Június 24. hétfő, Iván
  • Kezdőlap
  • "Aktivisták"-ként cimkézett hírek listázása
A „portásoknak” köszönhetően ismét rendezetté vált Révész István nyughelye

A „portásoknak” köszönhetően ismét rendezetté vált Révész István nyughelye

2024. június 21. 13:06 | Aktivisták

Június 21-én, pénteken délelőtt újólag útra keltek a Porta Közhasznú Egyesület tagjai, önkéntesei, hogy a nyár beköszöntével ismételten rendbe tegyék Révész István (1862-1929) tábori püspök sírját és annak környezetét a kecskeméti Szentháromság temetőben. Kapáltak, gyomtalanítottak, gereblyéztek, öntöztek, összegyűjtötték az időközben lehullott faleveleket, ágakat. Munkájuk eredményességét fényesen jelzi, hogy a térség újból visszanyerte rendezettségét, s megint egyik gyöngyszemévé lett az ódon sírkertnek.

Részletek
Kertészkedtek és festettek-mázoltak a Porta Egyesület önkéntesei a Tormási-keresztnél

Kertészkedtek és festettek-mázoltak a Porta Egyesület önkéntesei a Tormási-keresztnél

2024. június 19. 14:34 | Aktivisták

2014 augusztusában Tormási Attila, a Tormási Autóház tulajdonosa támogatásával, a Porta Egyesület szervezésében került jelenlegi helyére és újult meg a Kiskunfélegyházi út körforgalmi csomópontja közelében ma is látható, Krisztus szenvedésére és kínhalálára, illetve csodálatos feltámadására emlékeztető szakrális emlék. A Porta Egyesület aktivistái azóta is gondját viselik a keresztnek; virágokat ültetnek annak környezetében, eltávolítják a gyomokat, öntözik a növényeket, valamint füvet nyírnak, ha éppen úgy hozza a szükség. Június 19-én, szerdán délelőtt ismét felszámolták az időközben jócskán beindult gazosodást a helyszínen megjelent derék önkéntesek, továbbá – immáron hagyományosan – újrafestették a műtárgyhoz tartozó keresztet és fakerítést.

Részletek
Ferences világiak csatlakoztak a Wojtyla Ház önkénteseihez

Ferences világiak csatlakoztak a Wojtyla Ház önkénteseihez

2024. június 14. 12:24 | Aktivisták

A Ferences Világi Rendhez tartozó egyik fiatal kecskeméti házaspár és egy hölgy nemrégiben úgy határozott, szabadidejükben önkéntes munkát vállalnak a Wojtyla Barátság Központ sorsközössége javára. Krisztus-hitük talaján meghozott döntésüket nemes tettek követték. Áldozatos munkálkodásuknak köszönhetően péntek délelőtt megtisztult a gaznövényektől és minden eldobált szeméttől a szociális-közművelődési intézmény környezete. Hála és köszönet illeti mindhármukat önzetlen áldozatvállalásukért. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Kató néni 90

Kató néni 90

2024. április 22. 13:18 | Aktivisták

Jámbor Jánosné, a Wojtyla Barátság Központ hűséges önkéntese április 22-én töltötte be 90. életévét. Amint az alkalomból megtartott házi ünnepségen a szociális-közművelődési intézmény dolgozóinak, valamint önkéntestársainak elmondta, hosszú élete során jót-rosszat egyaránt megtapasztalt, beteg férjét évtizedeken át ápolta, ám ő csak a szépre emlékszik. A nehézségeket, a szomorúságot, a csalódásokat engedi a feledés homályába veszni. Kató néni ma is aktív a Wojtyla Házban. Krumplit, hagymát pucol, segít a konyhán, ha a szükség éppen úgy kívánja. A nyugalmazott tanítónénit Farkasné Pásztor Jolán, a népkonyha társalapítója, valamint Farkas Pál programszervező munkatárs köszöntötte kollégák gyűrűjében. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Emlékek a Föld napjáról

Emlékek a Föld napjáról

2024. április 22. 13:04 | Aktivisták

Az első Föld napján egy amerikai egyetemista, Denis Hayes felhívására 1970. április 22-én több mint 20 millió amerikai emelte fel szavát a Föld védelmében. Az akció jelentős változást hozott az USA életében. A levegő és a víz védelmében szigorodnak a törvények, és számos új környezetvédő szervezet alakult. 1990-ben már világmozgalommá vált. Mára még fontosabbá vált a Föld védelme: a bioszféra pusztulása, az ipari szennyezés, az őserdők pusztulása, az üvegházhatás olyan mértékű rombolást végez, hogy sürgetővé válik az összefogás. Magyarország elsőként csatlakozott az ünnephez. Ennek megfelelően a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai, valamint a Porta Egyesület önkéntesei immáron 19 esztendeje úgyszintén rendszeresen részt vesznek különféle környezetvédelmi akciókban, illetve csatlakoznak számos Föld-napi kezdeményezéshez, úgymint szemétszedés, hulladékgyűjtés köztereken, szakrális emlékek létrehozása, felújítása, környezetük gondozása és még hosszasan sorolhatnánk. A mellékelt felvételek 2012-ben készültek közösségi szemétszedés alkalmával, a két civil szervezet ellátottjai és aktivistái együttes közreműködésével. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Megtisztult a Wojtyla Ház csatornája

Megtisztult a Wojtyla Ház csatornája

2024. április 4. 12:26 | Aktivisták

Nemrégiben dugulás keletkezett a Wojtyla Barátság Központ csatornarendszerében, melynek elhárítására hagyományosan Facol Lajos, a szociális-közművelődési intézmény aranykezű ezermestere vállalkozott. Miután feltárta a hibát a kiváló szakember, rögvest nekifogott annak orvoslásához. Munkájának eredményeképpen – egy vállalkozó kompresszorának segítségével – csütörtök délben ismét használhatóvá vált a népkonyha szennyvízelvezető hálózata. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Jutalmat kaptak a szemétszedők

Jutalmat kaptak a szemétszedők

2023. november 9. 12:53 | Aktivisták

Ajándékcsomagokkal köszönték meg a két legaktívabb természetszerető aktivista önkéntes szemétszedését a kecskeméti Benkó Zoltán Szabadidőközpontban. A főszezonban Jobbágy Istvánné Katika, valamint Kispatakiné Szénási Melinda minden hétfőn járta a területet, és összeszedte az eldobált hulladékot. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Turul Koppány eredmények

Turul Koppány eredmények

2023. szeptember 20. 14:26 | Aktivisták

Szeptember 10-én a kiskunfélegyházi parkerdőben rendezte meg a Turul Koppány Íjászai Hagyományőrző és Sportegyesület, a jubileumi 50. Tűzmadár íjászversenyét, amely egyben a 2023-as versenysorozat döntő versenye is volt.

Részletek
Önkéntes fiatalok a Wojtylában

Önkéntes fiatalok a Wojtylában

2023. július 28. 13:48 | Aktivisták

Időről időre középiskolások segítik a Wojtyla Barátság Központ missziói tevékenységét. Árvai Gergő kilencedikes tanuló július első felében iskolai tanulmányokat érintő 50 órás önkéntes munkára jelentkezett Farkas P. József, a Wojtyla Ház alapító-igazgatója irodájában. Teljes odaadással, becsülettel, kifogástalanul végezte jószolgálatát két héten át. Őt ma Varga Botond váltotta, aki szintén két hetet tölt el a szociális-közművelődési intézményben édesanyja, Kolláth Andrea igazgatóhelyettes szakmai felügyelete alatt. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Új önkéntes munkálkodik a Wojtyla népkonyhán

Új önkéntes munkálkodik a Wojtyla népkonyhán

2023. július 17. 12:13 | Aktivisták

Időről időre középiskolások segítik a Wojtyla Barátság Központ missziói tevékenységét. Árvai Gergő kilencedikes tanuló iskolai tanulmányokat érintő 50 órás önkéntes munkára jelentkezett a közelmúltban Farkas P. József, a Wojtyla Ház alapító-igazgatója irodájában. Első alkalommal július 17-én, hétfőn láthatta őt a szociális-közművelődési intézmény sorsközössége. (Fotó: Mátyus István)

Részletek
Keresztgondozás több helyszínen

Keresztgondozás több helyszínen

A Porta Egyesület önkéntesei a nyári időszakban is rendszeresen kertészkednek – többek között – a Kiskunfélegyházi úti „Mercedes-keresztnél”, a Mezei utcában, a Belső-Szegedi útnál, valamint a Kurucz téri szakrális emlék közvetlen közelében, továbbá Révész István, a kecskeméti Nagytemplom egykori plébánosa, későbbi tábori püspök síremlékénél. Kedden és szerdán alig három órahossza alatt szinte teljesen újjávarázsolták ezen műemlékek övezetét. Mindemellett nyugodt szívvel kijelenthető, a rendszeres ápolás és locsolás eredményeképpen gyönyörűen fejlődnek a virágládákban elhelyezett növények.

