Június 17. hétfő, Alida, Laura
  • Kezdőlap
  • "Porta Egyesület"-ként cimkézett hírek listázása
Keresztgondozás és virágültetés a Mezei utcában

Keresztgondozás és virágültetés a Mezei utcában

2024. április 10. 11:16 | Porta Egyesület

Hosszú évekkel ezelőtt vették „gyámság” alá a Mezei utcai Krisztus-keresztet a Porta Egyesület szorgos önkéntesei. Azóta évről évre folyamatosan rendben tartják a szakrális emlék környezetét, melyet Kecskemét önkormányzata 2024 tavaszán teljesen megújított. A közhasznú szervezet aktivistái pedig április 10-én megkapálták a környező földes területet, valamint egynyári növényekkel ültették be a virágágyást.

Részletek
Kertészkedtek a Wojtyla Ház környékén

Kertészkedtek a Wojtyla Ház környékén

2024. február 7. 10:39 | Porta Egyesület

Gondos munkáskezek vették kezelésbe a Wojtyla Barátság Központ közvetlen környezetét. Az órákig tartó kertészkedés, parkgondozás, falevélgyűjtés hamar megérlelte gyümölcsét. Tisztaság, frissesség, tökéletes rendezettség fogadta szerda délben az Egressy utca 5/b. előtt járókat-kelőket. Minden túlzás nélkül kijelenthető: teljes szépségében pompázik Kecskemét belvárosának eme pazar szeglete. Hála és köszönet a Porta Egyesület önkénteseinek, akik a munkálatokban részt vettek. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Megújult a Köztemető Mementó-keresztje

Megújult a Köztemető Mementó-keresztje

2023. november 9. 13:29 | Porta Egyesület

A Mementó-keresztet a Porta Egyesület állíttatta 20 évvel ezelőtt – eredetileg a Végh Mihály téren. A méretes műtárgy az ismeretlen helyen és körülmények között elhunytak emlékét hívatott ápolni – akik sírját a hozzátartozók nem tudják felkeresni, vagy már ők maguk is elmentek a minden élők útján. 2006-ban egy kőkeresztet hozott létre a helyszínen a Nemzetközi Kerámia Stúdió. Ennek okán a Mementó a Kecskeméti Köztemetőben nyert végleges elhelyezést a Városgazdasági Kft. támogató közreműködésével. A múló idő vasfoga komoly nyomokat hagyott a kereszten, ezért a Porta Egyesület aktivistái a napokban elhatározták: átfestik a műtárgy felületét. Erre november 9-én került sor a civil szervezet önkénteseinek jóvoltából. Mindenszentek idején és Halottak napján a Porta Egyesület (valamint más civil csoportosulások) tagjai felkeresik a monumentális temetői fakeresztet, hogy egy-egy szál virággal adózzanak az (ismeretlen) elhunytak emlékének. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Kertészkedés és mázolás a Tormási-keresztnél

Kertészkedés és mázolás a Tormási-keresztnél

2023. október 12. 12:38 | Porta Egyesület

2014 augusztusában Tormási Attila, a Tormási Autóház tulajdonosa támogatásával, a Porta Egyesület szervezésében került jelenlegi helyére és újult meg a Kiskunfélegyházi út körforgalmi csomópontja közelében ma is látható, Krisztus szenvedésére és kínhalálára, illetve csodálatos feltámadására emlékeztető szakrális emlék. A Porta Egyesület aktivistái azóta is gondját viselik a keresztnek; virágokat ültetnek annak környezetében, eltávolítják a gyomokat, öntözik a növényeket, valamint füvet nyírnak, ha éppen úgy hozza a szükség. Október 12-én délelőtt ismét felszámolták az időközben jócskán beindult gazosodást, valamint virágot ültettek a helyszínen megjelent derék önkéntesek, továbbá újrafestették a műtárgyhoz tartozó keresztet és fakerítést.

Részletek
„Portás” takarítás és virágültetés halottak napja előtt

„Portás” takarítás és virágültetés halottak napja előtt

2022. október 26. 14:25 | Porta Egyesület

A Porta Egyesület és a Wojtyla Ház önkéntesei egész nyáron gondozták a város négy keresztjének környékét: a fákat és a virágokat hetente locsolták, a gyomnövényeket kikapálták. Az ősz beköszöntével, most halottak napja előtt az egyesület önkéntesei ismét felkeresték a Mercédesz körforgalomnál található, a Kurucz téri, Mezei utcai és a Kinizsi utca-Belső Szegedi út sarkán lévő szakrális emlék környékét. Virágot vittek a keresztekhez, meglocsolták a virágládák növényeit és mécsest gyújtottak. A Szentháromság temetőben Révész István tábori lelkész sírját az egyesület kezdeményezésére készítette el Borsos István kőfaragó mester néhány éve. Azóta is gondozzák, locsolják Kecskemét híres plébánosának síremlékét. Legutoljára ott takarítottak, locsoltak és mécsest gyújtottak a tanyasi iskolák áldozatos létrehozójának sírjánál. 25-én a Mezei utcai kereszthez várják a hátrányos helyzetű városrész lakóit a projekt záró rendezvényére. 8 órakor fotókiállítás nyílik az új közösségi házban a Porta Egyesület miniprojektjének eseményfotóiból. Azután szemétszedés, faültetés és a Mezei utcai kereszt melletti virágládák beültetése következik. Befejezésül pedig a téren felállított sátorban megjutalmazzák a programban legtöbbet munkálkodó önkénteseket. A program értékelése és a jutalmazás után szendvicsekkel és üdítővel vendégelik meg a résztvevőket a téren felállított sátorban. (Fotók: Farkasné Pásztor Jolán)

Részletek
Rövidesen megújul a városföldi Krisztus-kereszt

Rövidesen megújul a városföldi Krisztus-kereszt

Túri István nyárlőrinci mezőgazdasági vállalkozó, lelkes római katolikus hívő, a helyi egyháztanács tagja, valamint a kecskeméti Porta Egyesület Szent Ilona Keresztköre közös elhatározással jövő tavaszra megfiatalítja az igényesen faragott, korábban felújításon átesett, Városföld határában található Krisztus-keresztet. Ez lesz a keresztkör 88. vállalása. A munkálatok során a Városföldi Polgármesteri Hivatal nagylelkű támogatására is számítanak a szervezők. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Egy felújított izsáki keresztet szentelt meg Dr. Bábel Balázs

Egy felújított izsáki keresztet szentelt meg Dr. Bábel Balázs

Szombat délután egy újabb felújított kereszt ünnepén volt jelen a Szent Ilona Keresztkör Izsákon. Az idő sajátossága miatt a szentmisét az izsáki templomban celebrálta Dr. Bábel Balázs Kalocsa-Kecskeméti érsek és Talapka István Izsák plébánosa. A szentmisén érsek atya a pünkösdi hagyományokról, annak fontosságáról beszélt. A szentmise végén Marosi Izidorról egykori izsáki plébánosról emlékezett meg a hívő közösség, egy általuk elkészített fotó kiállítással. Majd a felújított és felvirágoztatott kereszthez gyülekezett a lakosság, akik Dr. Bábel Balázs érsekkel köszöntötték a keresztet. A szakrális emléket 1933-ban állítatták az izsáki hívek közadakozásból, ezt a hagyományt folytatta tovább a Szent Ilona keresztkör is, amikor felkérték az izsáki kapunál álló kereszt megmentésére. Akik a felújításban részt vettek: Izsák Város Önkormányzata, Izsáki Katolikus Plébánia, Borsos István, Nagy Ferenc és Nagy Ferencné, Frankó János, Roza Károly, Tetézi Lajos, Farkas József és Farkas Pál, Birkás Menyhért.

