December 6. hétfő, Miklós | EUR: 363; USD: 321; CHF: 349
  • Kezdőlap
  • "Aktivisták"-ként cimkézett hírek listázása
Kishonti László: Rossz a világ, de én tudok repülni benne

Kishonti László: Rossz a világ, de én tudok repülni benne

2021. június 4. 15:22 | Aktivisták

A széchenyivárosi buszforduló környékének üde színfoltja egy életvidám, fiatalos, sportos külsejű nyugdíjas úriember. Kishonti László 77. életévében jár. Kamaszos tempóban rántja fel görkorcsolyáját, majd rója köreit Kecskemét legújabb közlekedési alközpontjában. Vajon honnan ered e szenvedélye? – beszélgettünk vele minap egy-egy csésze kávét szürcsölgetve.

Részletek
Keresztek környékét szépítették

Keresztek környékét szépítették

2021. május 19. 13:43 | Aktivisták

A tavasz beköszöntére is tekintettel a Wojtyla Barátság Központ és a Porta Egyesület aktivistái ismét körbejárták Kecskemét legismertebb szakrális emlékeit és megtisztították környezetüket az „odatévedt” hulladékoktól, kapáltak, egyúttal megöntözték a virágokat. A Mezei utcai, Belső-Szegedi úti, valamint a Kurucz téri Krisztus-kereszteket immáron eredeti pompájában láthatják az arra járók-kelők.

Részletek
Szemetet szedtek a Szabadidőközpontban a Wojtyla Ház és a Porta Egyesület önkéntesei

Szemetet szedtek a Szabadidőközpontban a Wojtyla Ház és a Porta Egyesület önkéntesei

2021. május 10. 13:28 | Aktivisták

Május elején elindította legújabb környezetvédelmi kezdeményezését a Wojtyla Barátság Központ sorsközössége, a Porta Egyesület aktivistáival karöltve. A népkonyha és a civil szervezet közös „Zöld programjának” keretében – a hivatásos takarítók munkáját támogatva, elősegítve – rövidesen megtisztul a szétdobált hulladéktól számos kecskeméti köztér. Az együttes akció első fázisában a Benkó Zoltán Szabadidőközpont kerül tevékenységük középpontjába. A hírös város egyik ékkövének számító pihenőhely főbejárata mentén, mindenekelőtt a padoknál, lelkes önkéntesek hétről hétre összegyűjtik a látogatók által illegálisan hátrahagyott cigarettacsikkeket, chipses zacskókat és ezekhez hasonló, oda nem illő „tereptárgyakat”. Emellett 8 darab szemétgyűjtőt is kihelyeznek a szövetség munkatársai. Ezek közül 3 darabot a Porta Egyesület finanszírozásában szereznek be, a fennmaradó 5-re pedig támogatókat keresnek.

Részletek
Szemetet szedtek a Szabadidőközpontban a Wojtyla Ház és a Porta Egyesület önkéntesei

Szemetet szedtek a Szabadidőközpontban a Wojtyla Ház és a Porta Egyesület önkéntesei

2021. május 3. 16:09 | Aktivisták

Május elején elindította legújabb környezetvédelmi kezdeményezését a Wojtyla Barátság Központ sorsközössége, a Porta Egyesület aktivistáival karöltve. A népkonyha és a civil szervezet közös „Zöld programjának” keretében – a hivatásos takarítók munkáját támogatva, elősegítve – rövidesen megtisztul a szétdobált hulladéktól számos kecskeméti köztér. Az együttes akció első fázisában a Benkó Zoltán Szabadidőközpont kerül tevékenységük középpontjába. A hírös város egyik ékkövének számító pihenőhely főbejárata mentén, mindenekelőtt a padoknál, lelkes önkéntesek hétről hétre összegyűjtik a látogatók által illegálisan hátrahagyott cigarettacsikkeket, chipses zacskókat és ezekhez hasonló, oda nem illő „tereptárgyakat”. Emellett 8 darab szemétgyűjtőt is kihelyeznek a szövetség munkatársai. Ezek közül 3 darabot a Porta Egyesület finanszírozásában szereznek be, a fennmaradó 5-re pedig támogatókat keresnek. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Friss virágok a nagy nyári melegben

Friss virágok a nagy nyári melegben

2018. június 16. 11:22 | Aktivisták

Karol Wojtyla Barátság Központ önkéntesei szombaton sem pihennek. Szó szerint! Hétköznapokon másutt látnak el feladatokat, hétvégeken pedig irány a Wojtyla Ház. Ügyeletet vállalnak, vagy csak úgy bejönnek, mert szívük ide húzza őket. Mosogatnak, söprögetnek a népkonyha udvarán és utcafrontján, kertet öntöznek vagy éppen virágokat helyeznek Szent II. János Pál pápa szobra és a „Az örök élet kenyere” Krisztus-kereszt mellé. Talán mondani sem kell, hogy mindezt ingyen, fizetség nélkül teszik. Igazán példamutató! Ez ám a szeretet és odaadás! (Fotók: Mátyus István)