Részletek
Amerikai önkéntesek a Wojtylában

Amerikai önkéntesek a Wojtylában

2023. május 26. 13:32 | Aktivisták

A Wojtyla Barátság Központ immáron tizennyolc éves története során több száz önkéntes segítő fordult meg az Egressy utcai népkonyha épületében. Ki anyagiakkal, ki munkaerejével, szaktudásával járul(t) hozzá a szociális intézmény fenntartóinak legfőbb törekvéséhez: hogy testi-lelki táplálékot biztosítsanak a hozzájuk betérő rászorultaknak. Legutóbb az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházának amerikai származású „elderei” (férfi misszionáriusai) csatlakoztak újra a Wojtyla Ház önkénteseinek egyre népesebb táborához. Jelenleg három kedves fiatalember erősíti Kecskeméten a „mormon” egyházat. A derék ifjak nemrégiben vállalták, hogy legalább kétheti rendszerességgel megjelennek a karitatív létesítmény konyhájában, hogy tevékeny közreműködésükkel támogassák a fenntartók missziói tevékenységét: részt vegyenek a tálalásban, ebédet osszanak, mosogassanak, miként a szükség éppen hozza. Clark Etherington Utah államból érkezett, Draper városából. Másfél év leforgása alatt tökéletesen megtanult magyarul. Eddig Szolnokon, Pécsett, Budapesten, Debrecenben tartózkodott, most pedig Kecskeméten teljesíti misszionáriusi feladatait. Conner Pedersen Salt Lake City-ből jött, hat hónapja tanulja intenzíven nyelvünket. Korábbi állomáshelye Pécs volt, nemrégiben került Kecskemétre. Robert Glenn eredeti lakóhelye New York. Onnan költözött Magyarországra. Kecskemét előtt Nyíregyházán szolgált. Egyöntetűen állították, tetszik nekik Kecskemét és örömmel töltik idejüket nálunk. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Frankó János, a Wojtyla Ház villanyszerelője

Frankó János, a Wojtyla Ház villanyszerelője

2023. április 5. 13:16 | Aktivisták

Az izsáki Off-Road Bázis Kft. ügyvezető-tulajdonosa gyakorta megfordul a Wojtyla Barátság Központban. Úgy is, mint a szociális-közművelődési intézmény sorsközösségének régi időktől fogva támogatója, valamint úgy is, mint épületgépészeti szakember, kivitelező. Szerdán a karitatív létesítmény kertjében elhelyezett világítóberendezések állapotát ellenőrizte, egyúttal üdvözölte a népkonyha gondozottjait. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Nagy Ervin, a Wojtyla sztárséfje

Nagy Ervin, a Wojtyla sztárséfje

2023. március 31. 19:14 | Aktivisták

Rendszerint „jobbkezével”, Domján Balázzsal érkezik egy-egy szombaton a Wojtyla Barátság Központba Nagy Ervin, a szociális-közművelődési intézmény egyik legközkedveltebb önkéntes főzőmestere – immáron sok-sok esztendeje. Az idők során együtt váltak legendává a népkonyha háza táján. Remek ízvilág jellemzi konyhaművészetüket, mellyel havonta több alkalommal is megajándékozzák a karitatív létesítmény immáron mintegy százharminc gondozottat számláló sorsközösségét. Péntek délután hitvestársával érkezett Nagy Ervin a Wojtylába, hogy megfelelő alapanyagokkal készüljön a következő fenséges főzésre. (Fotó: Mátyus István)

Részletek
A hölgyeket köszöntötték a Wojtylában

A hölgyeket köszöntötték a Wojtylában

2023. március 8. 15:18 | Aktivisták

Nőnap alkalmából a gyengébb nemhez tartozó önkénteseit, dolgozóit ünnepelte a Wojtyla Barátság Központ munkatársi közössége. A bensőséges eseményen meghatottan vettek át egy-egy szál virágot a népkonyhán szabadidejükben szolgálatot vállaló lelkes hölgyek. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Keresztgondozás két helyszínen

Keresztgondozás két helyszínen

2023. március 6. 12:14 | Aktivisták

A Porta Egyesület önkéntesei és a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai a téli időszakban is rendszeresen kertészkednek – többek között – a Kiskunfélegyházi úti „Mercedes-keresztnél”, valamint a Kurucz téri szakrális emlék közvetlen közelében. Hétfőn alig három órahossza alatt szinte teljesen újjávarázsolták a műemlékek övezetét.

Részletek
Kertészkedtek a Wojtyla Ház környékén

Kertészkedtek a Wojtyla Ház környékén

2023. február 24. 12:11 | Aktivisták

Gondos munkáskezek vették kezelésbe a Wojtyla Barátság Központ közvetlen környezetét. Az órákig tartó kertészkedés, parkgondozás, virágültetés hamar megérlelte gyümölcsét. Tisztaság, frissesség, tökéletes rendezettség fogadta péntek délben az Egressy utca 5/b. előtt járókat-kelőket. Minden túlzás nélkül kijelenthető: teljes szépségében pompázik Kecskemét belvárosának eme pazar szeglete. Hála és köszönet a népkonyha gondozottjainak, valamint a Porta Egyesület önkénteseinek, akik a munkálatokban részt vettek.

Részletek
Csatornát tisztítottak a Wojtyla Ház támogatói

Csatornát tisztítottak a Wojtyla Ház támogatói

2023. február 15. 11:24 | Aktivisták

A Wojtyla Barátság Központ régi patrónusa, Deák Ferenc bádogosmester munkatársai nemrégiben merész elhatározásra jutottak. Eldöntötték, a kedvező időjárásra tekintettel közös erőfeszítéssel, létrán állva kitisztítják a népkonyha utcafronti ereszcsatornáját. A nemes cselekedetre szerda délelőtt került sor az Egressy utcai szociális-közművelődési intézmény előterében. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Kertészkedés a Wojtyla Ház környékén

Kertészkedés a Wojtyla Ház környékén

2022. november 14. 13:21 | Aktivisták

Gondos munkáskezek vették kezelésbe a Wojtyla Barátság Központ közvetlen környezetét. Az órákig tartó kertészkedés, parkgondozás – a lehullott falevelek zsákokba gyűjtése – hamar megérlelte gyümölcsét. Tisztaság, frissesség, tökéletes rendezettség fogadta hétfő délben az Egressy utca 5/b. előtt járókat-kelőket. Minden túlzás nélkül kijelenthető: teljes szépségében pompázik Kecskemét belvárosának eme pazar szeglete. Hála és köszönet a Porta Egyesület önkénteseinek és a Wojtyla népkonyha gondozottjainak, akik a munkálatokban részt vettek. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Külföldön élő lengyelek tanácskoztak Varsóban, a Lengyelek Világkongresszusán

Külföldön élő lengyelek tanácskoztak Varsóban, a Lengyelek Világkongresszusán

2022. szeptember 15. 09:21 | Aktivisták

Szeptember 3-án vette kezdetét Varsóban a külföldön élő lengyelek (Polonia) Világkongresszusa „Ország-Emigráció” címmel. A nagyszabású eseményen részt vett Irena Leśnikowska-Harangi Kiskunfélegyházán élő és egy helyi iskolában tanító lengyel nemzetiségű pedagógus, aki egyben tudósítója is volt a rendezvénynek.