Részletek
Keresztszentelés Pálmonostorán

Keresztszentelés Pálmonostorán

Egy új, fiatal kereszt felállításában segített ismét a Porta Egyesület Szent Ilona Keresztköre Pálmonostorán. A kereszt a Bojtor család telkén található, melyet 1969-ben vett meg a család. A parasztházban működött a falu boltja, melyet a keresztállító Bojtor Tibor édesanyja üzemeltetett, az udvar végében, pedig édesapja autószerelő műhelye működött. A most megszentelt kereszt elődje egy kőkereszt volt az út mentén, de sajnos az idővel eltűnt. A keresztet és a megjelenteket Váry Károly színművész verssel köszöntötte. Molnár Zoltán a Wojtyla Ház intézményvezetője köszöntőjében elmondta, az út menti kereszt az úton közlekedőket őrzi, akik meg-megállnak, keresztet vetnek egy-egy emléknél, hogy szerencsés legyen útjuk. Az itt elhelyezett korpusz története a Wojtyla Házból indult. Méntelek egyik keresztjénél volt kitámasztva, melyet a kereszt felújításakor behoztak a Wojtyla Házba. Sokáig a tujához volt állítva, mely szép dísze lett a kertnek. Bojtor Tibor mesélte tovább a történetet: havonta egyszer megyek főzni a Wojtyla Házba, ahol megláttam a korpuszt, és elkértem, mert régi vágyunk volt, hogy egy keresztet állítsak a Bojtor család telkére.

Részletek
15 éve minden tavasszal 13 ezer kilométert repül a gólya, hogy viszontláthassa párját

15 éve minden tavasszal 13 ezer kilométert repül a gólya, hogy viszontláthassa párját

2016. április 15. 08:18 | Wojtyla Ház Porta Egyesület

A Klepetan névre hallgató hímnemű gólya minden év augusztusában elhagyja lelki társát, Malenát, hogy a Horvátországtól 13 ezer kilométerre található Dél-Afrikában töltse a telet. A nőstény állat ugyanis nem repülhet vele, mert 22 éve egy vadász súlyosan megsebesítette, így hát ő fészkükben várja vissza párját.

Részletek
„Hajléktalanokért” Szakmai Műhely: kényes csomópontok az ellátásban

„Hajléktalanokért” Szakmai Műhely: kényes csomópontok az ellátásban

2016. március 3. 22:49 | Wojtyla Ház Porta Egyesület

Kecskemét – A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Matkói úti hajléktalanszállóján tartották idei második tanácskozásukat a városban működő szociális intézmények fedél nélküliekkel (is) foglalkozó munkatársai. A csütörtök délelőtti megbeszélésen kiemelt hangsúlyt kapott a határvonal, mely az ésszerű segítségnyújtás és a „bármi áron mentsük meg” dilemmája között feszül. Hol tehát a határ? Meddig tart az „igen”? Mikor gyullad ki a „piros lámpa”? Egyáltalán kell-e vonalat húzni a hajléktalan-ellátásban? Egyebek mellett erre a kérdésre kerestek választ a résztvevő szakemberek. A fórumon Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester is megjelent.

Részletek
Román rablóbanda Lajosmizsén

Román rablóbanda Lajosmizsén

2016. március 3. 21:20 | Porta Egyesület

Súlyosbította a Szegedi Ítélőtábla a románokból álló lajosmizsei rablóbanda három tagjának büntetését. Az I. rendű vádlott szabadságvesztését 7 évről 8 évre, a II. rendű vádlottét 8 évről 10 évre, a IV. rendű vádlottét 7 évről 8 évre. A III. rendű vádlott esetében viszont enyhítettek: 8 év 4 hónapról 7 évre.

Részletek

Több mint száz kutyát tartottak rendkívül rossz körülmények között egy Hajdú-Bihar megyei tenyészetben

2016. február 29. 09:49 | Porta Egyesület

Közérdekű bejelentés alapján tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kiemelt Ügyek Igazgatósága (NÉBIH KÜI) egy Hajdú-Bihar megyei kutyatenyészetben. A vizsgálat során megállapították, hogy három telephelyen több mint száz közép-ázsiai juhászkutyát és kaukázusi juhászkutyát tartanak rendkívül rossz körülmények között: zsúfoltan, piszokban, ivóvíz nélkül és esetenként láncon.

Részletek
Károlyi Bernátról emlékeztek meg

Károlyi Bernátról emlékeztek meg

2016. február 25. 14:31 | Wojtyla Ház Porta Egyesület

A Magyar Köztársaság Országgyűlése 2000. június 13-án megszavazta, hogy a kommunista diktatúrák áldozatainak február 25-ét nyilvánítja emléknappá. Ebből az alkalomból a Wojtyla Ház és a Porta Egyesület önkéntesei illetve a Szent Miklós templom hívőközössége az egykori kecskeméti ferences rendházfőnökről, vértanúról, kínai misszionáriusról, Páter Károlyi Bernátról emlékeztek meg csütörtök reggel.

Részletek

Két magyar jeladós parlagi sas pusztult már el ezen a télen

2016. február 16. 13:39 | Porta Egyesület

Minden madárfajnál természetes módon magasabb a fiatal, tapasztalatlan korcsoportokban a halandóság, mint az ivarérett egyedek között. Így várható volt az is, hogy a HELICON LIFE+ projekt keretében az elmúlt négy évben Magyarországon műholdas nyomkövetővel megjelölt 35 fiatal parlagi sas közül is csak kevesen érik meg a három-négyéves kort, amikor ivaréretté vállnak és fiókát nevelhetnek. A magyar természetvédelem egyik „zászlóshajójának” számító fajnál a GPS jeladók többek között arra is kiválóan alkalmasak, hogy a pusztulási okokat feltárjuk, amit sajnálatos módon két aktuális példa is igazol.

Részletek
Két magyar jeladós parlagi sas pusztult már el ezen a télen

Két magyar jeladós parlagi sas pusztult már el ezen a télen

2016. február 16. 13:11 | Porta Egyesület

Minden madárfajnál természetes módon magasabb a fiatal, tapasztalatlan korcsoportokban a halandóság, mint az ivarérett egyedek között. Így várható volt az is, hogy a HELICON LIFE+ projekt keretében az elmúlt négy évben Magyarországon műholdas nyomkövetővel megjelölt 35 fiatal parlagi sas közül is csak kevesen érik meg a három-négyéves kort, amikor ivaréretté vállnak és fiókát nevelhetnek. A magyar természetvédelem egyik „zászlóshajójának” számító fajnál a GPS jeladók többek között arra is kiválóan alkalmasak, hogy a pusztulási okokat feltárjuk, amit sajnálatos módon két aktuális példa is igazol.

Részletek
A MACI bemutatja: segíthetünk egymásnak

A MACI bemutatja: segíthetünk egymásnak

2016. február 1. 13:26 | Porta Egyesület

A MACI - magyar civilszervezetek 2016. február elsejével induló kampányában azt mutatja be, hogy számos olyan személyes probléma merül fel hétköznapi életünk során, amit az állami, önkormányzati ellátórendszer és a piaci szféra nem, hanem a civilszervezetek által kezdeményezett programok tudnak megoldani. A kampány során személyes történeteket mutat be a MACI, négyet mozgóképes és többet írott formában. A mozgóképes történeteket hetente publikálják a www.sziamaci.hu és a MACI Facebook oldalán (www.facebook.com/sziamaci).

Részletek
Vasvillával, és lapáttal kínozták a kutyát Homokmégyen

Vasvillával, és lapáttal kínozták a kutyát Homokmégyen

2016. január 28. 21:28 | Porta Egyesület

Kecskemét - Állatkínzás vétsége miatt emelt vádat egy 17 éves szegedi fiatalember és 19 éves társa ellen a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség. A vádlottak még 2015. április 14-én Homokmégyen vasvillával nyakon szúrtak és lapáttal többször fejbe ütöttek egy kutyát. Az állatot a durva bántalmazás miatt el kellett altatni. (A fotó illusztráció)

Részletek
„Hajléktalanokért” Szakmai Műhely – a fedél nélküliekről tabuk nélkül

„Hajléktalanokért” Szakmai Műhely – a fedél nélküliekről tabuk nélkül

2016. január 28. 01:08 | Wojtyla Ház Porta Egyesület

Kecskemét – Idén első alkalommal gyűltek össze szokásos megbeszélésükre a „Hajléktalanokért” Szakmai Műhely résztvevői. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Házában szerda délelőtt megtartott tanácskozáson egyebek mellett szó esett a krízishelyzetbe került emberek általános hozzáállásáról, motiváltságáról, munkaerőpiaci pozíciójukról, munkaadói hátterükről. Esetmegbeszélés keretében elemezték, értékelték a szociális szakma berkeiben régóta ismert gondozottak pillanatnyi élethelyzetét.