Részletek
72 óra kompromisszumok nélkül a Wojtyla Házban

72 óra kompromisszumok nélkül a Wojtyla Házban

2017. október 14. 11:30 | Aktivisták

Háromnapos önkéntes ifjúsági akció keretében fiatalok arra vállalkoztak, hogy részt vesznek a Karol Wojtyla Barátság Központot és közvetlen környezetét érintő munkálatokban: szombaton három leány és két fiú takarított kívül belül, reggelit készítettek az intézmény gondozottjainak, délben ebédet szolgáltak fel és még hosszasan sorolhatnánk, mi minden hasznosat végeznek három nap alatt. A 72 óra kompromisszumok nélkül egy szociális önkéntes akció, amelyet három történelmi keresztény egyház szervez. Vállalkozó szellemű fiatalok csoportjai országszerte arra szánják három napjukat, hogy másoknak segítsenek. Az akció Magyarország fiatalságát - elsősorban a középiskolás és az egyetemista korosztályt - hívja közös összefogásra, hogy együtt tegyenek másokért, környezetükért. Országszerte fiatalok kisebb-nagyobb csoportjai 72 órán keresztül teljesítenek közhasznú feladatokat: intézmények, játszóterek felújítását, erdőtakarítást, szociális segítségnyújtást, kulturális műsorok szervezését különböző közösségeknek (fogyatékkal élőknek, időseknek), stb. A csoportok csütörtök este tudják meg, mi lesz a feladatuk a három nap során. Nemcsak munka vár rájuk, hanem alkotás is: a csapat maga tervezheti meg a kivitelezést pénteken, szombaton jöhet a konkrét tevékenység, vasárnap pedig a lezárás, értékelés következik. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Önkéntes fiatalok munkálkodnak a Wojtyla népkonyhán

Önkéntes fiatalok munkálkodnak a Wojtyla népkonyhán

2017. július 4. 11:12 | Aktivisták

Időről időre középiskolások segítik a Wojtyla Barátság Központ missziói tevékenységét. Palásti Péter, a Katona József Gimnázium tízedik osztályos tanulója két másik diák mellett iskolai tanulmányokat érintő 50 órás önkéntes munkára jelentkezett a közelmúltban Farkas P. József, a Wojtyla Ház alapító-igazgatója irodájában. Milyen tapasztalatokkal gazdagodott ez idáig? – kíváncsiskodtunk nála egy hét elteltével. (Fotó: Mátyus István)

Részletek
Szociális munkás foglalkozott a gondozottakkal szombaton a Wojtyla Házban

Szociális munkás foglalkozott a gondozottakkal szombaton a Wojtyla Házban

2016. október 15. 17:21 | Aktivisták

Amint korábban megírtuk, Tóthné Rontó Gyöngyvér személyében olyan rátermett önkéntesre talált a Karol Wojtyla Barátság Központ vezetősége, aki szombatonként - szükség esetén, egyéni megállapodás alapján akár vasárnap is - 8 órától 11-ig foglalkozik az ellátottak ügyes-bajos gondjaival a népkonyhán. Alig néhány hónapos eddigi munkásságának immáron gyümölcse is termett; számos hátrányos helyzetű, elesett ember problémájára talált megoldást. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szociális munkás foglalkozott a gondozottakkal szombaton a Wojtyla Házban

Szociális munkás foglalkozott a gondozottakkal szombaton a Wojtyla Házban

2016. október 8. 10:20 | Aktivisták

Amint korábban megírtuk, Tóthné Rontó Gyöngyvér személyében olyan rátermett önkéntesre talált a Karol Wojtyla Barátság Központ vezetősége, aki szombatonként – szükség esetén, egyéni megállapodás alapján akár vasárnap is – 8 órától 11-ig foglalkozik az ellátottak ügyes-bajos gondjaival a népkonyhán. Alig néhány hónapos eddigi munkásságának immáron gyümölcse is termett; számos hátrányos helyzetű, elesett ember problémájára talált megoldást. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
72 óra kompromisszumok nélkül a Wojtyla Házban – nyár után ősszel is

72 óra kompromisszumok nélkül a Wojtyla Házban – nyár után ősszel is

2016. október 8. 09:57 | Aktivisták

Háromnapos önkéntes ifjúsági akció keretében - június után immáron másodszor az évben - fiatalok arra vállalkoztak, hogy részt vesznek a Karol Wojtyla Barátság Központot és közvetlen környezetét érintő munkálatokban: szombaton három leány és három fiú takarított kívül belül, reggelit készítettek az intézmény gondozottainak és még hosszasan sorolhatnánk, mi minden hasznosat végeznek három nap alatt. A 72 óra kompromisszumok nélkül egy szociális önkéntes akció, amelyet három történelmi keresztény egyház szervez. Vállalkozó szellemű fiatalok csoportjai országszerte arra szánják három napjukat, hogy másoknak segítsenek. Az akció Magyarország fiatalságát - elsősorban a középiskolás és az egyetemista korosztályt - hívja közös összefogásra, hogy együtt tegyenek másokért, környezetükért. Országszerte fiatalok kisebb-nagyobb csoportjai 72 órán keresztül teljesítenek közhasznú feladatokat: intézmények, játszóterek felújítását, erdőtakarítást, szociális segítségnyújtást, kulturális műsorok szervezését különböző közösségeknek (fogyatékkal élőknek, időseknek), stb. A csoportok csütörtök este tudják meg, mi lesz a feladatuk a három nap során. Nemcsak munka vár rájuk, hanem alkotás is: a csapat maga tervezheti meg a kivitelezést pénteken, szombaton jöhet a konkrét tevékenység, vasárnap pedig a lezárás, értékelés következik. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
72 óra kompromisszumok nélkül a Wojtyla Házban

72 óra kompromisszumok nélkül a Wojtyla Házban

2016. június 11. 11:21 | Aktivisták

Háromnapos önkéntes ifjúsági akció keretében három fiatal vállalkozott arra, hogy részt vegyen a Karol Wojtyla Barátság Központ környezetében ültetett növények öntözésében, ráadásul még az intézmény területén is takarítottak szombaton: kívül-belül. A 72 óra kompromisszumok nélkül egy szociális önkéntes akció, amelyet három történelmi keresztény egyház szervez. Vállalkozó szellemű fiatalok csoportjai országszerte arra szánják három napjukat, hogy másoknak segítsenek. Az akció Magyarország fiatalságát - elsősorban a középiskolás és az egyetemista korosztályt - hívja közös összefogásra, hogy együtt tegyenek másokért, környezetükért. Országszerte fiatalok kisebb-nagyobb csoportjai 72 órán keresztül teljesítenek közhasznú feladatokat: intézmények, játszóterek felújítását, erdőtakarítást, szociális segítségnyújtást, kulturális műsorok szervezését különböző közösségeknek (fogyatékkal élőknek, időseknek), stb. A csoportok csütörtök este tudják meg, mi lesz a feladatuk a három nap során. Nemcsak munka vár rájuk, hanem alkotás is: a csapat maga tervezheti meg a kivitelezést pénteken, szombaton jöhet a konkrét tevékenység, vasárnap pedig a lezárás, értékelés következik. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Kecskemét főkertésze a Wojtyla Házban

Kecskemét főkertésze a Wojtyla Házban

2016. április 25. 11:21 | Aktivisták

Hétfő délelőtt Nagy Ágnes, Kecskemét főkertésze volt a Karol Wojtyla Barátság Központ vendége. Ő határozza meg, hagyja jóvá, milyen fákat, virágokat ültessenek a város közterein, hol mennyi szorul cserére. Maga is meglepődött, hányan érdeklődnek Kecskemét zöldfelületének mindenkori állapota, rendezettsége iránt az intézmény gondozottai közül. Nem telt el hosszú idő, mire kiderült: a hátrányos helyzetű emberek éppoly jól ismerik Kecskemét közterületeinek fáit, növényeit, mint bármi más az utcán. Sőt, akadtak igazi szakemberek is a nagyszámú hallgatóság között. Ők pontosan meg tudták állapítani, milyen fák láthatók a vetítővásznon. A főkertész asszony fényképeken mutatta be ugyanis, hogy kertészeti szempontból milyen sok igényesen kialakított fás-bokros közterülettel büszkélkedhet Kecskemét városa. Alföldi település lévén mindig is divatos volt itt a kertgazdálkodás, azonban nem csak családi házas övetekben található dús növényzet, hanem lakótelepek betondzsungelében is fellelhető jó néhány fás terület; alattuk autók parkolnak vagy éppen fagyit nyalogató gyerekek beszélgetnek a nagy nyári hőségben. De van olyan kocsma Kecskeméten, amelyek előterét muskátlik díszítik virágos ládában - egy-egy kerékpár oldalához rögzítve. És még nem is beszéltünk az Arborétumról, a Benkó Zoltán Szabadidőközpontról, az épületekre futtatott növényekről. Több tanulsággal szolgált a délelőtti interaktív előadás: egyebek mellett kiderült, hogy a város tele van olyan értékekkel, melyeket legfeljebb az idelátogató turisták értékelnek, mi magunk azonban jobbára észre sem veszünk. Továbbá lehet egy ház kívülről szegényes, az előtte lévő gazdagon beültetett, rendezett előkert látványa mindent elárul gazdájáról – a szó legnemesebb értelmében. – „Bájos város Kecskemét. Legyen szemünk meglátni benne a szépet. A kicsi is nagyon sokat számít, ha megtesszük. Mindegy, hogy mennyit cselekszünk, keveset vagy sokat, lényeg, hogy megtegyük.” – köszönt el a gondozottaktól Nagy Ágnes, Kecskemét főkertésze. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Köztéri illemhelynek, szemétlerakónak használják a Romkertet

Köztéri illemhelynek, szemétlerakónak használják a Romkertet

2016. április 15. 16:19 | Aktivisták

Kecskemét – A Karol Wojtyla Barátság Központ munkatársai és ellátottai elhatározták, nem nézik tétlenül, hogy szeretett városuk nevezetes közterei gondozatlan állapotban maradjanak. Először népkonyhájuk környezetét tették teljesen rendbe, majd péntek délelőtt a főtéri Romkertben végeztek lomtalanítást, gyűjtötték össze az ott talált hulladékot, mindenféle eldobált szemetet. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Szabó Antal a Miatyánkról – Előadás a Wojtyla Házban

Szabó Antal a Miatyánkról – Előadás a Wojtyla Házban

2016. április 13. 11:52 | Aktivisták

Krisztus főpapi imádsága volt Szabó Antal vállalkozó, a Wojtyla Ház kezdetektől való híve, támogatója előadásának mai témája a kecskeméti népkonyha ebédlőjében. Az időközben párbeszéddé alakult esemény végén bibliai témában kérdezhettek is a bócsai Poli-Farbe Kft. tulajdonosát a Wojtyla sorsközösség szegényei. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Változatok egy témára – Kertgondozás wojtylás módra (4. nap)

Változatok egy témára – Kertgondozás wojtylás módra (4. nap)

2016. április 11. 17:02 | Aktivisták

Negyedik napjához érkezett a Karol Wojtyla Barátság Központ munkatársainak és gondozottainak vállalása: díjmentesen megtisztítják a népkonyha környékének köztéri kertjeit, metszik, öntözik a dísznövényeket, füvet nyírnak. Hétfő délelőtt a Horog utca Mezei utca felőli vége következett. Ott végzett kertgondozási munkálatokat a Wojtyla Ház négy munkatársa. Amint a mellékelt fotókon kitűnik, igyekezetük nem volt hiábavaló; újul-szépül a Horog utca első fele is. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Wojtylások ültettek virágokat két kecskeméti Krisztus-kereszt mellett

Wojtylások ültettek virágokat két kecskeméti Krisztus-kereszt mellett

2016. április 8. 19:27 | Aktivisták

A Mezei utcai és Kurucz téri szakrális emlékek környezetét már ugyan egy hete rendbe tették a Wojtyla Ház munkatársai, azonban hűek maradtak ígéretükhöz: folyamatosan öntöznek, és virágokat is ültetnek a Krisztus-keresztek melletti ágyásokba. A Mezei utcán kezdtek péntek délután, és alig háromnegyed óra elmúltával már gyönyörködhettek is a növényekben az arrafelé járók-kelők. A Kinizsi utca sarkán folytatták, így másfél órával később teljes pompájában díszeleghetett mindkét Krisztus-kereszt, hirdetve a Megváltó dicsőségét. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Woltylások ápolják a köztéri kerteket – 3. nap

Woltylások ápolják a köztéri kerteket – 3. nap

2016. április 6. 14:29 | Aktivisták

Harmadik napja tart a Karol Wojtyla Barátság Központ közterületi kertgondozási akciója Kecskeméten. A népkonyha dolgozói és gondozottai vállalták, hogy egy héten belül újjávarázsolják a szociális intézmény telephelye – Egressy utca 5/b – környezetében lévő köztéri kerteket. Metszés, gallyak eltakarítása, szemétgyűjtés, sepregetés – ez volt a mai „menü”. – Döbbenetes, hogy miket dobnak el köztereken egyesek. Ehhez már fantázia kell – mondta egyikük szemétszedés közben. Sok gyalogos és kerékpáros járt ma is arrafelé. Látván az út mentén serénykedő önkénteseket, meg-megálltak néhányan, hogy „megcsodálják” őket, beszélgessenek velük egy-két percet. Nem volt ritka, hogy valaki elsuhant kerékpárral a munkások mellett, majd hátrafordította tekintetét: jéééé, önkéntesek. Van még olyan, hogy valaki ingyen dolgozik? Igen, van! És pont a legelesettebbek... (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Délelőtti torna Probojáczné Túri Évával a Wojtyla Házban

Délelőtti torna Probojáczné Túri Évával a Wojtyla Házban

2016. április 5. 15:34 | Aktivisták

Kerti munkák mellett más esemény is emelte a keddi nap fényét a kecskeméti Karol Wojyla Barátság Központban: a népkonyha ebédlőjében tornaórát tartott egy kedves, mosolygós hölgy, Probojáczné Túri Éva. Róla tudni érdemes, hogy sok éven át a Damjanich János Általános Iskola igazgatója, Kecskemét Közgyűlésének képviselője volt. Munkáját több díjjal és kitüntetéssel ismerték el, egyebek mellett a Magyar Köztársaság Bronz Érdemkeresztjét is átvehette. Szívügyének tekinti, hogy a rendszeres mozgás népszerűsítésével, tornagyakorlatok bemutatásával példát mutasson mindazoknak, akiket egy kicsit is érdekel saját egészségi állapotuk. A mai wojtylás tornaórán kivételesen kevesebben jelentek meg a szokásosnál, mert jelenleg többen betegek, de ők is jelezték, következő alkalommal mindenképpen eljönnek, hogy megmozgassák elfáradt, itt-ott fájó tagjaikat. – A tornagyakorlatokat mindig úgy alakítom ki, hogy azok megfeleljenek a résztvevők egészségi állapotának. Ha tehát valakinek fájdalmat okoz egy adott mozgási ütem, esetleg szédül tőle, lehet lassítani, illetve elhagyni a kellemetlenséget okozó részeket. Mert mozogni minden korban, és egészségi állapotban érdemes. Ha még nem alakultak ki betegségek, azért, ha pedig már megvan a baj, akkor azért – hívta fel a figyelmet Probojáczné Túri Éva a gyakorlatok közben. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Kerti munkák „újratöltve”

Kerti munkák „újratöltve”

2016. április 5. 14:55 | Aktivisták

Kedd délelőtt folytatódott a hétfőn elkezdett kerti munka, melyet a Wojtyla Ház munkatársi közössége kezdeményezett annak érdekében, hogy rendezett állapotban legyenek az Egressy utcát és környékét övező köztéri kertek. Ma füvet nyírtak, szemetet szedtek és növényeket öntöztek a Karol Wojtyla Barátság Központ munkatársai, önkéntesei. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Wojtylások teszik rendbe a népkonyha környékének köztéri kertjeit

Wojtylások teszik rendbe a népkonyha környékének köztéri kertjeit

2016. április 4. 15:55 | Aktivisták

A Karol Wojtyla Barátság Központ munkatársai elhatározták, nem nézik tétlenül, hogy gondozatlan állapotban maradjon népkonyhájuk környezete, a kecskeméti Egressy utca és környékének köztéri kertjei. Szegénység ide vagy oda; meg nincs idő semmire, mert lassan oda jutunk, hogy éjjel-nappal dolgozni kell; és haza kell hozni a gyereket az iskolából; no meg ki főz otthon… Olcsó kifogások helyett – napi munkahelyi teendőik mellett – vették a kapát, gereblyét, a metszőollót, és hétfő délelőtt nekiláttak, hogy rendbe tegyék a környékbeli kertek fáit, dísznövényeit. A munkálatok egész héten zajlanak, tehát rövidesen folyt. köv. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Wojtylások tették rendbe a Krisztus-keresztek környezetét