Részletek
Kertészkedés és mázolás a Tormási-keresztnél

Kertészkedés és mázolás a Tormási-keresztnél

2022. szeptember 14. 12:24 | Aktivisták

2014 augusztusában Tormási Attila, a Tormási Autóház tulajdonosa támogatásával, a Porta Egyesület szervezésében került jelenlegi helyére és újult meg a Kiskunfélegyházi út körforgalmi csomópontja közelében ma is látható, Krisztus szenvedésére és kínhalálára, illetve csodálatos feltámadására emlékeztető szakrális emlék. A Porta Egyesület aktivistái a Wojtyla Barátság Központ gondozottjaival karöltve azóta is gondját viselik a keresztnek; virágokat ültetnek annak környezetében, eltávolítják a gyomokat, öntözik a növényeket, valamint füvet nyírnak, ha éppen úgy hozza a szükség. Szeptember 14-én délelőtt ismét felszámolták az időközben jócskán beindult gazosodást a helyszínen megjelent derék önkéntesek, továbbá újrafestették a műtárgyhoz tartozó fakerítést.

Részletek
Ismét nagyot alkotott a wojtylások aranykezű ezermestere

Ismét nagyot alkotott a wojtylások aranykezű ezermestere

2022. május 11. 17:19 | Aktivisták

Facol Lajos, akit a Wojtyla Barátság Központ környékén mindenki aranykezű ezermesterként tart számon, – immáron megszokott módon – komoly munkába fogott az elmúlt napokban. Sok-sok órányi megfeszített munkájával, remek kézügyességével, kiváló szerszámismeretével, szaktudásával teljesen átalakította, felújította, majd végül összeállította és új helyére szerelte a népkonyha régi, jól bevált mosogatóját. A kitűnő szakember munkáját – melynek ellenértéke több százezer forintot kóstál – két szóval lehet igazán jellemezni: precíz és kifogástalan. Ezért – no meg önzetlen szeretete, nagylelkűsége okán – tartja Lajost oly nagy becsben a szociális intézmény sorsközössége – a karitatív létesítmény munkatársaival, önkénteseivel, támogatóival egyetemben. Annál is inkább, mert szakipari tevékenysége mellett anyagiakkal úgyszintén szolgálja Kecskemét elesettjeit – immáron hosszú esztendők óta.

Részletek
Keresztgondozás öt helyszínen

Keresztgondozás öt helyszínen

2022. május 10. 12:18 | Aktivisták

A Porta Egyesület önkéntesei és a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai gyomláltak, gereblyéztek, továbbá öntöztek, szemetet szedtek a Kiskunfélegyházi úti „Mercedes-keresztnél”, valamint a Kurucz téri, a Mezei utcai, és a Belső-Szegedi úti szakrális emlék közvetlen közelében, illetve a Szentháromság temetőben, Révész István tábori püspök sírjánál. Alig három órahossza alatt szinte újjávarázsolták a műemlékek övezetét, majd legvégül közös erővel elszállították az összegyűjtött, oda nem illő tereptárgyakat. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Megszépült a Wojtyla tér kertje

Megszépült a Wojtyla tér kertje

2022. április 30. 20:32 | Aktivisták

Szorgos kerti munkával köszöntötte a tavaszt a Wojtyla Barátság Központ két lelkes önkéntese, Fehér Tímea és Daróczi István. Tímea hosszú évek óta ápolja, féltőn óvja a népkonyhához és környezetéhez tartozó zöldövezetet. Ami a gyomtalanítást, fűnyírást, öntözést illeti, ezúttal a szociális-intézmény egyik leghűségesebb rászorultja szegődött társául - István személyében. Közös jószolgálati tevékenységük eredményét immáron teljes pompájában láthatják az Egressy utcában és környékén járók-kelők. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Keresztgondozás a Kurucz téren

Keresztgondozás a Kurucz téren

2022. április 6. 15:32 | Aktivisták

A Porta Egyesület önkéntesei és a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai gyomláltak, gereblyéztek, továbbá öntöztek, szemetet szedtek a Kurucz téri szakrális emlék közvetlen közelében. Alig két órahossza alatt szinte újjávarázsolták a műtárgy övezetét, majd legvégül közös erővel elszállították az összegyűjtött „oda nem illő tereptárgyakat”. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Kertészkedtek a Wojtyla Ház környékén

Kertészkedtek a Wojtyla Ház környékén

2022. március 23. 11:51 | Aktivisták

Gondos munkáskezek vették kezelésbe a Wojtyla Barátság Központ közvetlen környezetét. Az órákig tartó kertészkedés, parkgondozás hamar megérlelte gyümölcsét. Tisztaság, frissesség, tökéletes rendezettség fogadta csütörtök délben az Egressy utca 5/b. előtt járókat-kelőket. Minden túlzás nélkül kijelenthető: teljes szépségében pompázik Kecskemét belvárosának eme pazar szeglete. Hála és köszönet a népkonyha gondozottjainak és önkénteseinek, akik a munkálatokban részt vettek. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Bútorokat szállított Facol Lajos

Bútorokat szállított Facol Lajos

2022. március 16. 15:39 | Aktivisták

A Wojtyla Barátság Központ egyik leghűségesebb önkéntese, Facol Lajos hosszú évek óta szolgálja a népkonyha sorsközösségét – önzetlenül, végtelen jóindulattal, szeretettel. A karitatív létesítmény kiváló ezermestere nem csak a szociális intézmény épületében javít kerékpárokat, meghibásodott eszközöket vagy éppen sérült berendezési tárgyakat, gyakorta a gondozottak lakására is elfárad, hogy szereljen, fúrjon, faragjon – egyéni kívánság szerint. Mindemellett a szállítási feladatokból úgyszintén jócskán kiveszi részét. Akárcsak szerdán, amikor szobabútor-adományt juttatott el egy rászorultnak.

Részletek
Külföldi önkéntesek is segítik a Wojtyla Ház misszióját

Külföldi önkéntesek is segítik a Wojtyla Ház misszióját

2021. december 26. 14:13 | Aktivisták

Immáron két esztendeje látogatják heti rendszerességgel a Wojtyla Barátság Központ népkonyháját az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházának nővérei, hogy ebédosztás idején kezük munkájával támogassák a szociális intézmény konyhai dolgozóit, amikor a kiszolgálóhelyiségben legnagyobb a sürgés-forgás. Csütörtökön egy magyar és két amerikai lány tette tiszteletét a karitatív létesítmény épületében, ahol mély alázattal, szilárd elkötelezettséggel végezték el a rájuk bízott feladatokat. Szenteste napján pedig egy finnországi illetőségű fiatalember érkezett a Wojtyla Házba, hogy tevékenyen részt vegyen több száz adag étel felszolgálásában. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Kishonti László: Rossz a világ, de én tudok repülni benne

Kishonti László: Rossz a világ, de én tudok repülni benne

2021. június 4. 15:22 | Aktivisták

A széchenyivárosi buszforduló környékének üde színfoltja egy életvidám, fiatalos, sportos külsejű nyugdíjas úriember. Kishonti László 77. életévében jár. Kamaszos tempóban rántja fel görkorcsolyáját, majd rója köreit Kecskemét legújabb közlekedési alközpontjában. Vajon honnan ered e szenvedélye? – beszélgettünk vele minap egy-egy csésze kávét szürcsölgetve.

Részletek
Keresztek környékét szépítették

Keresztek környékét szépítették

2021. május 19. 13:43 | Aktivisták

A tavasz beköszöntére is tekintettel a Wojtyla Barátság Központ és a Porta Egyesület aktivistái ismét körbejárták Kecskemét legismertebb szakrális emlékeit és megtisztították környezetüket az „odatévedt” hulladékoktól, kapáltak, egyúttal megöntözték a virágokat. A Mezei utcai, Belső-Szegedi úti, valamint a Kurucz téri Krisztus-kereszteket immáron eredeti pompájában láthatják az arra járók-kelők.

Részletek
Szemetet szedtek a Szabadidőközpontban a Wojtyla Ház és a Porta Egyesület önkéntesei

Szemetet szedtek a Szabadidőközpontban a Wojtyla Ház és a Porta Egyesület önkéntesei

2021. május 10. 13:28 | Aktivisták

Május elején elindította legújabb környezetvédelmi kezdeményezését a Wojtyla Barátság Központ sorsközössége, a Porta Egyesület aktivistáival karöltve. A népkonyha és a civil szervezet közös „Zöld programjának” keretében – a hivatásos takarítók munkáját támogatva, elősegítve – rövidesen megtisztul a szétdobált hulladéktól számos kecskeméti köztér. Az együttes akció első fázisában a Benkó Zoltán Szabadidőközpont kerül tevékenységük középpontjába. A hírös város egyik ékkövének számító pihenőhely főbejárata mentén, mindenekelőtt a padoknál, lelkes önkéntesek hétről hétre összegyűjtik a látogatók által illegálisan hátrahagyott cigarettacsikkeket, chipses zacskókat és ezekhez hasonló, oda nem illő „tereptárgyakat”. Emellett 8 darab szemétgyűjtőt is kihelyeznek a szövetség munkatársai. Ezek közül 3 darabot a Porta Egyesület finanszírozásában szereznek be, a fennmaradó 5-re pedig támogatókat keresnek.

Részletek
Szemetet szedtek a Szabadidőközpontban a Wojtyla Ház és a Porta Egyesület önkéntesei

Szemetet szedtek a Szabadidőközpontban a Wojtyla Ház és a Porta Egyesület önkéntesei

2021. május 3. 16:09 | Aktivisták

Május elején elindította legújabb környezetvédelmi kezdeményezését a Wojtyla Barátság Központ sorsközössége, a Porta Egyesület aktivistáival karöltve. A népkonyha és a civil szervezet közös „Zöld programjának” keretében – a hivatásos takarítók munkáját támogatva, elősegítve – rövidesen megtisztul a szétdobált hulladéktól számos kecskeméti köztér. Az együttes akció első fázisában a Benkó Zoltán Szabadidőközpont kerül tevékenységük középpontjába. A hírös város egyik ékkövének számító pihenőhely főbejárata mentén, mindenekelőtt a padoknál, lelkes önkéntesek hétről hétre összegyűjtik a látogatók által illegálisan hátrahagyott cigarettacsikkeket, chipses zacskókat és ezekhez hasonló, oda nem illő „tereptárgyakat”. Emellett 8 darab szemétgyűjtőt is kihelyeznek a szövetség munkatársai. Ezek közül 3 darabot a Porta Egyesület finanszírozásában szereznek be, a fennmaradó 5-re pedig támogatókat keresnek. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Friss virágok a nagy nyári melegben

Friss virágok a nagy nyári melegben

2018. június 16. 11:22 | Aktivisták

Karol Wojtyla Barátság Központ önkéntesei szombaton sem pihennek. Szó szerint! Hétköznapokon másutt látnak el feladatokat, hétvégeken pedig irány a Wojtyla Ház. Ügyeletet vállalnak, vagy csak úgy bejönnek, mert szívük ide húzza őket. Mosogatnak, söprögetnek a népkonyha udvarán és utcafrontján, kertet öntöznek vagy éppen virágokat helyeznek Szent II. János Pál pápa szobra és a „Az örök élet kenyere” Krisztus-kereszt mellé. Talán mondani sem kell, hogy mindezt ingyen, fizetség nélkül teszik. Igazán példamutató! Ez ám a szeretet és odaadás! (Fotók: Mátyus István)

Részletek
72 óra kompromisszumok nélkül a Wojtyla Házban

72 óra kompromisszumok nélkül a Wojtyla Házban

2017. október 14. 11:30 | Aktivisták

Háromnapos önkéntes ifjúsági akció keretében fiatalok arra vállalkoztak, hogy részt vesznek a Karol Wojtyla Barátság Központot és közvetlen környezetét érintő munkálatokban: szombaton három leány és két fiú takarított kívül belül, reggelit készítettek az intézmény gondozottjainak, délben ebédet szolgáltak fel és még hosszasan sorolhatnánk, mi minden hasznosat végeznek három nap alatt. A 72 óra kompromisszumok nélkül egy szociális önkéntes akció, amelyet három történelmi keresztény egyház szervez. Vállalkozó szellemű fiatalok csoportjai országszerte arra szánják három napjukat, hogy másoknak segítsenek. Az akció Magyarország fiatalságát - elsősorban a középiskolás és az egyetemista korosztályt - hívja közös összefogásra, hogy együtt tegyenek másokért, környezetükért. Országszerte fiatalok kisebb-nagyobb csoportjai 72 órán keresztül teljesítenek közhasznú feladatokat: intézmények, játszóterek felújítását, erdőtakarítást, szociális segítségnyújtást, kulturális műsorok szervezését különböző közösségeknek (fogyatékkal élőknek, időseknek), stb. A csoportok csütörtök este tudják meg, mi lesz a feladatuk a három nap során. Nemcsak munka vár rájuk, hanem alkotás is: a csapat maga tervezheti meg a kivitelezést pénteken, szombaton jöhet a konkrét tevékenység, vasárnap pedig a lezárás, értékelés következik. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Önkéntes fiatalok munkálkodnak a Wojtyla népkonyhán

Önkéntes fiatalok munkálkodnak a Wojtyla népkonyhán

2017. július 4. 11:12 | Aktivisták

Időről időre középiskolások segítik a Wojtyla Barátság Központ missziói tevékenységét. Palásti Péter, a Katona József Gimnázium tízedik osztályos tanulója két másik diák mellett iskolai tanulmányokat érintő 50 órás önkéntes munkára jelentkezett a közelmúltban Farkas P. József, a Wojtyla Ház alapító-igazgatója irodájában. Milyen tapasztalatokkal gazdagodott ez idáig? – kíváncsiskodtunk nála egy hét elteltével. (Fotó: Mátyus István)

Részletek
Szociális munkás foglalkozott a gondozottakkal szombaton a Wojtyla Házban

Szociális munkás foglalkozott a gondozottakkal szombaton a Wojtyla Házban

2016. október 15. 17:21 | Aktivisták

Amint korábban megírtuk, Tóthné Rontó Gyöngyvér személyében olyan rátermett önkéntesre talált a Karol Wojtyla Barátság Központ vezetősége, aki szombatonként - szükség esetén, egyéni megállapodás alapján akár vasárnap is - 8 órától 11-ig foglalkozik az ellátottak ügyes-bajos gondjaival a népkonyhán. Alig néhány hónapos eddigi munkásságának immáron gyümölcse is termett; számos hátrányos helyzetű, elesett ember problémájára talált megoldást. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szociális munkás foglalkozott a gondozottakkal szombaton a Wojtyla Házban

Szociális munkás foglalkozott a gondozottakkal szombaton a Wojtyla Házban

2016. október 8. 10:20 | Aktivisták

Amint korábban megírtuk, Tóthné Rontó Gyöngyvér személyében olyan rátermett önkéntesre talált a Karol Wojtyla Barátság Központ vezetősége, aki szombatonként – szükség esetén, egyéni megállapodás alapján akár vasárnap is – 8 órától 11-ig foglalkozik az ellátottak ügyes-bajos gondjaival a népkonyhán. Alig néhány hónapos eddigi munkásságának immáron gyümölcse is termett; számos hátrányos helyzetű, elesett ember problémájára talált megoldást. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
72 óra kompromisszumok nélkül a Wojtyla Házban – nyár után ősszel is

72 óra kompromisszumok nélkül a Wojtyla Házban – nyár után ősszel is

2016. október 8. 09:57 | Aktivisták

Háromnapos önkéntes ifjúsági akció keretében - június után immáron másodszor az évben - fiatalok arra vállalkoztak, hogy részt vesznek a Karol Wojtyla Barátság Központot és közvetlen környezetét érintő munkálatokban: szombaton három leány és három fiú takarított kívül belül, reggelit készítettek az intézmény gondozottainak és még hosszasan sorolhatnánk, mi minden hasznosat végeznek három nap alatt. A 72 óra kompromisszumok nélkül egy szociális önkéntes akció, amelyet három történelmi keresztény egyház szervez. Vállalkozó szellemű fiatalok csoportjai országszerte arra szánják három napjukat, hogy másoknak segítsenek. Az akció Magyarország fiatalságát - elsősorban a középiskolás és az egyetemista korosztályt - hívja közös összefogásra, hogy együtt tegyenek másokért, környezetükért. Országszerte fiatalok kisebb-nagyobb csoportjai 72 órán keresztül teljesítenek közhasznú feladatokat: intézmények, játszóterek felújítását, erdőtakarítást, szociális segítségnyújtást, kulturális műsorok szervezését különböző közösségeknek (fogyatékkal élőknek, időseknek), stb. A csoportok csütörtök este tudják meg, mi lesz a feladatuk a három nap során. Nemcsak munka vár rájuk, hanem alkotás is: a csapat maga tervezheti meg a kivitelezést pénteken, szombaton jöhet a konkrét tevékenység, vasárnap pedig a lezárás, értékelés következik. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
72 óra kompromisszumok nélkül a Wojtyla Házban

72 óra kompromisszumok nélkül a Wojtyla Házban

2016. június 11. 11:21 | Aktivisták

Háromnapos önkéntes ifjúsági akció keretében három fiatal vállalkozott arra, hogy részt vegyen a Karol Wojtyla Barátság Központ környezetében ültetett növények öntözésében, ráadásul még az intézmény területén is takarítottak szombaton: kívül-belül. A 72 óra kompromisszumok nélkül egy szociális önkéntes akció, amelyet három történelmi keresztény egyház szervez. Vállalkozó szellemű fiatalok csoportjai országszerte arra szánják három napjukat, hogy másoknak segítsenek. Az akció Magyarország fiatalságát - elsősorban a középiskolás és az egyetemista korosztályt - hívja közös összefogásra, hogy együtt tegyenek másokért, környezetükért. Országszerte fiatalok kisebb-nagyobb csoportjai 72 órán keresztül teljesítenek közhasznú feladatokat: intézmények, játszóterek felújítását, erdőtakarítást, szociális segítségnyújtást, kulturális műsorok szervezését különböző közösségeknek (fogyatékkal élőknek, időseknek), stb. A csoportok csütörtök este tudják meg, mi lesz a feladatuk a három nap során. Nemcsak munka vár rájuk, hanem alkotás is: a csapat maga tervezheti meg a kivitelezést pénteken, szombaton jöhet a konkrét tevékenység, vasárnap pedig a lezárás, értékelés következik. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Kecskemét főkertésze a Wojtyla Házban

Kecskemét főkertésze a Wojtyla Házban

2016. április 25. 11:21 | Aktivisták

Hétfő délelőtt Nagy Ágnes, Kecskemét főkertésze volt a Karol Wojtyla Barátság Központ vendége. Ő határozza meg, hagyja jóvá, milyen fákat, virágokat ültessenek a város közterein, hol mennyi szorul cserére. Maga is meglepődött, hányan érdeklődnek Kecskemét zöldfelületének mindenkori állapota, rendezettsége iránt az intézmény gondozottai közül. Nem telt el hosszú idő, mire kiderült: a hátrányos helyzetű emberek éppoly jól ismerik Kecskemét közterületeinek fáit, növényeit, mint bármi más az utcán. Sőt, akadtak igazi szakemberek is a nagyszámú hallgatóság között. Ők pontosan meg tudták állapítani, milyen fák láthatók a vetítővásznon. A főkertész asszony fényképeken mutatta be ugyanis, hogy kertészeti szempontból milyen sok igényesen kialakított fás-bokros közterülettel büszkélkedhet Kecskemét városa. Alföldi település lévén mindig is divatos volt itt a kertgazdálkodás, azonban nem csak családi házas övetekben található dús növényzet, hanem lakótelepek betondzsungelében is fellelhető jó néhány fás terület; alattuk autók parkolnak vagy éppen fagyit nyalogató gyerekek beszélgetnek a nagy nyári hőségben. De van olyan kocsma Kecskeméten, amelyek előterét muskátlik díszítik virágos ládában - egy-egy kerékpár oldalához rögzítve. És még nem is beszéltünk az Arborétumról, a Benkó Zoltán Szabadidőközpontról, az épületekre futtatott növényekről. Több tanulsággal szolgált a délelőtti interaktív előadás: egyebek mellett kiderült, hogy a város tele van olyan értékekkel, melyeket legfeljebb az idelátogató turisták értékelnek, mi magunk azonban jobbára észre sem veszünk. Továbbá lehet egy ház kívülről szegényes, az előtte lévő gazdagon beültetett, rendezett előkert látványa mindent elárul gazdájáról – a szó legnemesebb értelmében. – „Bájos város Kecskemét. Legyen szemünk meglátni benne a szépet. A kicsi is nagyon sokat számít, ha megtesszük. Mindegy, hogy mennyit cselekszünk, keveset vagy sokat, lényeg, hogy megtegyük.” – köszönt el a gondozottaktól Nagy Ágnes, Kecskemét főkertésze. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Köztéri illemhelynek, szemétlerakónak használják a Romkertet

Köztéri illemhelynek, szemétlerakónak használják a Romkertet

2016. április 15. 16:19 | Aktivisták

Kecskemét – A Karol Wojtyla Barátság Központ munkatársai és ellátottai elhatározták, nem nézik tétlenül, hogy szeretett városuk nevezetes közterei gondozatlan állapotban maradjanak. Először népkonyhájuk környezetét tették teljesen rendbe, majd péntek délelőtt a főtéri Romkertben végeztek lomtalanítást, gyűjtötték össze az ott talált hulladékot, mindenféle eldobált szemetet. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Szabó Antal a Miatyánkról – Előadás a Wojtyla Házban

Szabó Antal a Miatyánkról – Előadás a Wojtyla Házban

2016. április 13. 11:52 | Aktivisták

Krisztus főpapi imádsága volt Szabó Antal vállalkozó, a Wojtyla Ház kezdetektől való híve, támogatója előadásának mai témája a kecskeméti népkonyha ebédlőjében. Az időközben párbeszéddé alakult esemény végén bibliai témában kérdezhettek is a bócsai Poli-Farbe Kft. tulajdonosát a Wojtyla sorsközösség szegényei. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Változatok egy témára – Kertgondozás wojtylás módra (4. nap)

Változatok egy témára – Kertgondozás wojtylás módra (4. nap)

2016. április 11. 17:02 | Aktivisták

Negyedik napjához érkezett a Karol Wojtyla Barátság Központ munkatársainak és gondozottainak vállalása: díjmentesen megtisztítják a népkonyha környékének köztéri kertjeit, metszik, öntözik a dísznövényeket, füvet nyírnak. Hétfő délelőtt a Horog utca Mezei utca felőli vége következett. Ott végzett kertgondozási munkálatokat a Wojtyla Ház négy munkatársa. Amint a mellékelt fotókon kitűnik, igyekezetük nem volt hiábavaló; újul-szépül a Horog utca első fele is. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Wojtylások ültettek virágokat két kecskeméti Krisztus-kereszt mellett

Wojtylások ültettek virágokat két kecskeméti Krisztus-kereszt mellett

2016. április 8. 19:27 | Aktivisták

A Mezei utcai és Kurucz téri szakrális emlékek környezetét már ugyan egy hete rendbe tették a Wojtyla Ház munkatársai, azonban hűek maradtak ígéretükhöz: folyamatosan öntöznek, és virágokat is ültetnek a Krisztus-keresztek melletti ágyásokba. A Mezei utcán kezdtek péntek délután, és alig háromnegyed óra elmúltával már gyönyörködhettek is a növényekben az arrafelé járók-kelők. A Kinizsi utca sarkán folytatták, így másfél órával később teljes pompájában díszeleghetett mindkét Krisztus-kereszt, hirdetve a Megváltó dicsőségét. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Woltylások ápolják a köztéri kerteket – 3. nap

Woltylások ápolják a köztéri kerteket – 3. nap

2016. április 6. 14:29 | Aktivisták

Harmadik napja tart a Karol Wojtyla Barátság Központ közterületi kertgondozási akciója Kecskeméten. A népkonyha dolgozói és gondozottai vállalták, hogy egy héten belül újjávarázsolják a szociális intézmény telephelye – Egressy utca 5/b – környezetében lévő köztéri kerteket. Metszés, gallyak eltakarítása, szemétgyűjtés, sepregetés – ez volt a mai „menü”. – Döbbenetes, hogy miket dobnak el köztereken egyesek. Ehhez már fantázia kell – mondta egyikük szemétszedés közben. Sok gyalogos és kerékpáros járt ma is arrafelé. Látván az út mentén serénykedő önkénteseket, meg-megálltak néhányan, hogy „megcsodálják” őket, beszélgessenek velük egy-két percet. Nem volt ritka, hogy valaki elsuhant kerékpárral a munkások mellett, majd hátrafordította tekintetét: jéééé, önkéntesek. Van még olyan, hogy valaki ingyen dolgozik? Igen, van! És pont a legelesettebbek... (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Délelőtti torna Probojáczné Túri Évával a Wojtyla Házban