Részletek
Újabb keresztet újít meg a Szent Ilona keresztkör

Újabb keresztet újít meg a Szent Ilona keresztkör

A Porta Egyesület Szent Ilona keresztköre Izsák és Páhi határában egy 1925-ben állított keresztet fedezett fel. Farkas P. József a Porta Egyesület alapítója tegnap délután meg is nézte a kőkeresztet, melyet Nagy Ferenc izsáki vállalkozóval együtt újítanak meg a közel jövőben. A keresztre ez van ráírva: „Ember imádd Istenedet, kérjek őt, hogy utaidat igazgassa. Isten dicsőségére alapította B.J. 1925-ben.” A kereszt történetéről sajnos nem tudunk sok mindent, de remélhetőleg B.J. leszármazottjai elmesélik egyszer.

Részletek
Felhívás – március végéig lehetséges magasító állványra helyezni a veszélyes fehérgólya-fészkeket!

Felhívás – március végéig lehetséges magasító állványra helyezni a veszélyes fehérgólya-fészkeket!

2015. február 13. 08:45 | Porta Egyesület

A mintegy 5.500 páros hazai fehérgólya-állomány túlnyomó többsége a kis- és középfeszültségű elektromos hálózat tartóoszlopain költ. Az oszlopfejeken fekvő fészkek amellett, hogy áramot fogyasztanak (!), áramütésveszélyt jelentenek nemcsak a fiókák, hanem a szülők számára is. Minden évben több ezer (!) fehér gólya pusztul el áramütés következtében csak Magyarországon, nem ritka, hogy egész családok esnek így áldozatul.

Részletek
Hazatért „Gabi”, a világjáró parlagi sas

Hazatért „Gabi”, a világjáró parlagi sas

2014. július 8. 14:08 | Porta Egyesület

Amint arról legutóbbi „sasleltárunkban” beszámoltunk, a „Gabi” nevű parlagi sast, miután műholdas jeladója 2013 januárjában elromlott, távcsővel sikerült azonosítani az olaszországi Pantelleria szigetén, legutóbb idén januárban. Ezt követően a már eddig is számos érdekességgel szolgáló madár története újabb meglepő fordulatot hozott.

Részletek
Magyarországon is elindult az idei Tavaszi madárles program

Magyarországon is elindult az idei Tavaszi madárles program

2014. március 25. 10:50 | Porta Egyesület

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) nemzetközi ernyőszervezete, a BirdLife International 2006-ban indította útjára Tavaszi madárles (Spring Alive) elnevezésű, februártól júniusig tartó játékos madárvonulás-figyelő programját. A jelenleg 51 európai és afrikai országban futó természetvédelmi akcióban a résztvevő gyerekeknek nem kell mást tenniük, mint az első fehér gólya, füsti fecske, sarlósfecske, kakukk és gyurgyalag megfigyeléseiket regisztrálniuk a Spring Alive nemzeti honlap oldalán (http://www.springalive.net/), illetve nyomon követniük a madarak érkezését a weblap térképein. Az öt madárfajhoz kapcsolódóan nemzetközi rajzpályázat is kiírásra került, melyet nemzetközi zsűri fog elbírálni.

Részletek
Elkészült a XI. Országos Sasleltár

Elkészült a XI. Országos Sasleltár

2014. március 11. 14:10 | Porta Egyesület

Az MME a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve idén januárban tizenegyedik alkalommal szervezte meg a hazánkban telelő sasok éves számlálását. Az egy időben történő megfigyelések miatt „sasszinkronnak” nevezett kezdeményezésen rekordszámú, 331 felmérő vett részt országszerte, így a nagy mennyiségű beérkezett adat begyűjtése és feldolgozása is a szokásánál hosszabb időbe telt.

Részletek
Védett állat a célkeresztben

Védett állat a célkeresztben

2014. február 28. 15:20 | Porta Egyesület

Az eurázsiai hód hazánkban védett, őshonos faj, amely Magyarországon 20 éve ismét jelen van. Ez alatt az időszak alatt fel kellett volna ismerni, hogy a hódok ismét részei a hazai állatvilágnak, tevékenységük károsnak vélt hatásait pedig a gazdálkodóknak és a természetvédelemnek közösen kell megoldania. Ennek ellenére károkozásukról szóló negatív, támadó hírek és vélemények egyre gyakrabban kerülnek a figyelem középpontjába. A WWF javaslata szerint az Ausztriában és Németországban alkalmazott megoldásokat kell a hazai viszonyokhoz adaptálni.

Részletek

Bajba kerülhetnek a jövő vízkészletei

2013. október 15. 09:51 | Porta Egyesület

A Budapesti Nyilatkozat elfogadásával ért véget a Víz Világtalálkozó. A záródokumentum sok lényeges pontra rámutat, de vízkészleteink jó természeti állapotának megőrzése sajnos nem kap benne elég nagy hangsúlyt. Ivóvizünk forrása minden esetben a természeti környezet. Csak a Duna mentén több mint 400 helyreállításra alkalmas terület van, melyek összterülete meghaladja az 1,4 millió hektárt. Ha a vizesélőhelyeket nem óvja meg az emberiség, akkor a társadalom vízigényének biztosítása nagy hátránnyal indul.

Részletek
Gyászos ünnep az Elefántok Nemzetközi Napja

Gyászos ünnep az Elefántok Nemzetközi Napja

2013. augusztus 13. 08:23 | Porta Egyesület

Augusztus 12-e az Elefántok Nemzetközi Napja, az ormányos óriások ünnepe. Ünneplésre azonban már évek óta nincs lehetőség, ugyanis csak Afrikában évente közel 30 000 elefántot mészárolnak le az orvvadászok. Ennek oka az egyre intenzívebb illegális elefántcsont-kereskedelem, melynek becsült értéke évi 7 és 10 milliárd dollár között mozog.

Részletek
Veszélyes eb! Széchenyivárosiak, kutyatulajdonosok figyelem!

Veszélyes eb! Széchenyivárosiak, kutyatulajdonosok figyelem!

2013. augusztus 5. 08:40 | Porta Egyesület

Tájékoztatjuk a lakosságot és a kutyatartókat, hogy a Széchenyivárosba, egy termetes, fekete-fehér színű, Husky fajtájú kutya kóborol. Az eb veszélyes! Az elmúlt napokban, kutyákra és emberekre támadt! A felkutatására tett eddigi kísérleteink eredménytelenek voltak. Kérjük a lakosságot, amennyiben a kutyát látják, ne közelítsenek hozzá, ne etessék, és ne próbálják befogni.

Részletek
Rothadó húsokat, elhullott állati tetemeket is találtak az állatvédelmi ellenőrzés során

Rothadó húsokat, elhullott állati tetemeket is találtak az állatvédelmi ellenőrzés során

2013. július 19. 08:35 | Porta Egyesület

A Menhely az Állatokért Alapítvány és Kecskemét Városi Rendőrkapitányság kezdeményezésére, együttműködésben Kecskemét Járási tiszti főorvosával, a Járási hatósági állatorvossal, a Megyei Kormányhivatal Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi igazgatóságával, csütörtökön állatvédelmi járőrszolgálatot hajtott végre két Kecskemét környéki tanyán.

Részletek
A Biodiverzitás Nemzetközi Napja: Az európai vidra nyerte a WWF Év Állata versenyt!

A Biodiverzitás Nemzetközi Napja: Az európai vidra nyerte a WWF Év Állata versenyt!

2013. május 22. 14:09 | Porta Egyesület

Kiderült, hogy a Szabadság-sziget legmenőbb állata az európai vidra: a szőrmók úszóbajnok 63%-kal nyerte a WWF Magyarország által kiírt Év Állata versenyt. A faj esélyeit Weisz Fanni növelte, aki jelképesen örökbe fogadta Totót, a petesmalmi mentett vidrát. A szavazást a természetvédelmi civil szervezet és a Szabadság-sziget élőhely-helyreállítását támogató Coca-Cola Magyarország május 22-én zárták. A Biodiverzitás Nemzetközi Napján ezzel hívják fel a figyelmet a természetben előforduló fajok védelmére és az ökológiai egyensúly megóvásának fontosságára.