Wojtylások tették rendbe a Krisztus-keresztek környezetét

2016. április 1. 15:21 | Aktivisták

Kecskemét – A Mezei utcai Krisztus-kereszt környékén járókelők fűnyíró zajára lehettek figyelmesek ma délelőtt. Neeem, nem az önkormányzati cég munkatársai serénykedtek ott, habár sokaknak nagyon úgy tűnhetett. A Wojtyla népkonyha hátrányos helyzetű, nélkülöző önkéntesei kapáltak, gereblyéztek, nyírtak füvet, szedtek szemetet a szakrális emlék 40 méteres környezetében Varga Brigitta, a Karol Wojtyla Barátság Központ munkatársának vezetésével (fűnyíróval az első képen). Majd’ térdig érő gaz fogadta őket 9 óra tájékán, amikor megjelentek a Mezei utcában, és alig másfél óra alatt szinte újjávarázsolták az 1899-ben Bencsik Magdolna által emeltetett Krisztus-kereszt környezetét. Majd tették ugyanezt a Kurucz téri szakrális emlék esetében is. Mondják egyesek: a szegény emberek egytől egyig megérdemlik sorsukat, hisz lusták, nem szeretnek dolgozni, piszkosak, és környezetüket sem tartják rendben. Biztos? Akkor hogyan készülhettek a mellékelt felvételek… (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Dr. Pánczél Gyula tüdőgyógyász tartott előadást a Wojtyla Házban

Dr. Pánczél Gyula tüdőgyógyász tartott előadást a Wojtyla Házban

2016. március 31. 16:08 | Aktivisták

A tüdőbetegségek megelőzésében és gondozásában kiemelkedő eredményeket elért szakember nem ismeretlen a Karol Wojtyla Barátság Központ mintegy százharminc állandó gondozottja előtt. Részint, mert nem ez volt az első alkalom, hogy az intézménybe látogatott, egyúttal – mint előadása során kiderült – több wojtylást személyesen is gyógyított. Dr. Pánczél Gyula, a kecskeméti tüdőgondozó és tüdőszűrő állomás vezető főorvosa elsősorban saját szakterületét érintette az időközben kötetlen, vidám beszélgetéssé „fajult” előadásában. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
József névnapot ünnepelt a Wojtyla Ház kollektívája

József névnapot ünnepelt a Wojtyla Ház kollektívája

2016. március 18. 15:01 | Aktivisták

József névnapot ünnepelt ma délelőtt a Wojtyla Ház kollektívája. Farkas Józsefet, a központ alapító-igazgatóját köszöntettük, hogy a Sándorokkal és a Benedekekkel együtt hozzák a meleget. Illetve feleségét Farkasné Pásztor Jolánt is megünnepeltük születésnapja alkalmából. Őket Farkas Pál köszöntötte fel a kollektív nevében. Ajándékunk torta, bor, szivar és virág volt. Illetve Csasztvan Sándort is köszöntöttük névnapja alkalmából, aki nem olyan régen tagja a kollektívának.

Részletek
Tavaszi munkálatok a Wojtyla Ház kertjében

Tavaszi munkálatok a Wojtyla Ház kertjében

2016. március 16. 10:50 | Aktivisták

A tegnapi esős időjárás után napsütéses tavaszi kikelet köszöntötte reggel a Wojtyla Ház munkatársait. Elérkezettnek találták tehát az időt, hogy megkezdjék a talajelőkészítési munkálatokat a Karol Wojtyla Barátság Központ virágoskertjében. A napi rutinná vált utcai takarítást követően hamar ásók kerültek elő az udvari kamrából, majd Farkasné Pásztor Jolán, az intézmény társalapítója irányításával ténylegesen is kezdetét vették a tavaszi kerti munkálatok. Szorgos kezek mozgatták az ásót; alig néhány óra elteltével szinte rá sem lehetett ismerni az eddig téli álmot alvó előkertre. Virágföld került az ágyásokba, majd árnyékliliom gumókat ültettek az aprócska vájatokba. Megállapították: nem csupán hasznosan telt a délelőtt, de látványos is a végeredmény.

Részletek
Krisztus-keresztet ment Orgoványon a Porta Egyesület

Krisztus-keresztet ment Orgoványon a Porta Egyesület

2016. március 15. 17:32 | Aktivisták

Nemrégiben Orgoványon keresztül vezetett Farkas P. József, a Karol Wojtyla Barátság Központ alapító igazgatója, a Porta Közhasznú Egyesület szervezőjének útja. A település központjától mintegy 600 méterre, a Molnár Gergely utca és a Majsai út kereszteződésében gépkocsijából kitekintve egy meglehetősen elhanyagolt, fából készült Krisztus-keresztre lett figyelmes. Megállt autójával, hogy közelebbről is szemügyre vegye a szakrális emléket. Azonnal észlelte: e kereszt felújítása bizony elkerülhetetlen. Ugyan nem nevezhető teljesen elhagyottnak, mert virágok mindig vannak mellette, de ha záros határidőn belül nem renoválják, a faanyag teljesen elkorhad, s ekkor elkerülhetetlenné válik a kegyhely felszámolása. Ezt megelőzendő Farkas P. József úgy határozott, az általa vezetett Porta Közhasznú Egyesület Szent Ilona keresztkörének bevonásával megmenti a szakrális emléket. Helyszíni bejáráson tárgyalt Czár János orgoványi plébánossal, aki megígérte: minden tőle telhetőt elkövet, hogy a Krisztus-kereszt mielőbb méltó állapotban fogadhassa az arra járó híveket, egyben felajánlotta segítségét Farkas P. Józsefnek. A témára hamarosan visszatérünk.

Részletek
Wojtylások a főtéri ünnepi megemlékezésen

Wojtylások a főtéri ünnepi megemlékezésen

2016. március 15. 14:40 | Aktivisták

Kecskemét – Eshet eső, fújhat szél, a Wojtyla Házban mindig akadnak legalább néhányan, akik – ha úgy adódik – hóval, fagyal, sárral dacolva is eljönnek ünnepi megemlékezéseinkre. Nem parancsszóra teszik, hisz akkor is részt vennének ilyen rendezvényeken, ha senki nem mondaná nekik; őszintén, tiszta szívvel, hittől, meggyőződéstől vezérelve teszik tiszteletüket az emlékező tömegben. Március 15. délelőttjén zápor hullott Kecskemét főterén. És ők mégis ott voltak - némelyek vékony ruhában megfázva, lázas betegen. Jól láthatók a mellékelt felvételeken. A Kossuth-szobornál tartott ünnepi megemlékezésen „Az ő magyarságuk példa ma nekünk” címmel a széchenyivárosi Arany János Általános Iskola Móra Ferenc Általános Iskolája tanulóinak műsora hangzott el. Közreműködött a Kecskeméti Városi Fúvószenekar Földi János és Kuna Lajos vezényletével. Ünnepi beszédet mondott Szeberényi Gyula Tamás Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere.

Részletek
Szélkárokat hoztak helyre a wojtylások

Szélkárokat hoztak helyre a wojtylások

2016. március 14. 10:38 | Aktivisták

Március 14-én reggel, munkába menet a kecskeméti Karol Wojtyla Barátság Központ két munkatársa szomorúan tapasztalta, hogy a népkonyhával szemben található társasház udvari kerítésében kárt tett az előző esti szél. A kerítés ugyan nem a Wojtyla Ház tulajdona, mégis úgy ítélték: tenniük kell valamit a helyreállítás érdekében, mert saját környezetük része, amit tőlük telhetően igenis érdemes rendben tartani. Túl sok eszköz nem állt rendelkezésükre, hisz egyikük sem karbantartó, azonban kerestek egy csípőfogót és némi fémhuzalt. majd percek alatt helyreállították a kerítés sérült részeit.

Részletek
Újra keresztmentő akcióba kezd a Porta Egyesület

Újra keresztmentő akcióba kezd a Porta Egyesület

2016. március 11. 18:51 | Aktivisták

Közel száz útmenti Krisztus-keresztet mentettek meg, újítottak fel az elmúlt években a kecskeméti Porta Egyesület aktivistái. A civil szervezet Szent Ilona Keresztköre és nagylelkű adakozók segítségével most további négy szakrális emlék kaphat új „köntöst” az elkövetkezendő hónapokban. Február végén tett helyszíni bejárást Farkas P. József, a Porta Egyesület alapítója, szervezője, valamint Farkas Pál és Molnár Zoltán, a Karol Wojtyla Barátság Központ munkatársai az Izsák és Kerekegyháza felé vezető utak összekötő szakaszának jobb oldali sarkánál. Csatlakozott hozzájuk Hetényi József borász, a ballószögi Hetényi Pincészet vezetője. Ő támogatja ugyanis a felújítást. A munkálatok alakulásáról és az újjászületett szakrális emlék felszentelésének időpontjáról később adunk tájékoztatást.

Részletek
Virágok a Karol Wojtyla Barátság Központ kertjében

Virágok a Karol Wojtyla Barátság Központ kertjében

2016. március 11. 15:41 | Aktivisták

Március 11. napját írjuk. Az élénk napsütésen kívül van még egy jól látható jele annak, hogy közelít a tavasz: virágok nyílnak a Karol Wojtyla Barátság Központ előtti kertben. Akad köztük évelő növény, és olyan is, amelyeket frissen helyeztek ki a Wojtyla-szobor előtti virágtartókba; részint mert szemet gyönyörködtető, szívet melengető látvány, másrészt az intézmény önkéntesei, munkatársai és gondozottai alig három hét múlva a népkonyha névadója, Szent II. János Pál pápa halálának 11. évfordulójára emlékeznek. A sorsközösség tagjai nagyra becsülik névadójukat, és a házat, ahová nap mint nap ebédelni járnak. Nem csoda hát, hogy egyre szépül a ház előtti kiskert. Sőt, a wojtylások nem csak saját intézményüket, de még a környékbeli virágoskerteket is rendben tartják, ragaszkodván a rendhez és tisztasághoz.