Délelőtti torna Probojáczné Túri Évával a Wojtyla Házban

2016. április 5. 15:34 | Aktivisták

Kerti munkák mellett más esemény is emelte a keddi nap fényét a kecskeméti Karol Wojyla Barátság Központban: a népkonyha ebédlőjében tornaórát tartott egy kedves, mosolygós hölgy, Probojáczné Túri Éva. Róla tudni érdemes, hogy sok éven át a Damjanich János Általános Iskola igazgatója, Kecskemét Közgyűlésének képviselője volt. Munkáját több díjjal és kitüntetéssel ismerték el, egyebek mellett a Magyar Köztársaság Bronz Érdemkeresztjét is átvehette. Szívügyének tekinti, hogy a rendszeres mozgás népszerűsítésével, tornagyakorlatok bemutatásával példát mutasson mindazoknak, akiket egy kicsit is érdekel saját egészségi állapotuk. A mai wojtylás tornaórán kivételesen kevesebben jelentek meg a szokásosnál, mert jelenleg többen betegek, de ők is jelezték, következő alkalommal mindenképpen eljönnek, hogy megmozgassák elfáradt, itt-ott fájó tagjaikat. – A tornagyakorlatokat mindig úgy alakítom ki, hogy azok megfeleljenek a résztvevők egészségi állapotának. Ha tehát valakinek fájdalmat okoz egy adott mozgási ütem, esetleg szédül tőle, lehet lassítani, illetve elhagyni a kellemetlenséget okozó részeket. Mert mozogni minden korban, és egészségi állapotban érdemes. Ha még nem alakultak ki betegségek, azért, ha pedig már megvan a baj, akkor azért – hívta fel a figyelmet Probojáczné Túri Éva a gyakorlatok közben. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Kerti munkák „újratöltve”

Kerti munkák „újratöltve”

2016. április 5. 14:55 | Aktivisták

Kedd délelőtt folytatódott a hétfőn elkezdett kerti munka, melyet a Wojtyla Ház munkatársi közössége kezdeményezett annak érdekében, hogy rendezett állapotban legyenek az Egressy utcát és környékét övező köztéri kertek. Ma füvet nyírtak, szemetet szedtek és növényeket öntöztek a Karol Wojtyla Barátság Központ munkatársai, önkéntesei. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Wojtylások teszik rendbe a népkonyha környékének köztéri kertjeit

Wojtylások teszik rendbe a népkonyha környékének köztéri kertjeit

2016. április 4. 15:55 | Aktivisták

A Karol Wojtyla Barátság Központ munkatársai elhatározták, nem nézik tétlenül, hogy gondozatlan állapotban maradjon népkonyhájuk környezete, a kecskeméti Egressy utca és környékének köztéri kertjei. Szegénység ide vagy oda; meg nincs idő semmire, mert lassan oda jutunk, hogy éjjel-nappal dolgozni kell; és haza kell hozni a gyereket az iskolából; no meg ki főz otthon… Olcsó kifogások helyett – napi munkahelyi teendőik mellett – vették a kapát, gereblyét, a metszőollót, és hétfő délelőtt nekiláttak, hogy rendbe tegyék a környékbeli kertek fáit, dísznövényeit. A munkálatok egész héten zajlanak, tehát rövidesen folyt. köv. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Wojtylások tették rendbe a Krisztus-keresztek környezetét

Wojtylások tették rendbe a Krisztus-keresztek környezetét

2016. április 1. 15:21 | Aktivisták

Kecskemét – A Mezei utcai Krisztus-kereszt környékén járókelők fűnyíró zajára lehettek figyelmesek ma délelőtt. Neeem, nem az önkormányzati cég munkatársai serénykedtek ott, habár sokaknak nagyon úgy tűnhetett. A Wojtyla népkonyha hátrányos helyzetű, nélkülöző önkéntesei kapáltak, gereblyéztek, nyírtak füvet, szedtek szemetet a szakrális emlék 40 méteres környezetében Varga Brigitta, a Karol Wojtyla Barátság Központ munkatársának vezetésével (fűnyíróval az első képen). Majd’ térdig érő gaz fogadta őket 9 óra tájékán, amikor megjelentek a Mezei utcában, és alig másfél óra alatt szinte újjávarázsolták az 1899-ben Bencsik Magdolna által emeltetett Krisztus-kereszt környezetét. Majd tették ugyanezt a Kurucz téri szakrális emlék esetében is. Mondják egyesek: a szegény emberek egytől egyig megérdemlik sorsukat, hisz lusták, nem szeretnek dolgozni, piszkosak, és környezetüket sem tartják rendben. Biztos? Akkor hogyan készülhettek a mellékelt felvételek… (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Dr. Pánczél Gyula tüdőgyógyász tartott előadást a Wojtyla Házban

Dr. Pánczél Gyula tüdőgyógyász tartott előadást a Wojtyla Házban

2016. március 31. 16:08 | Aktivisták

A tüdőbetegségek megelőzésében és gondozásában kiemelkedő eredményeket elért szakember nem ismeretlen a Karol Wojtyla Barátság Központ mintegy százharminc állandó gondozottja előtt. Részint, mert nem ez volt az első alkalom, hogy az intézménybe látogatott, egyúttal – mint előadása során kiderült – több wojtylást személyesen is gyógyított. Dr. Pánczél Gyula, a kecskeméti tüdőgondozó és tüdőszűrő állomás vezető főorvosa elsősorban saját szakterületét érintette az időközben kötetlen, vidám beszélgetéssé „fajult” előadásában. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
József névnapot ünnepelt a Wojtyla Ház kollektívája

József névnapot ünnepelt a Wojtyla Ház kollektívája

2016. március 18. 15:01 | Aktivisták

József névnapot ünnepelt ma délelőtt a Wojtyla Ház kollektívája. Farkas Józsefet, a központ alapító-igazgatóját köszöntettük, hogy a Sándorokkal és a Benedekekkel együtt hozzák a meleget. Illetve feleségét Farkasné Pásztor Jolánt is megünnepeltük születésnapja alkalmából. Őket Farkas Pál köszöntötte fel a kollektív nevében. Ajándékunk torta, bor, szivar és virág volt. Illetve Csasztvan Sándort is köszöntöttük névnapja alkalmából, aki nem olyan régen tagja a kollektívának.

Részletek
Tavaszi munkálatok a Wojtyla Ház kertjében

Tavaszi munkálatok a Wojtyla Ház kertjében

2016. március 16. 10:50 | Aktivisták

A tegnapi esős időjárás után napsütéses tavaszi kikelet köszöntötte reggel a Wojtyla Ház munkatársait. Elérkezettnek találták tehát az időt, hogy megkezdjék a talajelőkészítési munkálatokat a Karol Wojtyla Barátság Központ virágoskertjében. A napi rutinná vált utcai takarítást követően hamar ásók kerültek elő az udvari kamrából, majd Farkasné Pásztor Jolán, az intézmény társalapítója irányításával ténylegesen is kezdetét vették a tavaszi kerti munkálatok. Szorgos kezek mozgatták az ásót; alig néhány óra elteltével szinte rá sem lehetett ismerni az eddig téli álmot alvó előkertre. Virágföld került az ágyásokba, majd árnyékliliom gumókat ültettek az aprócska vájatokba. Megállapították: nem csupán hasznosan telt a délelőtt, de látványos is a végeredmény.

Részletek
Krisztus-keresztet ment Orgoványon a Porta Egyesület

Krisztus-keresztet ment Orgoványon a Porta Egyesület

2016. március 15. 17:32 | Aktivisták

Nemrégiben Orgoványon keresztül vezetett Farkas P. József, a Karol Wojtyla Barátság Központ alapító igazgatója, a Porta Közhasznú Egyesület szervezőjének útja. A település központjától mintegy 600 méterre, a Molnár Gergely utca és a Majsai út kereszteződésében gépkocsijából kitekintve egy meglehetősen elhanyagolt, fából készült Krisztus-keresztre lett figyelmes. Megállt autójával, hogy közelebbről is szemügyre vegye a szakrális emléket. Azonnal észlelte: e kereszt felújítása bizony elkerülhetetlen. Ugyan nem nevezhető teljesen elhagyottnak, mert virágok mindig vannak mellette, de ha záros határidőn belül nem renoválják, a faanyag teljesen elkorhad, s ekkor elkerülhetetlenné válik a kegyhely felszámolása. Ezt megelőzendő Farkas P. József úgy határozott, az általa vezetett Porta Közhasznú Egyesület Szent Ilona keresztkörének bevonásával megmenti a szakrális emléket. Helyszíni bejáráson tárgyalt Czár János orgoványi plébánossal, aki megígérte: minden tőle telhetőt elkövet, hogy a Krisztus-kereszt mielőbb méltó állapotban fogadhassa az arra járó híveket, egyben felajánlotta segítségét Farkas P. Józsefnek. A témára hamarosan visszatérünk.