Részletek
Mentett parlagisas-tojásból kelt ki a fióka

Mentett parlagisas-tojásból kelt ki a fióka

2013. május 16. 14:21 | Porta Egyesület

A parlagi sasokat nem csak a mérgezés és egyéb illegális emberi tevékenységek veszélyeztetik. Ez a nagytermetű ragadozó más madárfajokhoz hasonlóan igen érzékeny a zavarásra, különösen a költési időszakban. Sajnos ebben a kritikus periódusban akár a már lerakott tojásokat is elhagyják, amennyiben nem érzik biztonságban a fészket Emiatt a fiókák kikeléséig a faj megőrzésével és kutatással foglalkozó kutatók is csak nagy távolságból, erős nagyítású távcsövekkel figyelik a sasok viselkedését.

Részletek
A döglegyek ették a néhány napos kidobott kiskutyákat

A döglegyek ették a néhány napos kidobott kiskutyákat

2013. május 10. 11:03 | Porta Egyesület

SÜRGŐSEN ANYAKUTYÁRA LENNE SZÜKSÉGÜNK! AKI SEGÍTENI TUD, KÉRJÜK HÍVJA A 06-20- 577 5617 TELEFONSZÁMOT, vagy jelentkezzen az [email protected] email címen. A Menhely az Állatokért Alapítvány munkatársai pénteken a reggeli órákba a kecskeméti Matkói úton, egy zsákba, rongyokba csavarva nyolc, egy-két napos kidobott kiskutyát találtak egy villanyoszlop alatt.

Részletek
Hamarosan akcióba lép a Porta Pollen Pont

Hamarosan akcióba lép a Porta Pollen Pont

2013. május 8. 10:24 | Wojtyla Ház Porta Egyesület

A Porta Egyesület Pollen Pont Akciócsoportja hamarosan akcióba lendül, hisz egy-két hét és indul a „parlagfű szezon”. Folyamatosan figyelemmel kísérjük Kecskemét és környékének pollen helyzetét az Önök segítségével. A magán- és közterületek gyommentesítésére rendkívüli figyelmet fordítanak aktivistáink, akik járják a várost, lefotózzák a szennyezett területeket és elküldik szerkesztőségünkbe. De várjuk a bejelentéseket is a 76/505-041-es telefonszámon, vagy az [email protected] e-mail címen. Ezekről a tapasztalatokról folyamatosan tájékoztatjuk a városháza illetékeseit és a lakosságot.

Részletek
Elkészült a X. Sasleltár

Elkészült a X. Sasleltár

2013. március 6. 13:21 | Porta Egyesület

Az MME a nemzeti park igazgatóságokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve idén januárban tízedik alkalommal szervezte meg a hazánkban telelő sasok éves számlálását. Az egy időben történő megfigyelések miatt „sasszinkronnak” nevezett kezdeményezésen 298 felmérő vett részt országszerte. Idén kiemelkedő nagyságú, mintegy 18,5 ezer négyzetkilométernyi területet érintett a felmérés, ami magába foglalta a legjelentősebb telelőhelyeket. Idén több területen a túzokok számlálását is a ragadozó madarakéval párhuzamosan végezték.

Részletek
Félig vak puli került elő ugyanarról az elhagyott tanyáról

Félig vak puli került elő ugyanarról az elhagyott tanyáról

2013. február 25. 09:40 | Porta Egyesület

Február 22-én egy Beretvásközi tanyáról, egy rendkívül elhanyagolt állapotba lévő, körülbelül 10 év körüli, idős, nagyon rosszul látó pulit helyeztek biztonságba a menhelyen. A kutyus, szerencséjére, társával ellentétben, nem volt megkötve, így kóborlásai során juthatott élelemhez, kicsit sovány, de általános állapota kielégítő, már ami látását leszámítva, a korához képest az egészségéről elmondható. A szőrzete, ápoltsága azonban szörnyű, rajta is megjelentek az élősködők. A barátságos, kedves „kisöreg”, ma gondoskodó kezek közé került, társa mellé és a menhely lakója lett.

Részletek
Élőben követjük a hazatérő fehér gólyáinkat

Élőben követjük a hazatérő fehér gólyáinkat

2013. február 20. 15:39 | Porta Egyesület

A gólyák nyomkövetése a vonulási útvonalak jobb megismerése mellett lehetővé teszi a legfontosabb vonulási útvonalak és telelőterületek, valamint az ott jelentkező veszélyeztető tényezők azonosítását is. A tavalyi évben megjelölt gólyák sérülten vagy legyengülve befogott, majd megerősödött és később elengedhetővé vált példányok, így megjelölésükkel tapasztalatokat szerezhetünk arról is, hogy az így visszavadított gólyákra milyen speciális veszélyek leselkednek.

Részletek
Új lakásba költözhetnek a sanyarú sorba élő kutyusok

Új lakásba költözhetnek a sanyarú sorba élő kutyusok

2013. február 18. 08:25 | Porta Egyesület

Mintegy félmillió forint értékben vásároltunk nagy és kisebb méretű kutyaházakat. A napokba kezdjük meg kiszállítani a házakat azokra a tanyákra, magánterületekre, ahol sajnos sok esetben a kutyákat még mindig tárgynak és nem érző lényeknek tekintik, vagy egyszerűen csupán a körülményeik nem engedik meg, hogy házőrzőiknek megfelelő pihenő és búvóhelyet biztosítsanak, az időjárás viszontagságai ellen. Többek között ezzel is segítséget kívánunk nyújtani a rossz körülmények között, sanyarú sorban élő állatok részére.

Részletek
Petíció: Egymillió aláírást az elefántokért!

Petíció: Egymillió aláírást az elefántokért!

2013. január 15. 13:01 | Porta Egyesület

Thaiföld szent állata az elefánt, az országban mégsem ütközik törvénybe a háziasított elefántoktól származó elefántcsonttal folytatott kereskedelem. A hatalmas kereslet miatt ráadásul az Afrikában lemészárolt, vadon élt elefántok agyarai is az országba kerülnek. A WWF most petícióban szólítja fel a thai miniszterelnököt, szabjon gátat az elefántcsont kereskedelemnek az országban.

Részletek
2013 év madara a gyurgyalag

2013 év madara a gyurgyalag

2013. január 8. 08:37 | Porta Egyesület

A MME tavaly májusban zárult lakossági szavazása alapján 2013 év madara a gyurgyalag. Hazánk egyik legszínpompásabb madara a telet Afrikában tölti, csak a legmelegebb hónapokra látogat hozzánk költeni. Májusban érkezik és szeptember végére már el is hagyja a Kárpát-medencét. Partfalakban, telepesen (gyakran a partifecskékkel együtt) fészkelő faj. Főleg nagyobb termetű repülő rovarokkal táplálkozik. Speciális étrendje és fészkelési viselkedése miatt állományát számos veszély fenyegeti. Ezek közé tartozik a partfalak természetes eróziója és benövényesedése, az illegális homokbányászat, illetve hűvös időben előforduló méh zsákmányolása miatt a méhészetek közelében működő telepek megrongálása.

Részletek
Több mint 80 műholdas nyomkövetővel ellátott védett madarunk követhető már az interneten

Több mint 80 műholdas nyomkövetővel ellátott védett madarunk követhető már az interneten

2012. december 17. 09:12 | Porta Egyesület

A kutatók és a nagyközönség számára is elérhetővé vált a műholdas nyomkövetővel ellátott ragadozómadarak és gólyák valós idejű követésére alkalmas webes felület. A nemzetközi összefogásban megvalósult programban jelenleg négy faj több mint nyolcvan egyedét követhetjük nyomon akár otthoni számítógépünkről a www.satellitetracking.eu oldalon.