Részletek
Ereszcsatornát tisztítottak a Wojtyla Ház gondozottai

Ereszcsatornát tisztítottak a Wojtyla Ház gondozottai

2016. március 10. 15:35 | Aktivisták

A kecskeméti Karol Wojtyla Barátság Központ nem csupán ingyenes ételadománnyal segíti az oltalomra szorulókat, de társadalmi visszailleszkedésüket is aktívan támogatja. Tevékenysége rendkívül szerteágazó. Tartós élelmiszereket, ruhaadományokat gyűjt és oszt szét a rászorultak között. Szakemberek bevonásával orvosi, életvezetési, jogi tanácsadással támogatja gondozottait. Ismeretterjesztő előadásokat, kulturális programokat, ingyenes nyelvoktatást szervez számukra, nyugdíjasklubot működtet, és részt vállal a cigánymisszióban. Sokrétű munkálkodásának egyik legfontosabb eleme, hogy hasznos elfoglaltsághoz segít olyan embereket, akiket az elsődleges munkaerőpiacon nem alkalmaznának; többszörösen hátrányos helyzetűeket, fizikailag és/vagy pszichésen sérült betegeket, hajléktalanokat, vagyis olyan embereket, akik társadalmi visszailleszkedésére, közösségi létük megélésére másutt, máshogyan aligha lenne mód. Bárki láthatja, igenis akarnak (!) és tudnak is dolgozni. Ma délelőtt éppen életük fontos színterét, a Karol Wojtyla Barátság Központ épületét csinosították, gondozták. Csatornát takarítottak, majd a nagymennyiségű szennyeződést vödörbe gyűjtötték, elvitték. Petőfi után szabadon: „Habár felül a gálya, alul a víznek árja, azért a víz az úr!” Igen, elmondhatjuk: (ismét) a víz az úr – legalábbis a Wojtyla Ház ereszcsatornájában.

Részletek
Nemzetőrök  kolbászos paprikás krumplija a Wojtylában

Nemzetőrök kolbászos paprikás krumplija a Wojtylában

2012. június 16. 13:01 | Aktivisták

A hétvége ismét a \"barátságé\" volt a kecskeméti Wojtyla Házban. A Nemzetőrség régóta építő kapcsolatot ápol a szegényeket szolgáló intézménnyel. A ház napi rendjének fönntartását is a nemzetőreink vállalták de időnként a főzéstudományukat is bizonyítják az udvarunkon fölállított bográcsnál. Szombaton például \"biztos sikert\" ígértek: a had-művelet meg is hozta a gasztronómiai győzelmet. Mindenki egységesen dicsérte a kolbászos paprikás krumplijukat. Amiből - és ez sem mellékes szempont nélkülözők között - akár háromszor is repetázhatott a szeretett vendég....

Részletek
A Wojtyla Központ zarándokai a Parlamentben, Lezsák Sándornál jártak látogatóban-VIDEÓVAL

A Wojtyla Központ zarándokai a Parlamentben, Lezsák Sándornál jártak látogatóban-VIDEÓVAL

2011. december 7. 19:26 | Aktivisták

A Boldog Karol Wojtyla Barátság Központ sorsközössége, önkéntesei és segítő csapata Szent Miklós napján; mint ahogy arról már korábban portálunk is beszámolt; ellátogatott a kőbányai Lengyel Házba, és a híres-neves Gundel Étterembe. Majd a nap főprogramja következett: az Ország Háza. Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnökének meghívására. Már az emeletre jutás is élmény volt, ugyanis egy olyan barokk stílusú lépcsőházat használhattunk, amit látogatók nem láthatnak. A szokásos „turista” útvonalon, mint az ülésterem másolatának, és a szent ereklyéknek a megtekintésén kívül járhattunk a Vadász teremben, és az onnan nyíló teraszon is. A túlpart látványa mondhatni tökéletes volt, ahogy a lenyugvó nap a budai hegy vonulatán megcsillant, ki-ki bukkant. Részt vehetett a csapat a plenáris ülésen is egy fél órát. Sőt olyan szerencsénk volt, hogy kecskeméti témák voltak a terítéken. És ezúton tisztelettel jelentjük a kecskemétieknek, hogy polgármesterünk, ha nem itthon van, akkor biztos a Parlament ülésein próbálja városunkat felvirágoztatni. Zombor polgármester úrnak két vita közben volt pár perce, hogy köszöntse a kecskeméti csapatot, akik nagyon meg örültek egy ismerős arc láttán. Később az Ország Ház több millió példányos könyvtárát is meglátogathattuk. Kijövet újabb meglepetésben lehetett részünk: délután állították az ország Karácsonyfáját. Az ámulat napja volt, de a délután még koránt sem ért véget. Haza fele a lajosmizsei Geréby Kúriába is betértünk egy forró levesre, paprikás krumplira és a Kiss Cukrászda féle krémesre. Indulás előtt a Mikulás is megjelent az édességgel teli ajándékokkal. Utunk este nyolc órakor ért véget teli élménnyel, és kellemes fáradsággal. Utazásunkat a Kunság Volán Zrt. vezérigazgatója, Hári Ernő biztosította.

Részletek
A CLEAN FIX HUNGARY KFT. NAGYVONALÚ SEGÍTSÉGE A WOJTYLÁSOKNAK

A CLEAN FIX HUNGARY KFT. NAGYVONALÚ SEGÍTSÉGE A WOJTYLÁSOKNAK

2011. szeptember 26. 10:29 | Aktivisták

Szeptember 23-án, pénteken a Boldog Karol Wojtyla Barátság Központ épülete \"tetőtől-talpig megtisztult\". A Család nagy örömére a Clean Fix Hungary Kft. takarítótársaság önként felajánlotta: általános takarítást végez az intézményben és a ház környékén. Az ajtók peremétől kezdve az udvaron lévő fugákig, a legkényesebb területeket is ideértve mindent, hatalmas gonddal megtisztítottak. Ami óriási segítséget jelentett a Wojtyla Központnak. Ezúton is szeretnénk megköszönni a példamutató társaságnak a nagylelkű pártolást!

