós előadó. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Régészeti érdekességek Soltról – Wilhelm Gábor előadása a Wojtyla Házban

Régészeti érdekességek Soltról – Wilhelm Gábor előadása a Wojtyla Házban

2021. július 22. 13:17 | Szegények Akadémiája

Solt 11. századig visszavezethető története és egy őskőkori település emléke is feltárul a régészek előtt 2020 nyarán, a belvárosban zajló építkezésen - tájékoztatta Wilhelm Gábor ásatásvezető a Wojtyla Barátság Központ gondozottjait csütörtök délelőtt, a Wojtyla Akadémia programsorozat keretében. (Fotók: Gáspár Márton)

Részletek
Péter-Pál napi népszokások

Péter-Pál napi népszokások

2021. június 30. 13:04 | Szegények Akadémiája

Az aratási időszak beköszöntét hagyományosan Péter és Pál napjához kötik a mezőgazdászok. Szent Péter és Pál apostolok ugyanis – így tartják – június 29-én szenvedtek vértanúhalált. Az ehhez fűződő hajósi és dusnoki népszokásokat ismertette a Wojtyla Házban Bereznai Zsuzsanna, a Kecskeméti Katona József Múzeum nyugalmazott főmuzeológusa.

Részletek
Japánba „látogattak” a wojtylások

Japánba „látogattak” a wojtylások

2021. június 29. 13:21 | Szegények Akadémiája

A távol-keleti országba röpítette a Wojtyla Barátság Központ gondozottjait Szilágyi Áron dorombjátékos, a Leskowsky Hangszergyűjtemény vezetője kedden, a Wojtyla Akadémia előadássorozat keretében. A fotókkal gazdagon illusztrált útibeszámoló apropóját egy öt évvel ezelőtti hangszeres vendégszereplés szolgáltatta.

Részletek
Farkas Gábor alapítóra emlékezett az Európa Jövője Egyesület elnöke

Farkas Gábor alapítóra emlékezett az Európa Jövője Egyesület elnöke

2021. június 21. 18:16 | Szegények Akadémiája

A Csiperó sikere több mint negyed évszázada töretlen. Az évek alatt gyermekek ezrei váltak részesévé a nemzetközi gyermektalálkozóknak, érezték át a szeretet, a barátság és a kulturális sokszínűség tökéletes harmóniáját. A mindenkori szervező Európa Jövője Egyesületet Farkas Gábor alapította, aki idén három esztendeje költözött a mennyei hazába. Az alapító munkásságát méltatta hétfőn a Wojtyla Házban Berei Andrea, az egyesület jelenlegi elnöke. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Wojtyla Akadémia: Magántulajdonú, közösségi célokra is szánt botanikuskertet nyitott Kollár Csaba

Wojtyla Akadémia: Magántulajdonú, közösségi célokra is szánt botanikuskertet nyitott Kollár Csaba

2021. június 18. 15:24 | Szegények Akadémiája

Belsőnyírben Kecskeméti Nyírjes Modern Botanikus Kert néven nemrégiben füvészkertet alapított Kollár Csaba vállalkozó, a lajosmizsei Mizsetáp Kft. ügyvezető-tulajdonosa. Erről mesélt az üzletember a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak tartott előadásában péntek délelőtt. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ének- és gitárszó a Wojtyla Házban

Ének- és gitárszó a Wojtyla Házban

2021. június 16. 12:39 | Szegények Akadémiája

Árvai Tamás, a Kecskeméti Adventista Gyülekezet lelkipásztora – amellett, hogy a Wojtyla Barátság Központ mai ebédjét hívőközösségük biztosította – hangszeres-énekes előadással kedveskedett a népkonyha gondozottjainak. A lelkész keresztény énekeket adott elő gitárkisérettel – a megjelentek legnagyobb örömére. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Fél év hátizsákkal és autóstoppal

Fél év hátizsákkal és autóstoppal

2021. június 10. 12:13 | Szegények Akadémiája

Ennél frappánsabb címet nem is adhatott volna Wojtyla Ház-beli előadásának a budapesti Nagy Miklós, aki nemrégiben vállán hátizsákkal és egy függőággyal bejárta az egész balkáni térséget, sőt még Törökország azon válságterületein is otthagyta lábnyomát, ahová idegenként csak kevesen merészkednek. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Merász József, Kecskemét korábbi polgármestere volt a Wojtyla Ház vendége

Merász József, Kecskemét korábbi polgármestere volt a Wojtyla Ház vendége

2021. június 4. 12:14 | Szegények Akadémiája

1990-től egy választási cikluson át szolgálta Kecskemét városát a település első embereként Merász József. Az egykori polgármester a hírös város képviselőtestülete élén eltöltött négy esztendejének legemlékezetesebb pillanataiból nyújtott ízelítőt pénteken a Wojtyla Barátság Központban. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek