Február 27. kedd, Ákos, Bátor
Szegény családok! – Prés alatt a Présház utcában

Szegény családok! – Prés alatt a Présház utcában

2007. szeptember 19. 09:18

Nagyon nehéz! – emeli föl a hangját az egyik négygyermekes anya a Szeleifaluban arra a kérdésre, hogy "Milyen az életük mostanában?” – Egy keresetből tartjuk fenn magunkat. Egy kilogramm hús 1000 forint, a krumpli 160, ha pedig cipőt veszek valamelyik gyereknek, 5 ezer forintnál alább nem úszom meg. Ketten általános iskolások, egy óvodás, a legkisebbel pedig gyesen vagyok. A tanév kezdésére ráment szinte minden pénzünk. Amit az önkormányzattól kaptunk, 5 ezer forintot, csak csepp volt a tengernyi kiadáshoz. Próbálnának annyiból megélni a miniszterek és a parlamenti képviselők, mint mi!

Részletek
Aktivistánkat köszöntöttük

Aktivistánkat köszöntöttük

2007. szeptember 18. 13:42

Felvetelünk a Porta Egyesület lelkes aktivistájának szeptemberi búcsúztatásán készült. Paszterkó József − Józsi – a nyári hónapokban dolgozott a Végh Mihály téri irodában; feladata elsősorban a honlap frissítése, aktuális információk szemezgetése volt. Mindeközben jó, sőt baráti kapcsolatot épített ki szervezetünk valamennyi tagjával. Nem meglepő, hogy „teltházas” volt az a szeptember elején megrendezett összejövetel, ahol a Porta megköszönte aktivistájának nyári tevékenységét. Józsi egyébként időközben már el is utazott Németországba, ahol − nyelvtanulási szándékkal − az elkövetkező egy évet tölti.

Részletek
Megihlette a templom

Megihlette a templom

2007. szeptember 18. 12:00

A műkertvárosi Assisi Szent Ferenc templom építési munkálatai, a hívek áldozatvállalása ihlette meg Kő Ferencet, jeles kortárs festőművészt. A felvételünkön látható festmény − amely az első, ám minden bizonnyal nem utolsó művészi alkotás a szeptember 30-án felszentelendő intézményről − hamarosan az Alföldi Napló szerkesztőségének falait díszítheti.

Részletek
Gazdag programkínálat az Autómentes Napra

Gazdag programkínálat az Autómentes Napra

2007. szeptember 18. 11:11

A hagyományoknak megfelelően idén is tartalmas és látványos programokkal várja az Autómentes Nap a kecskeméti polgárokat. A fő attrakciónak természetesen ezúttal is a kerékpáros felvonulás ígérkezik. A Porta Egyesület − a szombati események egyik szervezője – minden érdeklődőt szeretettel invitál a szombati eseményekre.

Részletek
Örömünnepre várva

Örömünnepre várva

2007. szeptember 17. 11:54

Kialakult a műkertvárosi Assisi Szent Ferenc templom felszentelésének programja. A háromnapos, nagyszabású rendezvénysorozat szeptember 30-án 17 órától veszi kezdetét, amikor Dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke ünnepi nagymisét celebrál a híveknek.

Részletek
Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap (2007. szeptember 16-22.)

Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap (2007. szeptember 16-22.)

2007. szeptember 17. 11:17

Az Autómentes Nap gondolata először egy francia városka lakóiban fogalmazódott meg, akik úgy 1997-ben döntöttek: szeptember 22-én „kitiltják” a gépjárműveket a település utcáiról. Egy évvel később több francia város is csatlakozott a kezdeményezéshez, 2000-ben pedig már ezernél is több európai település − köztük három magyar város − tett ugyanígy. A Porta Egyesület – mint az idei kecskeméti rendezvénysorozat egyik fő szervezője − ezen a héten megkülönböztetett figyelemmel fordul az időközben összeurópaivá válü kezdeményezés helyi eseményei felé, amelynek teljes, részletes programját holnap közöljük.

Részletek
Vígasságok Bugacpusztán

Vígasságok Bugacpusztán

2007. szeptember 17. 10:29

A Szent Mihály napjához kapcsolódó egyházi hagyományokba és a népszokásokba is betekintést enged az a háromnapos rendezvény, amelynek szeptember 21-től 23-ig ad otthont Bugacpuszta. A Porta Egyesület szervezésében Ökumenikus Istentiszteletre kerül sor vasárnap, a pusztai keresztnél.

Részletek
Wadowice és a Porta stratégiai szövetsége

Wadowice és a Porta stratégiai szövetsége

2007. szeptember 15. 19:33

Stratégiai szövetség köttetett Wadowice és a Porta Egyesület között - a Kecskeméttel kialakított partnervárosi viszony szentesítése mellett talán ez az egyik legfontosabb hozadéka a II. János Pál pápa szülővárosából érkezett lengyel küldöttség kétnapos látogatásának, amelynek programjában kiemelt helyen szerepelt a Wojtyla Barátság Központ jövőjének áttekintése.

Részletek
Adományként kerül Szent Ferenc szobra a műkertvárosi templomba

Adományként kerül Szent Ferenc szobra a műkertvárosi templomba

2007. szeptember 14. 17:01

Minden bizonnyal a műkertvárosi Assisi Szent Ferenc templom egyik ékességévé válik az az Assisi Szent Ferencet ábrázoló szobor, amelyet - egyelőre jelképesen - tegnap vettek át a hívek Mónus Béla szobrászművész kiállításán (képünkön). A közel kétméteres, fából készült alkotást Horák Béla helytörténész és családja adományozta a szeptember 30-án felszentelendő intézménynek, amelynek belső terét - Magyar Márta keramikusművész Keresztút című sorozata után - így újabb képzőművészeti ritkaság gazdagíthatja.

Részletek