Részletek
Amit a szűrővizsgálatról tudni érdemes

Amit a szűrővizsgálatról tudni érdemes

2011. szeptember 25. 12:10 | Aktivisták

A minőségi egészségügy két alap pillére: a gyógyítás és a megelőzés. Mindkettő növekvő költség igénnyel jár, miközben az egészségügy már a gyógyítás terén is nehézségékkel küzd, a megelőzésre fordítható források pedig, egyre jobban beszűkülnek. Ugyanakkor egyre többen veszik igénybe az egészségipar menedzserszűrés néven reklámozott, minőség és árak tekintetében is igen széles skálán mozgó szolgáltatásait, mert az utóbbi években az emberek számára egyre fontosabb érték az egészség fenntartása. Dr. Németh Lajos belgyógyászt, kardiológust, a kecskeméti MH Honvéd Egészségügyi Központ osztályvezető főorvosát arról kérdezzük, hogy milyen szempontok alapján célszerű tájékozódnia az átlagembernek a szűrővizsgálatokról.

Részletek
Éljenek a Gizellák!

Éljenek a Gizellák!

2011. május 10. 13:32 | Aktivisták

Május hónap telis-tele népszerű névnapokkal. Ezek közül a Porta Csoport kollektívája ma ünnepelte a Gizella napot. Munkatársaink, Klingert Gizella és Zuborné Gizella már évek óta dolgoznak nálunk. Úgy érezzük, elfogadták csapatunkat, munkánkat, szellemiségünkkel azonosulni tudnak. Igazi színes egyéniségek. Fotóink ma a Wojtyla házban készültek köszöntésük alkalmából. Isten éltesse sokáig a Gizellákat!

Részletek
Dr. Tóth János főorvos előadása az alkoholizmusról

Dr. Tóth János főorvos előadása az alkoholizmusról

2011. március 17. 13:28 | Aktivisták

Március 17-én délelőtt a Wojtyla Barátság Központ közösségi termében Dr. Tóth János főorvos úr tartott előadást az alkoholizmusról. Az alkoholizmus, mint betegség a második világháború óta nagyszámban szedi áldozatait. A statisztikák szerint ma Magyarországon 800 000 férfi és 200 000 nő rabja az italnak. A leginkább veszélyeztetettek a vendéglátásban, építőiparban dolgozók, a felsővezetők és a 20 év körüli fiatalok. Szintjei: ittasság, részegség, alkoholmérgezés. A nagy mennyiségű tömény ital az érfalak tágulásához, szív-és máj megbetegedésekhez, idegrendszeri betegségekhez (szédülés, végtagremegés, epilepszia), hallucinációhoz, impotenciához, nemzőképtelenséghez, csontritkuláshoz, szájüregi – máj – hasnyálmirigy rákhoz, terhesség alatt súlyos magzati károsodáshoz vezethet. Az érdekes előadás után a Wojtyla Ház érdeklődő tagjainak kérdéseire is jutott idő. A Wojtyla Család legközelebb is nagy szeretettel várja a főorvos urat, egy újabb tanulságos témával.

Részletek
Népkonyhás diplomás

Népkonyhás diplomás

2011. március 10. 16:29 | Aktivisták

Míg mások focizni, vagy mozizni szeretnek, addig Szabó Norbert önkéntesként mindennap mosogat a kecskeméti Karol Wojtyla Barátság Központ népkonyháján. Segít, mert számára ez nem nagy munka, ugyanakkor boldog, ha mosolyával jobb kedvre deríti az odajárókat. Az egyetemen frissen végzett, programozó-matematikus kecskeméti srác hétfőtől péntekig napi két órát segít délidőben, a Wojtyla-ház népkonyháján. Közben énekelget, fütyörészik, látszik rajta, hogy boldog fiatal.

Részletek
Az önkéntesség kiemelt szerepet kap 2011-ben

Az önkéntesség kiemelt szerepet kap 2011-ben

2011. január 4. 08:52 | Aktivisták

Az Európai Bizottság 2009 júniusában tett javaslata és az Európai Tanács 2009 novemberében hozott határozata alapján 2011 az Önkéntesség Európai Éve lesz. A 2011-es dátum szimbolikus jelentőséggel bír, hiszen tíz év telt el azóta, hogy az ENSZ a nemzetközi önkéntesség évének nyilvánította a 2001-es évet. A program elindításával azt remélik, hogy az növelni fogja az önkéntesség népszerűségét, segít jobban tudatosítani az abban rejlő társadalmi értékeket, növelni fogja az állampolgári részvételt, és nem mellékesen segíthet a gazdasági válság leküzdésében is.

Részletek
Éljenek a Juditok!

Éljenek a Juditok!

2010. december 13. 14:15 | Aktivisták

December hónap telis-tele népszerű névnapokkal. Ezek közül a Porta Csoport kollektívája ma ünnepelte Judit napot. Fiatal munkatársunk, Farkas Gáborné Judit már évek óta dolgozik nálunk. Úgy érezzük, elfogadta csapatunkat, munkánkat, szellemiségünkkel azonosulni tudott. Igazi színes egyéniség. Fotóink ma a Wojtyla házban készültek köszöntése alkalmából. Isten éltessen sokáig, Judit!

Részletek
Vitamin Nap: királyi  barack Király Józseftől

Vitamin Nap: királyi barack Király Józseftől

2010. augusztus 26. 12:59 | Aktivisták Porta Egyesület

A Wojtyla Háznál évek óta jól ismert vendég Király József. Többször áldozott már a magányos, beteg emberek meghmentésére pénzt, munmkát, szervező szolgálatot. Ha kell télen tüzelőanyagot szerez, vagy a szórakoztató tévékészülék megszerzésére adja a fejét. Most nagyon szép kopasz barackot hozott a Wojtyla családnak. Ez úton szeretnénk megköszönni ezt a felajánlását is.

Részletek