Részletek
Mérlegen a Duna Régió Stratégia

Mérlegen a Duna Régió Stratégia

2012. november 29. 13:27 | Porta Egyesület

Két éves évfordulójához közeledik a Duna Régió Stratégia. Ennek alkalmából november végén tartják a németországi Regensburgban azt a konferenciát, ahol a folyamat értékelésére is sor kerül. A stratégia céljait az első kihirdetést követően időközben frissítették és pontosították, de még most is tartalmaz nehezen összehangolható célokat.

Részletek
Remény a hegyi gorilláknak

Remény a hegyi gorilláknak

2012. november 14. 16:23 | Porta Egyesület

880-ra emelkedett a hegyi gorillák száma világszerte, derül ki egy, az Ugandai Természetvédelmi Hatóság által a napokban kiadott tanulmányból. A súlyosan veszélyeztetett faj egyedeire a legnagyobb veszélyt az orvvadászat jelenti, azonban az a tény, hogy 2010 óta 94 egyeddel nőtt a számuk reményt adhat a megmentésükért folytatott harcban.

Részletek
2300 leopárd vére áztatja az indiai erdőket

2300 leopárd vére áztatja az indiai erdőket

2012. október 18. 10:18 | Porta Egyesület

Hetente legalább 4 leopárdot ejtenek el orvvadászok India különböző részein azért, hogy kielégítsék az állatok bundája és testrészei iránti növekvő keresletet - derül ki egy napokban napvilágra került tanulmányból. Sok állatnak azért kell elpusztulnia, mert a túlnépesedett országban élőhelyük annyira lecsökkent, hogy elkerülhetetlenné váltak az emberekkel történt konfliktusok. A hatóságok tehetetlensége miatt évente több ezer foltos nagymacska pusztul el.

Részletek
Egy nap az állatokért!

Egy nap az állatokért!

2012. október 4. 08:35 | Porta Egyesület

Október 4-én az Állatok Világnapját ünnepeljük. Az 1931 óta megrendezett világnap célja felhívni a figyelmet a vadon élő állatok, valamint a házi- és haszonállatok fontosságára. De vajon tisztában vagyunk-e az egyes állatfajok jelentőségével? A WWF Magyarország kiemelt célja a biológiai sokféleség megőrzése, ugyanakkor sokszor felmerül a kérdés: valójában miért van erre szükség? A válasz egyszerű, akár egyetlen faj eltűnése akár ökológiai katasztrófához is vezethet.

Részletek
Újabb parlagi sasokat mérgeztek meg- Indul a mérgezési szezon?

Újabb parlagi sasokat mérgeztek meg- Indul a mérgezési szezon?

2012. szeptember 26. 08:48 | Porta Egyesület

Ismét megmérgeztek két fokozottan védett parlagi sast, a rendőrség ismeretlen tettes ellen indított nyomozást. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében született fiatal madarak a napokban hagyták volna el fészküket, hogy megkezdjék önálló életüket a Kárpát-medencében. Ősszel és télen általában megnő a mérgezéses esetek száma, ami egyrészt annak tudható be, hogy a szülőket elhagyó tapasztalatlan első éves madarak nagyobb területeken kóborolnak, illetve, hogy a növényzettel nem borított tájon könnyebben megtalálják a kihelyezett csalétkeket. A mostani esetben azonban a sasokat a fészek közvetlen közelében találták, így nem zárható ki, hogy valaki ezt a családot szerette volna kiirtani. A szülőmadarakat az eset óta nem látták, így egyelőre nem tudni, hogy ők is ettek-e a méregből. A sasok mellett négy holló és két kutya tetemét is megtalálták, az állatok toxikológiai vizsgálata még tart.

Részletek
Jeladós fehér gólyák a fajvédelem szolgálatában

Jeladós fehér gólyák a fajvédelem szolgálatában

2012. augusztus 22. 15:25 | Porta Egyesület

Az idei év száraz időjárása nem kedvezett a hazai fehér gólyáknak. Júliusban, illetve augusztus elején a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a nemzeti parkok munkatársai szinte napi rendszerességgel fogtak be a kirepülés után legyengült, de egyébként egészséges gólyákat. A tavalyi igen sikeres költési szezonnal ellentétben, 2012-ben jóval kevesebb fiókát tudtak szüleik felnevelni. Az MME szlovák partnerszervezeteivel, a BirdLife Szlovákiával és Raptor Protection of Slovakia-val közösen 7 fehér gólyára szereltek műholdas nyomkövetőt, hogy pontos adatokkal rendelkezzenek a szabadon engedett madarak mozgásáról feltérképezve a potenciális veszélyforrásokat.

Részletek
59 madárra került gyűrű a II. Hattyú Road Show-n

59 madárra került gyűrű a II. Hattyú Road Show-n

2012. augusztus 10. 15:18 | Porta Egyesület

59 bütykös hattyút sikerült meggyűrűzni a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) kétnapos Hattyú Road Show rendezvényén, amelyet a civil szervezet már második alkalommal szervezett meg a Balaton körül. A szakemberek ezen felül 66, már gyűrűvel rendelkező madár számát tudták leolvasni, 33 esetben visszafogás nélkül, szabad szemmel vagy távcsővel. A színes gyűrűs jelölésnek, amelyet világszerte alkalmaznak, az egyik legnagyobb előnye a zavarás nélküli azonosítás. A két nap alatt számos érdekes adattal gazdagodott a hazai gyűrűzési adatbázis, hozzájárulva ahhoz, hogy még többet tudjunk meg a bütykös hattyúkról.

Részletek
300 millió madár tűnt el az agrárélőhelyekről

300 millió madár tűnt el az agrárélőhelyekről

2012. július 17. 15:10 | Porta Egyesület

300 millió madár tűnt el az európai agrárélőhelyekről az elmúlt 30 évben, ez 52 százalékos csökkenést jelent – derült ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) ernyőszervezete, a BirdLife International és az Európai Madárszámlálási Tanács adataiból. A mezőgazdasági területekhez kötődő madárfajok számának alakulása jól jelzi az európai élelmiszerbiztonság szempontjából kulcsfontosságú régiók környezeti állapotát, így ez nem csak természetvédelmi szempontból riasztó adat. A helyzet Magyarországon sem jobb, az agrárélőhelyek indikátor madárfajok állománya 2005 óta folyamatosan csökken, a legrosszabb értékeket 2009 és 2011 között mérte az MME.

Részletek
Szlovákiával közös madárvédelmi projektet indít a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Szlovákiával közös madárvédelmi projektet indít a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

2012. július 17. 08:08 | Porta Egyesület

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a BirdLife Szlovákia és a Raptor Protection of Slovakia „Madárvédelem és kutatás határok nélkül” címmel közös projektet indít a két ország határ menti régiójában. A fehér- és fekete gólyák, nagy kócsagok, bütykös hattyúk és sirályfélék színes gyűrűs jelölése mellett a molnár- és partifecskék geolokátoros, valamint a fehér- és fekete gólyák rádiótelemetriás megfigyelése és a ragadozómadár fajok állományfelmérése is a munka részét képezi majd a 2014 tavaszáig tartó programban.

Részletek
Eltűnhet a hópárduc? Lesz hová menniük?

Eltűnhet a hópárduc? Lesz hová menniük?

2012. július 17. 08:06 | Porta Egyesület

Aggasztó képet mutat a WWF legújabb, éghajlatváltozásról szóló tanulmánya. A himalájai hópárducok élőhelyének 30%-a eltűnhet a globális felmelegedés miatt. A természetes erdőhatár magasabbra tolódása veszélybe sodorhatja a különleges nagymacskák fennmaradását, ami az egész terület ökoszisztémájának felborulásához vezethet.

Részletek
Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye:  tényfeltáró előadás a Főszékesegyház rekonstrukciójáról

Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye: tényfeltáró előadás a Főszékesegyház rekonstrukciójáról

2012. július 11. 12:12 | Porta Egyesület

Tényfeltáró előadást tartott kedden este a kalocsai Katona Házban, a főszékesegyházi építkezés/rekonstrukció állapotáról, gondjairól, történéseiről Vörös Márta, egyházmegyei főmérnök. Sokan várták már a szakmai adatok nyomán összeállított tájékoztatót, hiszen tév- és rémhírek kaptak lábra a monumentális beavatkozásról. Fölvételünk a mérnök asszony előadását rögzítette.