Részletek
Wojtylások a főtéri ünnepi megemlékezésen

Wojtylások a főtéri ünnepi megemlékezésen

2016. március 15. 14:40 | Aktivisták

Kecskemét – Eshet eső, fújhat szél, a Wojtyla Házban mindig akadnak legalább néhányan, akik – ha úgy adódik – hóval, fagyal, sárral dacolva is eljönnek ünnepi megemlékezéseinkre. Nem parancsszóra teszik, hisz akkor is részt vennének ilyen rendezvényeken, ha senki nem mondaná nekik; őszintén, tiszta szívvel, hittől, meggyőződéstől vezérelve teszik tiszteletüket az emlékező tömegben. Március 15. délelőttjén zápor hullott Kecskemét főterén. És ők mégis ott voltak - némelyek vékony ruhában megfázva, lázas betegen. Jól láthatók a mellékelt felvételeken. A Kossuth-szobornál tartott ünnepi megemlékezésen „Az ő magyarságuk példa ma nekünk” címmel a széchenyivárosi Arany János Általános Iskola Móra Ferenc Általános Iskolája tanulóinak műsora hangzott el. Közreműködött a Kecskeméti Városi Fúvószenekar Földi János és Kuna Lajos vezényletével. Ünnepi beszédet mondott Szeberényi Gyula Tamás Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere.

Részletek
Szélkárokat hoztak helyre a wojtylások

Szélkárokat hoztak helyre a wojtylások

2016. március 14. 10:38 | Aktivisták

Március 14-én reggel, munkába menet a kecskeméti Karol Wojtyla Barátság Központ két munkatársa szomorúan tapasztalta, hogy a népkonyhával szemben található társasház udvari kerítésében kárt tett az előző esti szél. A kerítés ugyan nem a Wojtyla Ház tulajdona, mégis úgy ítélték: tenniük kell valamit a helyreállítás érdekében, mert saját környezetük része, amit tőlük telhetően igenis érdemes rendben tartani. Túl sok eszköz nem állt rendelkezésükre, hisz egyikük sem karbantartó, azonban kerestek egy csípőfogót és némi fémhuzalt. majd percek alatt helyreállították a kerítés sérült részeit.

Részletek
Újra keresztmentő akcióba kezd a Porta Egyesület

Újra keresztmentő akcióba kezd a Porta Egyesület

2016. március 11. 18:51 | Aktivisták

Közel száz útmenti Krisztus-keresztet mentettek meg, újítottak fel az elmúlt években a kecskeméti Porta Egyesület aktivistái. A civil szervezet Szent Ilona Keresztköre és nagylelkű adakozók segítségével most további négy szakrális emlék kaphat új „köntöst” az elkövetkezendő hónapokban. Február végén tett helyszíni bejárást Farkas P. József, a Porta Egyesület alapítója, szervezője, valamint Farkas Pál és Molnár Zoltán, a Karol Wojtyla Barátság Központ munkatársai az Izsák és Kerekegyháza felé vezető utak összekötő szakaszának jobb oldali sarkánál. Csatlakozott hozzájuk Hetényi József borász, a ballószögi Hetényi Pincészet vezetője. Ő támogatja ugyanis a felújítást. A munkálatok alakulásáról és az újjászületett szakrális emlék felszentelésének időpontjáról később adunk tájékoztatást.

Részletek
Virágok a Karol Wojtyla Barátság Központ kertjében

Virágok a Karol Wojtyla Barátság Központ kertjében

2016. március 11. 15:41 | Aktivisták

Március 11. napját írjuk. Az élénk napsütésen kívül van még egy jól látható jele annak, hogy közelít a tavasz: virágok nyílnak a Karol Wojtyla Barátság Központ előtti kertben. Akad köztük évelő növény, és olyan is, amelyeket frissen helyeztek ki a Wojtyla-szobor előtti virágtartókba; részint mert szemet gyönyörködtető, szívet melengető látvány, másrészt az intézmény önkéntesei, munkatársai és gondozottai alig három hét múlva a népkonyha névadója, Szent II. János Pál pápa halálának 11. évfordulójára emlékeznek. A sorsközösség tagjai nagyra becsülik névadójukat, és a házat, ahová nap mint nap ebédelni járnak. Nem csoda hát, hogy egyre szépül a ház előtti kiskert. Sőt, a wojtylások nem csak saját intézményüket, de még a környékbeli virágoskerteket is rendben tartják, ragaszkodván a rendhez és tisztasághoz.

Részletek
Ereszcsatornát tisztítottak a Wojtyla Ház gondozottai

Ereszcsatornát tisztítottak a Wojtyla Ház gondozottai

2016. március 10. 15:35 | Aktivisták

A kecskeméti Karol Wojtyla Barátság Központ nem csupán ingyenes ételadománnyal segíti az oltalomra szorulókat, de társadalmi visszailleszkedésüket is aktívan támogatja. Tevékenysége rendkívül szerteágazó. Tartós élelmiszereket, ruhaadományokat gyűjt és oszt szét a rászorultak között. Szakemberek bevonásával orvosi, életvezetési, jogi tanácsadással támogatja gondozottait. Ismeretterjesztő előadásokat, kulturális programokat, ingyenes nyelvoktatást szervez számukra, nyugdíjasklubot működtet, és részt vállal a cigánymisszióban. Sokrétű munkálkodásának egyik legfontosabb eleme, hogy hasznos elfoglaltsághoz segít olyan embereket, akiket az elsődleges munkaerőpiacon nem alkalmaznának; többszörösen hátrányos helyzetűeket, fizikailag és/vagy pszichésen sérült betegeket, hajléktalanokat, vagyis olyan embereket, akik társadalmi visszailleszkedésére, közösségi létük megélésére másutt, máshogyan aligha lenne mód. Bárki láthatja, igenis akarnak (!) és tudnak is dolgozni. Ma délelőtt éppen életük fontos színterét, a Karol Wojtyla Barátság Központ épületét csinosították, gondozták. Csatornát takarítottak, majd a nagymennyiségű szennyeződést vödörbe gyűjtötték, elvitték. Petőfi után szabadon: „Habár felül a gálya, alul a víznek árja, azért a víz az úr!” Igen, elmondhatjuk: (ismét) a víz az úr – legalábbis a Wojtyla Ház ereszcsatornájában.

Részletek
Nemzetőrök  kolbászos paprikás krumplija a Wojtylában

Nemzetőrök kolbászos paprikás krumplija a Wojtylában

2012. június 16. 13:01 | Aktivisták

A hétvége ismét a \"barátságé\" volt a kecskeméti Wojtyla Házban. A Nemzetőrség régóta építő kapcsolatot ápol a szegényeket szolgáló intézménnyel. A ház napi rendjének fönntartását is a nemzetőreink vállalták de időnként a főzéstudományukat is bizonyítják az udvarunkon fölállított bográcsnál. Szombaton például \"biztos sikert\" ígértek: a had-művelet meg is hozta a gasztronómiai győzelmet. Mindenki egységesen dicsérte a kolbászos paprikás krumplijukat. Amiből - és ez sem mellékes szempont nélkülözők között - akár háromszor is repetázhatott a szeretett vendég....