Részletek
Soha nem látott veszélyben Amazónia madárvilága

Soha nem látott veszélyben Amazónia madárvilága

2012. június 7. 15:52 | Porta Egyesület

Közel 100 amazóniai madárfaj kockázati besorolása nőtt a világ veszélyeztetett fajainak Vörös Listáján 2012-ben. Az erről szóló jelentést a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) ernyőszervezete, a BirdLife International tette közzé csütörtökön. A riasztó tendenciáért elsősorban az amazóniai erdőirtások tehetők felelőssé. Ez különösen a hosszú életű fajoknál ad okot aggodalomra, mint a Rio Branco-i hangyászmadár (Cercomacra carbonaria), amelyek még a kisebb mértékű fakitermelésekre is érzékenyen reagálnak. Egyes fajok, mint pl. a Kollar-tüskefarkú (Synallaxis kollari) a következő évtizedekben élőhelye 80 százalékát veszítheti el, így a legmagasabb „kritikusan veszélyeztetett” kategóriába került besorolásra.

Részletek
Nyílt levél a miniszternek, mentsük meg a Csarna-völgyet!

Nyílt levél a miniszternek, mentsük meg a Csarna-völgyet!

2012. május 3. 12:20 | Porta Egyesület

A WWF Magyarország petíciót indít Magyarország egyetlen nagy kiterjedésű háborítatlan erdejének megmentésére! A kezdeményezéshez a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is csatlakozott. A közelítőleg ezerhektáros, túlnyomó részt fokozottan védett Csarna-völgyben nemcsak ritka hal- kétéltű- és madárfajok élnek, de az országban mindössze 5-10 egyedet számláló hiúz is előfordul. A szervezetek nyílt levélben kérik a Vidékfejlesztési Minisztert, hogy vizsgálja meg a Csarna-völgy kérdését, és ne járuljon hozzá a gazdasági célú faanyagtermeléshez! A levelet május 7-ig magánemberek és szervezetek is aláírásukkal nyomatékosíthatják, ezután adják át azt a miniszternek.

Részletek
Már több mint 5 ezer adatot tartalmaz hazánk kétéltű- és hüllőtérképezési honlapja

Már több mint 5 ezer adatot tartalmaz hazánk kétéltű- és hüllőtérképezési honlapja

2012. május 3. 08:26 | Porta Egyesület

Az Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezési Program egy évvel ezelőtti indulása óta 300 önkéntes már több min 5 ezer adatot szolgáltatott hazánk kétéltű- és hüllő faunájának elterjedéséről. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya (MME KHVSZ) által indított akció már ilyen rövid idő alatt is számos érdekes információval szolgált mind a gyakoribb, mind a ritkább előfordulású fajok esetében. A legtöbb adat – 1.010 - a fali gyíkról érkezett, kiderült, hogy remekül alkalmazkodik a városi környezethez. A kétéltűek közül legtöbben kecskebéka megfigyeléseiket töltötték fel a program honlapjára, összesen 438 alkalommal. Az 5 ezredik feltöltés Érdről, a Duna-menti ártéri erdőből érkezett, egy erdei béka „regisztrálásával”

Részletek
Soha nem látott ragadozómadár-pusztítás az év első hónapjaiban- 100 ezer forint jár a nyomravezetőknek

Soha nem látott ragadozómadár-pusztítás az év első hónapjaiban- 100 ezer forint jár a nyomravezetőknek

2012. április 23. 14:11 | Porta Egyesület

A védett és fokozottan védett ragadozómadarak szándékos pusztítása mindig komoly problémát jelentett Magyarországon, az idei év első hónapjaiban azonban soha nem látott mértékben emelkedett az ilyen jellegű bűncselekmények száma. Még alig vagyunk túl az első negyedéven és máris 72 védett és fokozattan védett madáráldozatról tudnak a szakemberek, amelyek természetvédelmi értéke eléri a 20 millió forintot, de a valós szám ennek többszöröse lehet. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) több partnerével együtt egy nagyszabású programban vesz részt pont az ilyen esetek visszaszorítására, így a most tudomásukra jutott esetekben is nagy erőkkel és új módszerekkel folyik a nyomozás. A Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkársága és az MME 100-100 ezer forint nyomravezetői díjat is felajánlott azoknak, akik a vádemelést megalapozó információkat adnak bármelyik, védett és fokozottan védett madarakkal kapcsolatos bűncselekményben.

Részletek
Ismét a lakosság dönthet a következő év madaráról

Ismét a lakosság dönthet a következő év madaráról

2012. április 16. 12:05 | Porta Egyesület

A tavalyi kezdeményezés sikerén felbuzdulva, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az idén is a lakosság döntésére bízza, hogy mi legyen a következő év madara. A 2012. május 15-ig tartó internetes szavazás eredménye alapján indítja el a civil szervezet a 2013-as természetvédelmi kampány kidolgozását, ahogy tette azt tavaly az egerészölyv esetében is. Az év madara program célja olyan fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása, melyek védelmében a lakosság egészének vagy egyes csoportjainak (például: gazdálkodók, vadászok, pedagógusok) különösen fontos szerepe van, illetve olyan létező érdekütközésekre, konfliktusokra hívja fel a figyelmet, amelyeket fel kell oldani. A három választható faj az idén az erdei fülesbagoly, a fürj és a gyurgyalag.

Részletek
Mit tehetünk az autóinkat „támadó” madarak ellen?

Mit tehetünk az autóinkat „támadó” madarak ellen?

2012. április 3. 13:46 | Porta Egyesület

Számos madárfajnál megfigyelhető jelenség, hogy a tavasszal, a költési időszak kezdetekor a tükröződő felületeket - autók visszapillantóját és szélvédőjét vagy házak, irodák ablaküvegét - „támadják” csipkedik, kopogtatják. A jelenség hátterében az ilyenkor felerősödő területféltő magatartás áll. Az állatok ilyenkor lényegében saját tükörképükkel vívnak „élet-halál” harcot. Bár a probléma nem tűnik komolynak, a madarak számára rendkívül kedvezőtlen, mert képesek akár napokig is küzdeni. Eközben nem tudja a területét megvédeni a valódi riválisoktól, és akár a fiókák etetésébe való besegítést is hanyagolhatja. Arról nem is beszélve, hogy a kopogásuk nekünk, embereknek is kellemetlen.

Részletek
Madárpókok, lepkék és bogarak lepik el a Savoya Parkot

Madárpókok, lepkék és bogarak lepik el a Savoya Parkot

2012. március 13. 10:12 | Porta Egyesület

Egzotikus rovarkiállítással és szórakoztató programokkal várja a gyerekeket és szüleiket március 24-25-én a budapesti Savoya Park. A látogatók több száz ízeltlábút láthatnak, köztük színpompás trópusi lepkéket, brazil puskagolyó hangyákat és a világ legnagyobb bogárfaját, az óriás cincért. A kiállítást interaktív előadások és tavaszköszöntő kézműves foglalkozások egészítik ki. A két napos rendezvény ingyenes.

Részletek
Visszaengedik párjához a damilba akadt egerészölyvet

Visszaengedik párjához a damilba akadt egerészölyvet

2012. február 27. 15:22 | Porta Egyesület

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) február elején lakossági bejelentés érkezett egy sérült egerészölyvről, amely a gyáli bányatavak közelében damilba akadt és a szárnya kificamodott. Az MME egyik önkéntese a Fővárosi Állat- és Növénykertbe vitte a sérült madarat, ahol sikerült meggyógyítani. Az egerészölyvet 2012. február 29-én (szerdán) 11:00 órakor a gyáli bányatavaknál színes gyűrűvel látjuk el, majd szabadon engedjük, hogy csatlakozzon párjához.