Részletek
A Wojtyla Központ zarándokai a Parlamentben, Lezsák Sándornál jártak látogatóban-VIDEÓVAL

A Wojtyla Központ zarándokai a Parlamentben, Lezsák Sándornál jártak látogatóban-VIDEÓVAL

2011. december 7. 19:26 | Aktivisták

A Boldog Karol Wojtyla Barátság Központ sorsközössége, önkéntesei és segítő csapata Szent Miklós napján; mint ahogy arról már korábban portálunk is beszámolt; ellátogatott a kőbányai Lengyel Házba, és a híres-neves Gundel Étterembe. Majd a nap főprogramja következett: az Ország Háza. Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnökének meghívására. Már az emeletre jutás is élmény volt, ugyanis egy olyan barokk stílusú lépcsőházat használhattunk, amit látogatók nem láthatnak. A szokásos „turista” útvonalon, mint az ülésterem másolatának, és a szent ereklyéknek a megtekintésén kívül járhattunk a Vadász teremben, és az onnan nyíló teraszon is. A túlpart látványa mondhatni tökéletes volt, ahogy a lenyugvó nap a budai hegy vonulatán megcsillant, ki-ki bukkant. Részt vehetett a csapat a plenáris ülésen is egy fél órát. Sőt olyan szerencsénk volt, hogy kecskeméti témák voltak a terítéken. És ezúton tisztelettel jelentjük a kecskemétieknek, hogy polgármesterünk, ha nem itthon van, akkor biztos a Parlament ülésein próbálja városunkat felvirágoztatni. Zombor polgármester úrnak két vita közben volt pár perce, hogy köszöntse a kecskeméti csapatot, akik nagyon meg örültek egy ismerős arc láttán. Később az Ország Ház több millió példányos könyvtárát is meglátogathattuk. Kijövet újabb meglepetésben lehetett részünk: délután állították az ország Karácsonyfáját. Az ámulat napja volt, de a délután még koránt sem ért véget. Haza fele a lajosmizsei Geréby Kúriába is betértünk egy forró levesre, paprikás krumplira és a Kiss Cukrászda féle krémesre. Indulás előtt a Mikulás is megjelent az édességgel teli ajándékokkal. Utunk este nyolc órakor ért véget teli élménnyel, és kellemes fáradsággal. Utazásunkat a Kunság Volán Zrt. vezérigazgatója, Hári Ernő biztosította.

Részletek
A CLEAN FIX HUNGARY KFT. NAGYVONALÚ SEGÍTSÉGE A WOJTYLÁSOKNAK

A CLEAN FIX HUNGARY KFT. NAGYVONALÚ SEGÍTSÉGE A WOJTYLÁSOKNAK

2011. szeptember 26. 10:29 | Aktivisták

Szeptember 23-án, pénteken a Boldog Karol Wojtyla Barátság Központ épülete \"tetőtől-talpig megtisztult\". A Család nagy örömére a Clean Fix Hungary Kft. takarítótársaság önként felajánlotta: általános takarítást végez az intézményben és a ház környékén. Az ajtók peremétől kezdve az udvaron lévő fugákig, a legkényesebb területeket is ideértve mindent, hatalmas gonddal megtisztítottak. Ami óriási segítséget jelentett a Wojtyla Központnak. Ezúton is szeretnénk megköszönni a példamutató társaságnak a nagylelkű pártolást!

Részletek
Amit a szűrővizsgálatról tudni érdemes

Amit a szűrővizsgálatról tudni érdemes

2011. szeptember 25. 12:10 | Aktivisták

A minőségi egészségügy két alap pillére: a gyógyítás és a megelőzés. Mindkettő növekvő költség igénnyel jár, miközben az egészségügy már a gyógyítás terén is nehézségékkel küzd, a megelőzésre fordítható források pedig, egyre jobban beszűkülnek. Ugyanakkor egyre többen veszik igénybe az egészségipar menedzserszűrés néven reklámozott, minőség és árak tekintetében is igen széles skálán mozgó szolgáltatásait, mert az utóbbi években az emberek számára egyre fontosabb érték az egészség fenntartása. Dr. Németh Lajos belgyógyászt, kardiológust, a kecskeméti MH Honvéd Egészségügyi Központ osztályvezető főorvosát arról kérdezzük, hogy milyen szempontok alapján célszerű tájékozódnia az átlagembernek a szűrővizsgálatokról.

Részletek
Éljenek a Gizellák!

Éljenek a Gizellák!

2011. május 10. 13:32 | Aktivisták

Május hónap telis-tele népszerű névnapokkal. Ezek közül a Porta Csoport kollektívája ma ünnepelte a Gizella napot. Munkatársaink, Klingert Gizella és Zuborné Gizella már évek óta dolgoznak nálunk. Úgy érezzük, elfogadták csapatunkat, munkánkat, szellemiségünkkel azonosulni tudnak. Igazi színes egyéniségek. Fotóink ma a Wojtyla házban készültek köszöntésük alkalmából. Isten éltesse sokáig a Gizellákat!

Részletek
Dr. Tóth János főorvos előadása az alkoholizmusról

Dr. Tóth János főorvos előadása az alkoholizmusról

2011. március 17. 13:28 | Aktivisták

Március 17-én délelőtt a Wojtyla Barátság Központ közösségi termében Dr. Tóth János főorvos úr tartott előadást az alkoholizmusról. Az alkoholizmus, mint betegség a második világháború óta nagyszámban szedi áldozatait. A statisztikák szerint ma Magyarországon 800 000 férfi és 200 000 nő rabja az italnak. A leginkább veszélyeztetettek a vendéglátásban, építőiparban dolgozók, a felsővezetők és a 20 év körüli fiatalok. Szintjei: ittasság, részegség, alkoholmérgezés. A nagy mennyiségű tömény ital az érfalak tágulásához, szív-és máj megbetegedésekhez, idegrendszeri betegségekhez (szédülés, végtagremegés, epilepszia), hallucinációhoz, impotenciához, nemzőképtelenséghez, csontritkuláshoz, szájüregi – máj – hasnyálmirigy rákhoz, terhesség alatt súlyos magzati károsodáshoz vezethet. Az érdekes előadás után a Wojtyla Ház érdeklődő tagjainak kérdéseire is jutott idő. A Wojtyla Család legközelebb is nagy szeretettel várja a főorvos urat, egy újabb tanulságos témával.

Részletek
Népkonyhás diplomás

Népkonyhás diplomás

2011. március 10. 16:29 | Aktivisták

Míg mások focizni, vagy mozizni szeretnek, addig Szabó Norbert önkéntesként mindennap mosogat a kecskeméti Karol Wojtyla Barátság Központ népkonyháján. Segít, mert számára ez nem nagy munka, ugyanakkor boldog, ha mosolyával jobb kedvre deríti az odajárókat. Az egyetemen frissen végzett, programozó-matematikus kecskeméti srác hétfőtől péntekig napi két órát segít délidőben, a Wojtyla-ház népkonyháján. Közben énekelget, fütyörészik, látszik rajta, hogy boldog fiatal.

Részletek
Az önkéntesség kiemelt szerepet kap 2011-ben

Az önkéntesség kiemelt szerepet kap 2011-ben

2011. január 4. 08:52 | Aktivisták

Az Európai Bizottság 2009 júniusában tett javaslata és az Európai Tanács 2009 novemberében hozott határozata alapján 2011 az Önkéntesség Európai Éve lesz. A 2011-es dátum szimbolikus jelentőséggel bír, hiszen tíz év telt el azóta, hogy az ENSZ a nemzetközi önkéntesség évének nyilvánította a 2001-es évet. A program elindításával azt remélik, hogy az növelni fogja az önkéntesség népszerűségét, segít jobban tudatosítani az abban rejlő társadalmi értékeket, növelni fogja az állampolgári részvételt, és nem mellékesen segíthet a gazdasági válság leküzdésében is.

Részletek
Éljenek a Juditok!

Éljenek a Juditok!

2010. december 13. 14:15 | Aktivisták

December hónap telis-tele népszerű névnapokkal. Ezek közül a Porta Csoport kollektívája ma ünnepelte Judit napot. Fiatal munkatársunk, Farkas Gáborné Judit már évek óta dolgozik nálunk. Úgy érezzük, elfogadta csapatunkat, munkánkat, szellemiségünkkel azonosulni tudott. Igazi színes egyéniség. Fotóink ma a Wojtyla házban készültek köszöntése alkalmából. Isten éltessen sokáig, Judit!

Részletek
Vitamin Nap: királyi  barack Király Józseftől

Vitamin Nap: királyi barack Király Józseftől

2010. augusztus 26. 12:59 | Aktivisták Porta Egyesület

A Wojtyla Háznál évek óta jól ismert vendég Király József. Többször áldozott már a magányos, beteg emberek meghmentésére pénzt, munmkát, szervező szolgálatot. Ha kell télen tüzelőanyagot szerez, vagy a szórakoztató tévékészülék megszerzésére adja a fejét. Most nagyon szép kopasz barackot hozott a Wojtyla családnak. Ez úton szeretnénk megköszönni ezt a felajánlását is.

Részletek