Részletek
Zéró tolerancia a madármérgezésben

Zéró tolerancia a madármérgezésben

2012. február 22. 15:14 | Porta Egyesület

Az elmúlt években drasztikusan megnőtt a védett és fokozottan védett madarakkal kapcsolatos bűncselekmények száma Európában. A mediterrán országok mellett Magyarország is az elsők között szerepel a problémás országok sorában, főként a közelmúltban elszaporodott madármérgezéses esetek miatt. A probléma nagyságát jelzi, hogy csak a világszerte veszélyeztetett parlagi sasból az elmúlt öt évben 59 példányt pusztítottak el hazánkban, miközben az egész EU állománya alig haladja meg a 200 költő párat. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) nyolc hazai partnerszervezetével támogatást nyert el az Unió LIFE+ természetvédelmi alapjából, így 2012-ben egy nagyszabású projekt indult, azzal a céllal, hogy véget vessen a védett madarak – azon belül is elsősorban a parlagi sasok – pusztításának. A projekt költségvetése mintegy 2,1 millió euró.

Részletek
„Szerelmes madarak” címmel gyerekrajz-pályázatot hirdet az MME

„Szerelmes madarak” címmel gyerekrajz-pályázatot hirdet az MME

2012. február 13. 11:47 | Porta Egyesület

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) gyerekrajz-pályázatot hirdet a Valentin naphoz kapcsolódva „Szerelmes madarak” címmel. A civil szervezet óvodás alsó- és felső tagozatos kategóriában várja a kézzel készült pályamunkákat 2012. április 13-ig. A rajzoknak azt kell megmutatniuk, hogy mennyire „szeretik egymást a madarak”, hogyan építenek fészket vagy énekelnek egymásnak. Az MME minden kategóriában a 3 legszebb, legötletesebb pályamunkát díjazza. Az eredményhirdetésre 2012. április 26-án kerül sor.

Részletek
Megtelt! Örökbe fogadható kutyusok a Menhely az Állatokért Alapítvány telepén

Megtelt! Örökbe fogadható kutyusok a Menhely az Állatokért Alapítvány telepén

2012. február 10. 17:19 | Porta Egyesület

A kecskeméti székhelyű Menhely az Állatokért Alapítvány árva kutyusainak nagy szüksége van a város állatszerető esetleg leendő gazdiaira! Mivel a menhely megtelt, örökbefogadásra szeretnék felhívni a kutyaszerető emberek figyelmét! A plakáton látható kutyusok és társaik is mind a megfelelő, meleg otthont keresik. Segítsünk rajtuk!!!

Részletek
Elkészült a 2012. évi téli sasleltár

Elkészült a 2012. évi téli sasleltár

2012. február 6. 15:06 | Porta Egyesület

Tavalyhoz képest nem változott lényegesen a Magyarországon telelő sasok száma - derült ki a 9. Országos Sasszinkron eredményeinek összesítése során, melyet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) nemzeti park igazgatóságokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve végzett. A 241 felmérő mintegy 11.500 négyzetkilométert járt be, lefedve a legjelentősebb sastelelőhelyeket, így az állomány nagy részét sikerült számba venni. Az országban 530 rétisast, 230 parlagi sast, 7 szirti sast és 6 fekete sast regisztráltak a résztvevők.

Részletek
Beköszöntött a tél, a madáretetés mellett most az itatás is különösen fontos

Beköszöntött a tél, a madáretetés mellett most az itatás is különösen fontos

2012. február 2. 14:49 | Porta Egyesület

A szokatlanul későn és hirtelen érkezett tél komoly kihívást jelent hazánk élővilágának, köztük a madaraknak. Ezekben a napokban nem csak rendkívül hideg, de szélsőségesen száraz szibériai légtömegek alakítják Magyarország időjárását ezért a folyamatos etetés mellett a madáritatás is különösen fontos még akkor is, ha a víz – érthető módon – csak korlátozott ideig áll rendelkezésre. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) azt javasolja, hogy reggelente töltsük fel az éjjel befagyott itatókat „kézmeleg” vízzel. Mivel a madarak a képződő jéghártyát még át tudják törni a csőrükkel, ezzel egész délelőttre elláttuk őket folyadékkal

Részletek
Nem sikerült lelőni, így megmérgezték a parlagi sast

Nem sikerült lelőni, így megmérgezték a parlagi sast

2012. február 1. 08:04 | Porta Egyesület

Különös madármérgezési esethez riasztották január közepén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet (MME) és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságot (BNPI). Egy sportvadász Heves megyei terepbejárása közben egy szlovák gyűrűt viselő, hat éves parlagi sas tetemét fedezte fel, röviddel később a madár elpusztult párja is előkerült. Az állatorvosi és toxikológiai vizsgálatok egyértelműen kimutatták, hogy mindkét madár szándékos mérgezés áldozatává vált. Meglepő módon a szlovák gyűrűs sas tetemében hat sörétszem is volt, amelyet egy hónapokkal vagy évekkel korábban elszenvedett és túlélt lövés okozott.

Részletek
2012: az egerészölyv védelmének éve

2012: az egerészölyv védelmének éve

2012. január 2. 14:53 | Porta Egyesület

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) tavalyi, internetes szavazásán a lakosság az egerészölyvet választotta a 2012-es év madarának, a civil szervezet ezért idén, ennek a ragadozómadárnak a védelmével foglalkozik kiemelten. Az egerészölyv tavaly óta erre különösen rászorul, hiszen „túlszaporodására” és vadgazdálkodási „károkozásra” hivatkozva vadászhatóvá kívánják tenni más védett fajokkal együtt. Bár számos tudományos vizsgálat eddig is cáfolta a fenti állításokat, most az MME célzott kutatásokba kezd partnereivel, hogy a faj állományviszonyait, táplálkozási szokásait és az apróvadakra gyakorolt hatásának valódi mértékét tisztázza.

Részletek
Állatvédelmi akció Kecskeméten

Állatvédelmi akció Kecskeméten

2011. november 8. 15:33 | Porta Egyesület

2011. november 09.-én 07.00 és 17.00 óra közötti időben közös állatvédelmi akció megtartására kerül sor Kecskemét Rendőrkapitányság illetékességi területén, melynek célja az állatkínzások megelőzése és felderítése, a felelős állattartás kialakítása. Az akcióban részt vesz a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának állatvédelmi referense, a Kecskemét Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályának két járőre, hatósági állatorvos, és a Menhely az állatokért Alapítvány két dolgozója. A rendőrség az akciókat a fent említett résztvevőkkel minden hónapban megszervezi a megye egész területére kiterjedően.

Részletek
MME: érthetetlen a csepeli Tamariska-domb védett státuszának megszüntetése

MME: érthetetlen a csepeli Tamariska-domb védett státuszának megszüntetése

2011. október 26. 10:36 | Porta Egyesület

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) értetlenül áll a csepeli Tamariska-domb természeti terület védettségének megszüntetése előtt. A homoki gyepeket rejtő élőhelyen számos énekesmadár faj költ, télen pedig erdei fülesbaglyok veszik birtokba az 5,2 hektáros területet. Az elmúlt évtizedekben a területen ugyan terjedésnek indultak bizonyos tájidegen fásszárú fajok, az eredeti gyepvegetáció még a mai napig igen sok természeti értéket rejt. A civil szervezet tavaly decemberben önkéntes alapon - az illetékes szervek munkáját kiegészítve – megkezdte a terület nem őshonos növényfajainak visszaszorítását, elősegítve a gyepek terjedését. A munkát az idén is folytatni szeretnék.

Részletek
Október 4. az Állatok Védelmének Világnapja - Állatrendőrség megalakításáért küzdenek az Állatvédők

Október 4. az Állatok Védelmének Világnapja - Állatrendőrség megalakításáért küzdenek az Állatvédők

2011. október 4. 13:11 | Porta Egyesület

Magyarország 10 milliós lakossága körében nagyon sok az ember által tartott (az ember felelőssége alá tartozó) gazdasági és hobbi állat. Gyakori a felelőtlen állattartás, a bűncselekményekig fajuló állatkínzás. Az ember kezei alatt sok esetben értelmetlenül pusztulnak a tartott állatok. Az elkövetkező évek felelős állattartói-és környezettudatos polgári átalakuláshoz komoly felzárkóztatásra, ismeretszerzésre, és állatvédelmi folyamatokra van szükség. Meg kell akadályozni, hogy évente 1 millió kutya / macska kerüljön utcára dobásra, meg kell akadályozni a gazdasági állatok durva kizsákmányolását. Világunkat Mi Magunk alakítjuk... Csatlakozás itt az Állatrendőrséget akarók táborához: www.facebook.com/AnimalPolice Kérjük segítse az állatvédelmi munkát, és csatlakozzon az Állatrendőrség megalakításával szimpatizáló facebook csoporthoz itt: www.facebook.com/AnimalPolice Köszönettel: Orpheus Állatvédő Egyesület www.zug.hu - Állatbarát Web Kuckó www.ebrendeszet.hu - Gazdikereső www.facebook.com/AnimalPolice

Részletek
Közel fél millió madarat számoltak össze a hazai megfigyelők a hétvégén

Közel fél millió madarat számoltak össze a hazai megfigyelők a hétvégén

2011. október 3. 12:22 | Porta Egyesület

Az Európai Madármegfigyelő Napok 130 magyarországi helyszínén közel fél millió madarat számoltak össze a résztvevők. A szokatlanul nyárias időjárásnak köszönhetően 3.500 ember szolgáltatta az adatokat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) budapesti központjának. A leggyakoribb faj a seregély volt (375 ezer példány), őt követte a tőkés réce (9 ezer példány) és a dankasirály (8 ezer példány). A hétvége hazai különlegessége egy törpesármány volt, amelyet a fenékpusztai gyűrűzőállomáson fogtak, ez a faj negyedik előfordulása nálunk. Ugyancsak érdekes, hogy számos vonuló madárfaj későn útnak induló egyedeit sikerült megfigyelni, többek között gyurgyalagokat, vadgerléket, molnár- és füsti fecskéket, valamint két batlát.

Részletek
Magukra maradhatnak a károsultak az egyre szaporodó „harkály-falrombolási” ügyekben

Magukra maradhatnak a károsultak az egyre szaporodó „harkály-falrombolási” ügyekben

2011. szeptember 14. 09:24 | Porta Egyesület

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) folyamatosan érkeznek bejelentések „harkály-falrombolásokról”. A korábban elvétve előforduló - és első hallásra jelentéktelennek tűnő természetvédelmi probléma – milliós kárt okozhat az új építésű, vagy újonnan szigetelt családi házak és társasházi lakások tulajdonosainak, a madarak ugyanis nem ritkán méteres lyukakat vájnak a burkolatba. A civil szervezet 2009 októberében beadvánnyal fordult a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosához (JNO) egy szakértői bizottság felállításának ötletével. A hivatal idén júliusban érkezett és a hatályos jogszabályokat ismertető válaszából kiderül, hogy a károsultak felelőssége a harkályálló technológiák alkalmazása és a madarak riasztása.

Részletek
Megszületett az 1000. kígyó a kunpeszéri Rákosivipera-védelmi Központban

Megszületett az 1000. kígyó a kunpeszéri Rákosivipera-védelmi Központban

2011. szeptember 8. 17:51 | Porta Egyesület

A Rákosi vipera védelmi LIFE program 2004-es indulása óta több mint ezer kígyó született a védelmükre létrehozott Rákosivipera-védelmi Központban. Az ezredik kisvipera - egy hím - augusztus 17-én született, hossza 146 mm, súlya 3 g volt. Élete teljes egészében a tenyészprogramhoz kötődik, hiszen már szülei is a Központ terráriumaiban fogantak. Az idén július 29. és augusztus 28. között 205 kígyó született 22 anyától. A viperák vemhességi ideje a hosszúra nyúlt tél és július második felének zord időjárása miatt két héttel tovább tartott mint korábban, azonban az utódok átlagos súlya (2,4 g), mérete (138 mm), illetve az alomméret (9,2) sem tért el az elmúlt években tapasztaltaktól.

Részletek
Afrikában folytatódik a BirdLife International madármegfigyelő versenye

Afrikában folytatódik a BirdLife International madármegfigyelő versenye

2011. szeptember 2. 13:28 | Porta Egyesület

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) nemzetközi ernyőszervezete, a BirdLife International az idén először Dél-Afrikában is megszervezi a nagy sikerű Spring Alive programsorozatot. A 8-12 év közötti gyerekek részvételével zajló madármegfigyelő verseny – nevével ellentétben – szeptember 3-án indul és november végéig tart. Az akció célja, hogy az Európából elvándorolt madarak teljes migrációs ciklusát nyomon követhessük.

Részletek
Hétvégén Rákosi Vipera Nap lesz

Hétvégén Rákosi Vipera Nap lesz

2011. szeptember 1. 13:19 | Porta Egyesület

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), Rákosi vipera védelmi programjának munkatársai az idén harmadik alkalommal rendezik meg a Rákosi Vipera Napját. Az esemény célja, hogy bemutassa hazánk legveszélyeztetettebb hüllőjét, illetve ráirányítsa a figyelmet az élővilág sokszínűségének csökkenésére.

Részletek
MEGHÍVÓ SZALAKÓTAFIÓKA-GYŰRŰZÉSRE

MEGHÍVÓ SZALAKÓTAFIÓKA-GYŰRŰZÉSRE

2011. július 26. 11:09 | Porta Egyesület

A szalakóta a hazai madárfauna egyik legszínpompásabb madara, Magyarországon mintegy 1.000 pár költ, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) pedig mindent megtesz azért, hogy ez a szám ne csökkenjen. Sajnos létszáma a múlt században Európa több országában is erőteljes visszaesést mutatott.

Részletek
Kivezető utakat egyengető máltaisok

Kivezető utakat egyengető máltaisok

2011. július 23. 13:16 | Porta Egyesület

Azt mondják, ha egy ingatlannak sok gazdája van, akkor valójában egy sincs. Példa lehet erre Kecskeméten a Matkói úti egykori autósiskola épülete is, mely éveken át romosodva, kihasználatlanul várt a sorsára. Mígnem a sok tulajdonos egyike, a Máltai Szeretetszolgálat Egyesület helyi szervezete gondolt egy merészet: A városunkban működő Dán Kulturális Intézet segítségével pályáztak a Velux Alapítványok egyikének támogatására, hogy itt hozhassanak létre egy új központot a halmozottan hátrányos helyzetű hajléktalanok és a szociálisan rászorultak részére. Rendezve a tulajdoni viszonyokat, óriási szervezőmunkába kezdtek a szeretetszolgálat vezetői, önkéntesei, és a dán Villum Kann Rassmussen Alapítvány csaknem 900 ezer eurós támogatásával a romos épület egy európai színvonalú, nagyon szép intézménnyé változott. A Kivezető utak névre keresztelt, 1350 négyzetméteres Komplex Hajléktalanellátó és Rehabilitációs Központot ez év májusában avatták fel.

Részletek
Vészhelyzet! Idén is működik a Porta Pollen Pont

Vészhelyzet! Idén is működik a Porta Pollen Pont

2011. július 13. 18:35 | Adományok Porta Egyesület Wojtyla Ház

A Porta Egyesület Pollen Pontja idén is fogadja a parlagfűvel fertőzött területek bejelentését. Folyamatosan érkeznek irodánkba a kisebb-nagyobb területek szennyezettségéről a panaszok. Július 13-án, szerdán Kecskeméten a Dózsa György utca és az Ipoly utca kereszteződésében, a lakóházak melletti területen derékig érő növényeket és parlagfüvet talált egy lelkiismeretes természetvédő, aki közvetítette felénk a dolgot. Köszönjük neki.

Részletek
Balesetveszélyes aknafedél

Balesetveszélyes aknafedél

2011. július 8. 13:44 | Porta Egyesület

Figyelem!!!! Tátongó és balesetveszélyes lyukak a Szentháromság szobornál. Ez úton hívom fel a kedves gyalogosan közlekedő embertársaim figyelmét egy nagyon régi probléma eddig megoldatlan meglétére. A Katona József Színház előtti részen,a képen látható aknafedél melletti járdaszakaszon, óriási lyuk tátong hónapok óta. Az erre közlekedők fokozott odafigyeléssel közelítsék meg az említett helyet mert könnyen a Megyei kórház baleseti ambulanciáján találhatják magukat boka ficam, ne adj Isten boka töréssel . Így tehát kedves gyalogostársaim csak óvatosan!!! Mert a fent említett már oly régóta és még sokáig ott tátong, attól tartok.

Részletek